Papageno Radio
Papagenda Üveggyöngyjáték és Oláh Vilmos-portréfilm

Üveggyöngyjáték és Oláh Vilmos-portréfilm

Egy rég várt magyar vonatkozású dokumentumfilm díszbemutatója, az ősz egyik legizgalmasabb zenei fesztiválja, egy magyarokat is felvonultató verseny és egy születésnapi koncert is szerepel heti ajánlónkban, valamint szokás szerint néhány ingyenes hangversenyre is felhívjuk a figyelmet.

Kamarázzunk!

Simon Izabella és Várjon Dénes – fotó: Kondella Misi

Ismerje meg a fellépőket, pillantson be a kulisszák mögé a fesztivál blogjában!

Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetők ismét egy irodalmi művet választottak a Kamara.hu fesztivál vezérfonálnak, idén Hermann Hesse Üveggyöngyjáték című regénye köré szerveződik a négynapos eseménysorozat. Mivel az író több szálon kötődik Svájchoz, svájci művészek is fellépnek majd a koncerteken: a Merel Quartet tagjai, Jürg Dahler, Thomas Demenga, Heinz Holliger és Reto Bieri. Mellettük természetesen további külföldi és hazai zenészek is színpadra állnak a fesztivál eseményein, amelyeken megjelenik a regény két fő motívuma: a mester-tanítvány viszony, illetve a tudomány, a művészet és a vallás kapcsolatának kérdései. Mindez november 15. és 18 között a Zeneakadémián hat koncert, egy gyerekelőadás, egy irodalmi beszélgetés és egy ráadás program keretében.

Ki nyeri a II. Doráti Antal Nemzetközi Karmesterversenyt?

Erdélyi Dániel, Hermann Szabolcs és Károlyi Sándor

Hatvan dirigens, közte három magyar, Erdélyi Dániel, Hermann Szabolcs és Károlyi Sándor vesz részt a II. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterversenyen. A versenyre 380 karmester jelentkezett 5 kontinens 33 országából, Kazahsztántól Chilén át Marokkóig a világ szinte minden tájáról. Budapesten az előzetesen kiválasztott 60 legjobb karmester méretteti meg magát, köztük három magyar dirigensnek, Erdélyi Dánielnek, Hermann Szabolcsnak és Károlyi Sándornak is szurkolhat a közönség. A döntő november 12-án lesz a Pesti Vigadóban.

Ünnepeljük Debussyt!

„Nem írhat mindenki »nagy zenét« – e fogalom jelentése amúgy sem világos –, de mindenkinek törekednie kell rá” – írta Debussy egy 1916 decemberében kelt levelében. Ami azt illeti, ő maga egész életében szem előtt tartotta ezt a célt.

Debussy, aki tagadta, hogy impresszionista lenne

Akár szarkasztikus pontossággal, akár zárkózott szűkszavúsággal, akár önmagát hangsúlyozottan francia alkotóként definiálva nyilatkozott is a művészetről, ízlésformáló és stílusteremtő zenéje mindig újszerű volt, friss, gondolatébresztő és kiismerhetetlen. A november 15-i koncerten a Zeneakadémián olyan nagyszerű művészek válogatnak gazdag életművéből, mint a neves hárfaművész, a Zeneakadémia rektora, Vigh Andrea, valamint a kiváló zongoraművész házaspár, Klukon Edit és Ránki Dezső, hogy tökéletesen csiszolt és érzékeny kamarazenéléssel igazolják Kodály szavait, aki így búcsúztatta a Nyugatban az 1918 márciusában elhunyt Debussyt: „Most, rajta keresztül kezdjük érteni, mit dicsértek Mozarton, mikor olyan nyomatékkal emlegették ízlését. […] A szabadság és szépség felé visz az út, amelyen elindult.”

