Papageno Radio
Papagenda A Rolling Stones zenészével és a Fesztiválzenekarral búcsúzik a nyár

A Rolling Stones zenészével és a Fesztiválzenekarral búcsúzik a nyár

A Rolling Stones zenésze, Tim Ries és Oláh Kálmán koncertje nyitja a hetet, amelyet nagyszabású ingyenes nyárbúcsúztató fesztivál zár olyan közreműködőkkel, mint a Budapesti Fesztiválzenekar.

Zsidó Kulturális Fesztivál

Lapozza végig a fesztivál műsorfüzetét ide kattintva!

2018. augusztus 26. és szeptember 2. között hat helyszínen rendezik meg a 21. Zsidó Kulturális Fesztivált.

A fesztivál egyik kiemelt helyszíne ez évben is a Dohány utcai zsinagóga, amely Közép-Európa legnagyobb és legimpozánsabb zsidó temploma. Hagyományosan nyitóeseményként itt ad koncertet augusztus 26-án Budapest Klezmer Band és a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, amelyen sztárvendégként ott lesz Palya Bea és közreműködőként Szokolay Dongó Balázs. Több program lesz a fesztivál alatt a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában.

A Goldmark terem is számos programnak ad otthont. Más nagyszerű programok mellett különleges produkcióval készül Csordás Klára mezzoszoprán operaénekes és Harazdy Miklós zongoraművész, akik zsidó zeneszerzők műveit adják elő Mendelssohntól Gershwinig. Korcsolán Orsolya hegedűművész rendhagyó produkcióra vállalkozik: zsidó szerzők különböző amerikai filmekhez írt zenéiből ad elő egy csokorra valót az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Ráday utcai 2B Galériában Parti Nagy Lajos nyitja meg Féner Tamás Jákob létrája című fotókiállítását. A Bálint Házban pedig a könyveké lesz a főszerep.

A Rolling Stones szaxofonosa Budapesten

Tim Ries – fotó: BJC

Tim Ries először 1999-ben vett részt a Rolling Stones amerikai turnéján: szaxofonon és billentyűs hangszereken játszott. Ezt követõen fogalmazódott meg benne, hogy a Stones dalait feldolgozva jazzalbumot készítsen. Az ötlet annyira megtetszett Keith Richardsnak, Ronnie Woodnak és Charlie Wattsnak, hogy maguk is játszottak az albumon, amely végül 2006-ban jelent meg, Tim Ries – The Rolling Stones Project címmel. A lemezen olyan nevek közreműködtek, mint John Scofield, Sheryl Crow, Darryl Jones vagy Norah Jones. Ries tavaly egy újabb Roling Stones-feldolgozáslemezt jelentetett meg Music of the Rolling Stones címmel. A BMC-ben Oláh Kálmánnal és a Trio Midnighttal fellépő muzsikus eddig öt jazzkorongot adott ki szólóban, és több mint száz dalt szerzett. A koncert augusztus 27-én lesz a BJC-ben.

Dunapest – A parti kultúra

Az augusztus 31. és szeptember 2. között megrendezendő fesztivál területét a Duna alakítja. A Népszigeten két napon át popkoncerteket élvezhet a közönség, a Margitszigeten szombaton petanque- és frizbiversenyt rendeznek és evezős családi napot tartanak. Egyedi fejlesztésű színházi produkciókat valósítanak meg, a 2-es vonalán villamosszínházat indítanak a Budapesti Közlekedési Központtal együttműködve, a Ludwig Múzeumban pedig egyperces szobrokat hoznak létre egy improvizációs előadás keretében. A város és a folyó kapcsolatának urbanisztikai nézőpontjait szakmai workshopokon és a Duna tematikájú DANUrB konferencián tárgyalják meg. A Pecha Kuchán a legfrissebb építészeti és designtrendekről beszélnek az előadók, és 12 tematikus sétát kínálnak a látogatóknak. Dunapest tematikus zárókoncertjén Weiner Leó, Felix Mendelssohn, Bob Becker, Henry Purcell művei mellett mezőkölpényi népzene is megszólal majd a Várkert Bazárban.

Összetartozás a muzsikában

Ezt a címet adta a Andrea Fernandez (zongora) (India, Portugália), Kamila Slodkowska (gordonka) (Lengyelország), Hutás Erzsébet (hegedű) alkotta Vena zongorás trió, amelynek tagjai több nemzetközi versenyt is nyertek. Hitvallásuk a következő: „Együttesünk egyaránt játszik kamarazenei és szóló műveket is. Célunk az európai, főleg tagjaink hazai zenéjének – portugál-indiai-magyar-lengyel zene – megismertetése és megszerettetése a közönséggel. Hangsúlyt fektetünk a kortárs európai komolyzenére, főleg a lengyel, portugál, indiai és magyar kamarazene irodalomra. Együttesünk több felkérést is kapott kortárs európai szerzőktől, műveik bemutatására. Célunk ezúttal a kortárs szerzők ösztönzése, a kamarazeneirodalom bővítésére és újítására, ezen belül is főleg a zongorás trió irodalomban.” A koncert augusztus 30-án lesz a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Orgonakoncertek szerte az országban

Orgonablogunkban megismerheti a fellépők személyes koncertajánlóit

Johann Sebastian Bach összes orgonaműve megszólal abban a 14 részes koncertsorozatban, amelyet magyar és nemzetközi orgonaművészek adnak a Hold utcai református templomban július 20. és december 14. között. A Hold utcai orgona a Bach korabeli historikus hangszerekhez hasonló adottságokkal rendelkezik – ilyen például a szélellátása, billentyűinek mérete – ezért Fassang László olyan orgonistákat kért fel a sorozatban való szereplésre, akik a historikus hangszereken való játékmódban komoly gyakorlattal rendelkeznek, de fontos szempont volt a magyar és a nemzetközi szakma bemutatása is. Augusztus 31-én Fréderic Champion francia orgonaművész Bach és Európa címmel ad koncertet.

Az OrgonaPont egy nem mindennapi koncertsorozat: a hangszerek királynője ezúttal nem megközelíthetetlen méltóságát árasztja, hanem a nyárhoz illően sokoldalúságát, helyenként könnyedségét, de minden esetben különleges hangulatát mutatja meg. Az orgonaművészek mellett általában vendéget is hallhatnak a résztvevők. A héten részletes információ az eseménysorozatról itt található.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!