Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Operavizsgázóktól versenygyőztesekig – #Papagenda

Operavizsgázóktól versenygyőztesekig – #Papagenda

Még tart az Átlátszó Hang Fesztivál, bemutatkoznak három zeneakadémia operaénekes növendékei és két jelentős magyar zeneszerzőre is emlékeznek.

Sir Simon Rattle és a Londoni Szimfonikusok

- hirdetés -

Sir Simon Rattle korunk egyik legnagyobb muzsikusa: lendületes, elfogulatlan gondolkodású, innovatív, maximalista. Január 14-i Müpa-beli látogatásának érdekessége, hogy több mint másfél évtized után immár nem Herbert von Karajan hajdani zenekarát vezeti. A Bartók „Zene” és Bruckner VI. szimfóniája kitűnően alkalmas arra, hogy mind a karmester, mind az együttes nagyon is eltérő erényeit mutassa meg.

Operavizsga Fesztivál

- hirdetés -

A Zeneakadémia 2019-ben hatodik alkalommal rendezi meg az Operavizsga Fesztivált. Több zenei felsőoktatási intézmény érkezik külföldről Budapestre, hogy rendhagyó „operavizsgákat” adjanak elő. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatói Keszég László rendező vezetésével egy világhírű repertoárdarabot állítanak színpadra, Bizet Carmen című operáját. Persze szokás szerint különleges előadásra számíthatunk: a művet kamarazenekari kísérettel szólaltatják meg. A Genfi Zeneművészeti Főiskola egy ritkán játszott darabbal készül: hallgatói a francia barokk operaszerző, André Campra színpadi művét, a Velencei ünnepeket mutatják be. A kompozíció egy 18. század eleji zenés színházi műfaj, az opéra-ballet (operabalett) hagyományába illeszkedik. A cselekményt tánctételek és komikus elemek színesítik. A Ljubljanai Zeneakadémia növendékei jóvoltából öt kortárs miniopera kerül színre. A komponisták a Ljubljanai Zeneakadémián tanulnak, ahogyan a produkció karmesterei is. A rövid műveket kamarazenekar kíséri: a zeneszerzés-hallgatók hétfős hangszeres együttesre írták a vizsgaoperákat. Az előadásban részt vesznek a szlovén Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai is – ők felelnek a színpadra állításért.

In memorian Bozay Attila 80, Pertis Jenő 80

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás fotó: Emmer László

A két jelentős zeneszerzőre emlékeznek január 16-án a Fészek Művészklubban. A koncerten alkotásaik mellett felhangzik Kurtág György Bozay Attila emlékére írt kompozíciója is. A közreműködő művészek többek között Körmendi Klára, Pertis Szabolcs, Szűcs Péter, Bársony Péter, Kokas Katalin lesznek.

Pusker Júlia és a Danubia Zenekar

„(…) Kiért, s már csuklott össze a térdes izmos két keze; mert a szívét leigázta a tenger. Puffadt volt az egész teste, s bugyogott ki a sós víz orrán és száján; elakadt lélegzete, hangja, és alig élve hevert, szörnyen kimerült a habokban. (…)” A Ricardo Casero vezette együttes Takemitsu, Mendelssohn, Sibelius és Debussy művein keresztül szemléli az emberiség törékeny és tűnékeny jelenét. A koncert január 17-én lesz a Zeneakadémián.

Michel Tabachnik és a Fesztiválzenekar

A Fesztiválzenekart a Müpában ezen a héten háromszor, 17-én, 18-án és 19-én is meghallgathatják az érdeklődők. A koncert szenvedélyes felütéssel, Richard Strauss erotikus, felkavaró Don Juanjával kezdődik, majd Ravel csillogó G-dúr zongoraversenyével és a Debussy Pelléasából készült szvittel folytatódik, hogy a kor mindent elsöprő idoljának borzongatóan szép dallamaival, Izolda szerelmi halálával érjen véget. A vendég zongoraművész Bertrand Chamayou lesz.

Családi koncert

A IV. Budapesti Gyermek- és Ifjúsági Kamarazenei Fesztivál díjazottjai a Magyar Rádió Márványtermében lépnek fel január 20-án. A belépés regisztráció nélkül is ingyenes.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.