Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Programajánló - július 9-15.

Programajánló – július 9-15.

Nyár közepére mi mást is ajánlhatnánk, mint szabadtéri koncerteket: muzsikát sok-sok különböző kertben.

július 9.

Muzsika a kertben a Budapesti Vonósokkal

- hirdetés -

A koncert nyitóműve, Sir Edward Elgar egyik legnépszerűbb kompozíciója. Igazi gyöngyszem ez a fiatalkori darab, az első mű, amivel elégedett volt a szerző. Tanítványai, a Worcester Ladies’ Orchestral Class fiatal hölgyei játszották először közönség előtt, majd a hivatalos premier három évvel később, 1896-ban volt Antwerpenben. Az e-moll vonósszerenádot 1933-ban a szerző vezényletével lemezre is rögzítették. Claude Debussy alt hangra írt dalait és Tóth Péter Lorca-sanzonjai a 20. századi zene értő és elkötelezett tolmácsolója, Meláth Andrea adja elő. A koncerten elhangzik még Debussy egyetlen kvartettjének, a g-moll kvartettnek avonószenekari átirata is.

- hirdetés -

mikor: 20.00; hol: Óbudai Társaskör; mennyi: 3500 Ft; további információ

július 10.

Francia est Farkas Mirával és Zemlényi Eszterrel

A  hang.villa koncerteken fiatal tehetségek mutatkoznak be és nyújtanak komolyzenei élményt a Barabás Villa kertjében. A hárfa-ének összeállítás különleges élményt ígér, mintegy százévnyi francia zenét ölel át a program: Duparc késő romantikus szerelmes dalaitól elviszik a hallgatókat Satie groteszk műveiig.

mikor: 19.00; hol: Barabás Villa; mennyi: ingyenes; további információ

július 11.

Indul a VeszprémFest

Tizenötödik születésnapját ünnepli a Balaton-felvidéki szabadtéri zenei fesztivál, amely anno José Cura argentin tenor előadásával kezdődött – mindez előre is vetítette, hogy a szervezők mindenből a legjobbat szeretnék megmutatni a veszprémi közönségnek. Hogy a VeszprémFest mindig telt házat vonz, igazolja az elképzelés sikerét. Idén négy napon át a legnagyobb operasztárok és a blues-soul-világzene háromszög világhírű előadói érkeznek szülinapozni: van, aki visszatérő vendég, van, aki első alkalommal mutatkozik be. A leghíresebb Marley fiú, Ziggy Marley első magyarországi koncertjét adja július 11-én, 12-én a mély hangú skót gitáros-énekes-dalszerző zseni, Amy Macdonald, szintén 12-én az R&B-sztár Aloe Blacc, aki Avicii-vel közös Wake Me Up című dalán túl számtalan nagy slágerrel érkezik, 13-án operagála a legnagyobbakkal: José Curával, Miklósa Erikával, Ramón Vargasszal és Rost Andreával, míg 14-én a brit Grammy-díjas soulénekesnő Joss Stone lép fel a História Kert nagyszínpadán. Lajkó Félix pedig nem kisebbre vállalkozik, minthogy három egymást követő estén át, július 11-13. között játszik az ez alkalomra kialakított új szabadtéri, 400 fős koncerthelyszínen, a Jezsuita templomkertben.

mikor: július 11-14.; hol: Veszprém; további információ

július 12.

Nemzetközi gitárest a Füvészkertben

Nem csupán kiváló gitármuzsikát hallhatnak immár ötödik alkalommal az ELTE Botanikus kertjébe látogatók, ezúttal Gottfried Gfrerertől, aki Európa egyik legjobb slide gitárosa. Jellegzetes hangzása ötvözi a tradicionális és a virtuóz elemeket, melyben keverednek az amerikai és európai zenei gyökerek a modern trendekkel. Amikor Gottfried épp nem új dalokat ír, saját rezonátor gitárjait készíti. Jelenleg negyedik albumán dolgozik. Az est különlegességét fokozza, hogy az eseménynek a csaknem 250 éves, különleges virágokkal és fákkal körülölelt Füvészkert mesés környezete ad otthont. A koncert után pedig a Füvészkert igazgatója, dr. Orlóci László exkluzív sétát vezet az érdeklődőknek, mely során mesél a kert történetéről, érdekes növényeiről.

mikor: 19.00; hol: Füvészkert – ELTE Botanikus Kert; mennyi: 3000 / 3500 / 5000 Ft;  további információ

július 13.

Kezdődik a classic.Esterházy nyári programsorozata

Interjúk, ajánlók, érdekességek, minden, amit a fesztiválról tudni érdemes – olvassa blogunkat!

Az egész évben tartó fesztivál keretében az Esterházy-kastély júliusban két alkalommal is helyet ad Mozart egyszerre gyengéd és sziporkázó komédiájának. A francia forradalom előestéjén született Figaro házassága a legmagasabb művészi szinten, meghatóan és magával ragadóan szórakoztat, amelyre garancia a Mozart operáinak történelmileg precíz, ugyanakkor fantáziadús színpadi és stúdióbeli interpretretációival régóta mértékadónak számító flamand dirigens, René Jacobs személye. Augusztusban a többek között Sir Roger Norringtonnal közös Piknik koncertek mellett Grigorij Szokolov szólóestjét élvezhetjük, aki autentikus környezetben válogat majd Haydn szonátái közül.

mikor: július 13.-augusztus 19.; hol: Fertőd, Kismarton; további információ

július 14.

XVII. Regejáró Misztrál fesztivál

A különleges nagymarosi mikroklíma nemcsak a mediterrán tájakon honos szelídgesztenyének kedvez, hanem az énekelt verseknek és a népzenének is. Az énekelt versek és a népzenei alapokon nyugvó alkotások olyan szabad és tág teret engednek a muzsikusnak, hogy a zenei stílusok dalonként változhatnak, míg az akusztikus hangzásvilág és az emberi énekhang a tisztaságot tükrözik. A fesztivál fellépői közül csak néhány név: Eszter-lánc mesezenekar, Fábián Annamária, Kátai Zoltán, Tolcsvay Béla, de színpadon lesz a Misztrál & Csíkszerda kórus, a Musique Du Soleil is. Végül az elmaradhatatlan táncházak teszik teljessé a családi fesztivál programját.

mikor: július 13-14.; hol: Nagymaros; további információ

július 15.

Micheller Myrtill: Inspired by Hungarian folksongs

Egy egészen izgalmas és rendhagyó albummal jelentkezett 2017 év végén Myrtill és új zenekari formációja. A párizsi sanzonok világa után most tradicionális magyar népdalokból inspirálódva születtek meg jazz dalok, amellyel Myrtill régi vágya teljesült. Az új zenei világot képviselő album első alkalommal csendül fel a közönség előtt a budai színpad hangulatos környezetében.

mikor: 19.30; hol: Városmajori Szabadtéri Színpad; mennyi: 2300 / 2900 / 3600 Ft; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.