Papageno Radio
Papagenda Emlékhangversenyek és bemutatkozó koncertek

Emlékhangversenyek és bemutatkozó koncertek

Egy különleges emlékhangverseny, egy születésnapi koncert és sok-sok fiatal művész bemutatkozása – néhány csúcspont a jövő heti kínálatból, amelyben Bartók és Kodály művei, lengyel és francia darabok egyaránt elhangzanak.

150 évvel ezelőtt a Pesti Vigadóban – Clara Schumann 1868. december 10-i hangversenyének megidézése

Clara Schumann

Clara Schumann utolsó pesti fellépéseire éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. december 10-én és 12-én került sor a Pesti Vigadó kistermében. A telt házas, népszerű fellépéseken többek közt Beethoven cisz-moll „Holdfény” szonátáját, Schumann Op. 13-as Szimfonikus etűdjét és Chopin Andante Spianatóját hallhatták a közönség tagjai, amelyek megszólaltatása akkor is, ma is igazi előadói bravúrt jelentenek a zongoravirtuózok számára. A rekonstruált hangversenyen Csereklyei Andrea énekművész és Farkas Gábor zongoraművész szólaltatja meg a 150 évvel ezelőtti műsort, melyet akkor Clara Schumann és énekes partnere, Ébner Ottília tolmácsolásában hallhatott a közönség.

Clara Schumann születésének bicentenáriumára a lipcsei Schumann Múzeumot úgy építik át, hogy a zongoraművész zeneszerzőnő élete és munkássága nagyobb helyet kapjon a házban, ahol a Schumann házaspár 1840 és 1844 között élt. A házaspár egykori, Düsseldorf óvárosában található lakóhelyét múzeummá alakítják. A költséget mintegy 3,2 millió eurót tesznek ki, a megnyitót 2020 őszére tervezik.

Bartók a Bajor-villában

Bartók Béla

Bartók-duók hangzanak el Soós Máté Fischer Annie-ösztöndíjas és Soós Ádám előadásában, Papp Kinga Lívia és Gazdag László pedig a zeneszerző levelezéséből olvas fel december 12-én.

1940. október 8-án a Zeneakadémia nagytermében adott koncertet Bartók Béla, és felesége, Pásztory Ditta, a Székesfővárosi Zenekart Ferencsik János vezényelte. Négy nappal később a zeneszerző-zongoraművész és felesége elhagyták az országot. Ismerje meg a koncert körülményeit!

Nemzetek zenéje

Szabó Péter

A 2010-ben alapított Sinfonietta Pannonica (művészeti vezető: Szabó Péter) különleges zenei műhely, melyet a magyar zenei kultúra nemes tradícióinak folytatása, a nagy elődök értékteremtő példájának a tisztelete mellett a folyamatos megújulás jellemez. Az együttes Magyarország vezető szimfonikus zenekarainak szólistáiból, valamint Magyarország fiatal muzsikusainak legjavából alakult. A Sinfonietta Pannonica Ensemble évek óta visszatérő vendége az Urániának. Idei, december 13-án lengyel esttel induló koncertsorozatukban egy-egy nemzet népszerű kamaramuzsikájából adnak ízelítőt, a romantika és a 20. század kamarazenéjének emblematikus alkotásait, a hangszerjáték csúcsát jelentő műveket vonultatva fel.

Szabó Péter állandó partnere a formációban Oláh Vilmos, akiről a The Violin Alone című, számtalan rangos díjat elnyert dokumentumfilm készült.

A tehetség kötelez

Zemlényi Eszter fotó: Molnár Ágnes

Hamisítatlan francia esttel várja hallgatóit Scheuring Kata, Farkas Mira és vendégük, Zemlényi Eszter. A hangverseny folyamán a modern francia zene nagyjainak néhány jól ismert darabja mellett elsősorban koncerten ritkán hallható, de kvalitásban nem alábbvaló kamarazenei különlegességek szólalnak meg: Debussy közkedvelt Claire de Lune-je mellett elhangzik az azonos vers nyomán készült Fauré-mű is; Massenet méltán nagy népszerűségnek örvendő Elégiája mellett Satie elbűvölő kabarédalait is élvezheti a közönség december 13-án a Zeneakadémián.

Zemlényi Eszter tavaly májusban egyedüli magyarként vehetett részt a Baltikum legrangosabb operaversenyén, ahonnan a harmadik helyezést hozta haza, nem sokkal később pedig már a Nemzetközi Virginia Zeani Énekverseny második helyét is magáénak tudhatta. Ismerjék meg a fiatal énekest, aki elkötelezett híve a tanításnak!

Kodály 136

Minden Kodály-születésnap programja változatos, hol sokrétű, hol az életmű egy-egy részletére fókuszál: került már sor kóruskoncertre, korabeli szerzői est programjának felidézésére, szólaltak meg kamaraművek, de olyan nagyszabású alkotások is, mint az 1923-ban komponált Psalmus Hungaricus. E hagyományok szellemében természetesen az idei, december 16-i évforduló sem maradhat Kodály örökségéhez illő, ünnepi kompozíciók nélkül a Zeneakadémián: gyermekkari, férfikari és vegyeskari művek szólalnak meg a Cantemus Gyermekkar, a Honvéd Férfikar, illetve az Alma Mater Kórus előadásában.

Ingyenes programok december 10. és 16. között

december 10.
15.30 Régi Zenekadémia, Kamaraterem – Gordonka tanszaki koncert
18.00 Zeneakadémia, X. terem – Házimuzsika Szalai András tanítványaival
19.00 Zeneakadémia, Solti terem – A Zeneakadémia kamarazenekara
22.00 BJC – LFZE Open Jam

december 11.
18.00 Zeneakadémia, X. terem – Házimuzsika Csalog Gábor tanítványaival
18.00 Zeneakadémia, XXIII. terem – Házimuzsika Szabó Judit tanítványaival
19.00 Zeneakadémia, Solti terem – Mark Simpson szerzői estje

december 12.
17.00 Katona József Színház – Beszélgetés Dész László, Kovács Márton és Tallér Zsófia zeneszerzőkkel a színházi zenéről
18.00 Zeneakadémia, X. terem – Házimuzsika Fülei Balázs tanítványaival

december 14.
18.00 Zeneakadémia, XXIII. terem – Házimuzsika Csalog Gábor tanítványaival

december 15.
18.00 Régi Zenekadémia, Kamaraterem – Karvezetés vizsgakoncert
18.00 Zeneakadémia, XXII. terem – Házimuzsika Csalog Gábor tanítványaival

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!