Claude Debussy halálának centenáriumi évében a Rózsavölgyi Kiadó tavaly, Fazekas Gergely fordításában megjelent kötetet ajánljuk, amellyel az olvasó nemcsak Párizs korabeli fővárosának pezsgő hangversenyéletébe nyerhet betekintést, hanem Debussy esztétikai gondolkodását, ízlésbeli preferenciáit is megismerheti.

Moziban a The Violin Alone

A sokszoros díjnyertes The Violin Alone című dokumentumfilm egy valószínűtlen, mégis megvalósult találkozást mutat be, egy olyan új zenedarab születését, amilyenre korábban még nem volt példa. A film a két modern zseni, Oláh Vilmos hegedűművész és Eric Funk kortárs klasszikus zeneszerző közös munkájáról szól, ahogyan tíz napig dolgoztak együtt egy különleges darab létrehozásán. A „Concerto for Violin Alone Op 109” című zenemű előadása egyszerre feszegeti a határokat és az általunk ismert lehetséges fogalmát: az előadónak, azaz Vilmosnak ugyanis egymagának kell játszania a saját és a zenekar szólamát. Látszólag tehát megoldhatatlan feladatra vállalkozik.

6 Emmy-díjat söpört be a The Violin Alone

A film hűen visszaadja a hegedűművész, a zeneszerző és a kelet-európai ember lelkében szunnyadó erőt, a magyar emberek érzelmi és lelki gazdagságát, akik a sorozatos megszállások, háborúk és szenvedések dacára folyamatosan felülkerekednek a csapásokon. A „Concerto for Violin Alone” minta lehet a jövőben, lehetséges megoldást mutathat a zeneszerzők és a zenészek számára, hogy gondolkodjanak és alkossanak. Pont ahogy itt is láthatjuk: két különböző világból érkező, úttörő alkotó elindul egy kihívásokkal teli utazásra, hogy újraértelmezzék a zenéről alkotott elképzeléseinket.

Rangos filmdíjat kapott a The Violin Alone

A november 13-i díszbemutató vendége lesz a film főszereplője, Oláh Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, akivel Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője beszélget. A programot a vetítés előtt Oláh Vilmos hegedűjátéka színesíti. Közreműködik Szabó Péter Liszt-díjas gordonkaművész.

Ruth Cochen a Nádor teremben

Ruth Cochen gyermekkora óta a zene szeretetének szenteli életét. Álma, hogy a muzsika öröme és gyógyító ereje mindenkihez eljusson. Fiatal kora ellenére a legtöbb európai országban koncertezett már, de fellépett Afrikában, az Egyesült Államokban, és több ázsiai országban is. Országos és nemzetközi sikereit követően mindössze 14 éves volt, amikor megnyerte élete első nemzetközi versenyét Szerbiában. Röviddel ezután Kínában debütált a Shanghai-i világkiállításon. Azóta többszörös győztese hazai és nemzetközi zongora, orgona -és kamarazene versenyeknek. Kitüntetéses diplomáját 2016-ban szerezte a Zeneakadémián. Kamarazenei együttesével, a Trio Energico-val is gyakran lép fel itthon és külföldön egyaránt. Legutóbb a Coimbra Zongora Világtalálkozón nyert Liszt-díjat, és az Olasz Parlament kitüntetésében részesült kiváló zenei munkásságáért. Budapesti koncertjén november 16-án Beethoven, Liszt és Chopin műveiből ad ízelítőt.

Ingyenes koncertek november 12. és 18. között

november 14.
19.00 Budavári evangélikus templom – Bán István orgonakoncertje
19.30 Pesti Vigadó – Fókuszban a cselló, a Budapesti Csellóegyüttes koncertje

november 16.
19.00 Budavári evangélikus templom – Borsányi Márton orgonakoncertje

november 18.
11.00 Bartók Béla-emlékház – Gitármatiné
17.00 Óbudai Társaskör – A Capella Cracoviensis koncertje
18.00 Aranytíz – A Magyar Vonóstrió koncertje
19.00 Budai kapucinus templom – Bán István orgonakoncertje
1930 Budavári Mátyás-templom – Mozart: Requiem

 

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!