Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Az emlékezés és az áhítat hete

Az emlékezés és az áhítat hete

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az évnek ez a hete az emlékezésé, ilyenkor szeretteinkre gondolva az elhunyt lelkekért szól a muzsika.

Requiemek szólnak

Antonín Dvořák egyik főművét, a Requiemet egyidőben írta az Újvilág-szimfóniával és az Amerikai vonósnégyessel. A csendes áhítat és a magával ragadó eksztázis közötti hangulati skálát november 1-jén a Zeneakadémián a Nemzeti Filharmonikusokkal járhatjuk végig Hamar Zsolt vezényletével.

- hirdetés -

MÁV Szimfonikusok – fotó: Rózsa Zsuzsanna

Másnap ugyanitt Brahms Német requiemje hangzik el a MÁV Szimfonikusok előadásában, Sztanyiszlav Kocsanovszkij vezényletével, a Kodály Kórus Debrecen közreműködésével. A mű szövegét a zeneszerző maga állította össze a Biblia különböző részeiből. A mű bár gyászmise, esszenciája nem a haláltól és az utolsó ítélettől való félelemben, hanem a bizakodásban, a halál utáni megváltásban és a vigasztalásban fogható meg.

Szintén november 2-án a Müpában is hallható egy Requiem. Az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus alapítója, számtalan Bach-, Händel-, Mozart- és Beethoven-hangverseny és -hanglemez karmestere, Sir John Eliot Gardiner vezényli Verdi művét, tehát bárki meggyőződhet arról, hogy a kiváló karmester nem csupán a régizene világában mozog otthonosan.

Szabadsághimnusz operában

Beethoven életművének emblematikus alkotása, a Fidelio november 3-án a Müpában a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában hangzik el. Amiként a német komponista legnagyobb műveiben, a IX. szimfóniában vagy a Missa solemnisben, a keret a Fidelióban is csupán csak ürügy a szabadság, a házastársi hűség, az önfeláldozás eszméinek megfogalmazására.

A Budafoki Dohnányi Zenekar idén ünnepli hivatásossá válása 25. születésnapját. Ismerjék meg a művészeket, a zenekar és a muzsikusok életútjába, pillantsanak be a kulisszák mögé blogunk segítségével!

Felfedezések Farkas Róberttel

A sorozat e hangversenyén, november 4-én a Müpában ismét fiatal művészekre figyelhetünk fel Beethoven és Brahms versenyművein keresztül. Fiatal a magyar karmester, és fiatal a két szólista, Mohamed Hiber és Pallavi Mahidhara is, akik teljesítményükkel azt példázzák, hogy az európai klasszikus zene remekei más kultúrák hagyományában nevelkedett muzsikusok számára is elsajátíthatók.

Csipkerózsika felébred

A Concerto Budapesttel november 3-án és 4-én a Zeneakadémián fellépő Isabelle Faust és Csipkerózsika nevű Stradivarija már meghitt ismerősünk. A zenekar ezúttal Dvořák Hegedűversenyét adja elő, amelyet a komponista kora legendás hegedűsének, Joachim Józsefnek szánt, de ő sosem játszott el nyilvánosan.

A szabad, de magányos hegedűművész

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X