Papageno Radio
Papagenda Születésnapok forradalommal

Születésnapok forradalommal

A 20. századi Amerika zaklatottsága, rohanása, pörgése úgy, ahogyan két, zenéjében sokféle hatást integráló zeneszerző látta, hallotta, érezte. A magyar történelem egyik legfontosabb eseményének magán- és köztörténeti vonatkozásai a magyar irodalom- és zenetörténet legfontosabb szerzőinek szemszögén keresztül. Ez a minden tekintetben széles spektrum íveli át a hét napjain.

Születésnapi songok és zongoradarabok

Idén ünnepeljük George Gershwin születésének 120. és Leonard Bernstein születésének 100. évfordulóját. Egyikőjük az amerikai jazzt és a klasszikus zenét hozta közös nevezőre, másikójuk sokak szerint szimplán csak zseni volt. A két zeneszerző életműve sok műfajon ível át, és néhány ponton keresztezi egymást, reflektál egymásra. (És nem csupán azért, mert mint az közismert, a Bernstein szívesen zongorázta és vezényelte Gershwin műveit.) Ezt a hatást, ezeket az azonos gyökereket Csordás Klára és Balog József songokból és zongoradarabokból összeállított koncertjén minden bizonnyal felfedezhetjük. A zongoraművész repertoárjának sokszínűségét mutatja a 2017-ben megjelent lemeze, amelyen George Gershwin műveit játssza.

mikor: szeptember 4. 19.00; hol: Magyar Rádió Márványterme; mennyi: 1000 / 1700 Ft

Szombat délelőtti matiné – nemcsak gyerekeknek

Arvo Pärt

Hogy jól induljon a hétvége – az iskolakezdés előtt az utolsó -, ne hagyják ki Nagy Judit fuvola- és Emszt András zongoraművész koncertjét. A hétköznapi rohanásból ezek a kortárs darabok biztosan kiszakítanak, lecsendesítenek és másféle érzékeinket nyitják ki. Ha egy slágerszámot lehetne kiemelni a repertoárról, az Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel című darabja, mellett elhangzik Philipp Glass: Facades, Emszt András: Three movements, Escher: Fuvolaszonáta, továbbá Copland: Duó zongorára és fuvolára című kompozíciója.

mikor: szeptember 8. 11.00; hol: Régi Zeneakadémia; mennyi: 1000 / 2000 Ft; további információ

Versek és dalok

Arany János

Ismerje meg Arany János költészetét és életét: Hallgasson Aranyt! Blogunkban a nagyszabású projektben közreműködő színművészekkel beszélgetünk versekről és Aranyhoz fűződő kapcsolatukról.

„Rabok legyünk, vagy szabadok?” – minden kétséget kizáróan ez az egyik legismertebb magyar verssor. Ha ezt meghalljuk, azonnak az 1848-as forradalom és szabadságharcra asszociálunk. A magyar történelem egyik legfontosabb eseményének 170. évfordulójára emlékezve, a Magyar Dal Napján stílszerűen korabeli, múlt századi és mai zeneszerzőknek a 19. század nagy magyar költői verseire írt dalaival tiszteleghetünk az ünnep előtt. A megzenésített verseket Horti Lilla és Ódor Botond előadásában hallhatjuk, zongorán Virág Emese, tárogatón Kiss Gy. László közreműködik. A műsort, amelyben Mécs Károly színművész is fellép, Kovács Sándor vezeti.

mikor: szeptember 9. 19.30; hol: Pesti Vigadó; mennyi: ingyenes, de regisztrációköteles; további információ

Cseh, szlovák és lengyel jazz – nemcsak ínyenceknek 

A 17 éve alapított kassai székhelyű Hevhetia mintegy másfél száz lemezből álló katalógusa a világ 20 országában érhető el. A BMC-ben negyedik alkalommal megrendezendő, ezúttal ötnapos fesztiváljának programján a kiadó legfrissebb lemezeinek közreműködői szerepelnek. Izgalmas formációk érkeznek, amelyek több műfajt ötvöznek: a Ľubo Šamo Project jazz, rock, ethno, és kortárs popzene elemeiből merít, Pavel Jakub Ryba & Petr Valášek zenéje blues, funk, mainstream és fúziós jazz mellett klasszikus és rockzenei gyökerekből is táplálkozik, a Kari Sál Quartet  klasszikus és világzenei elemekből álló, finom és elegáns kamarajazz muzsikát játszik, az Improvision Quartet a lengyel népdalokat a jazz és a kortárs zene elemeit ötvözi. Egy visszatérő vendég is lesz a programban: Stanisław Słowiński ezúttal kvintettjével mutatkozik be.

mikor: szeptember 4-8.; hol: BMC; további információ

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!