Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Dávid zsoltáraitól a kortárs grúz zenéig - #Papagenda

Dávid zsoltáraitól a kortárs grúz zenéig – #Papagenda

Különleges estékkel folytatódik az egyik legjelentősebb hazai historikus zenei fesztivál, napjaink egyik legizgalmasabb Bach-játékosa a Goldberg-variációkat tűzi műsorára, a Müpában fúj a világ egyik leghíresebb szaxofonosa, egy színpadon zenél Frankl Péter, Perényi Miklós és Ittzés Gergely, de hallhatunk grúz kortárs muzsikát is. Jövő heti koncertajánlónk következik.

Régizene Fesztivál

- hirdetés -

Az egyik legjelentősebb hazai historikus zenei fesztivál újra különleges koncertekkel repít vissza a régmúltba. A Strasbourgban alapított régizenei együttes, a La Chapelle Rhénan igazi kuriózummal érkezik. Március 7-én, a Müpában hallható koncertjükön a Bach előtti korszak egyik legnagyobbja, az itthon ritkán műsorra vett szerző, Heinrich Schütz nagyszabású sorozatát, a Dávid zsoltárait hallhatjuk tőlük. Kelemen Barnabás pedig Bach-, Leclair- és Haydn-műveket szólaltat meg barátaival, március 8-án, a Müpa Fesztivál Színházának színpadán. Március 9-én, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben csendül majd fel Händel Izrael Egyiptomban című bibliai oratóriuma a Václav Luks által alapított Collegium 1704 előadásában.

- hirdetés -

David Fray – forrás: Youtube.com

David Fray és a Goldberg-variációk

Napjaink egyik legizgalmasabb Bach-játékosa, David Fray hihetetlen természetességgel tűzi műsorára a komoly szellemi kihívást jelentő variációsorozatot. Ritka alkalom hallani ezt a művet, amely képes arra, hogy egy egész világot teremtsen a színpadon. Március 4-én, a Zeneakadémián kivételes élményben lehet tehát részünk.

Branford Marsalis – forrás: Youtube.com

Branford Marsalis Quartet

Branford Marsalis nem csak a világ egyik leghíresebb szaxofonosa, egy különálló brand a jazzen belül: kortalan és friss, legyen szó harmincöt éves vagy mai szerzeményekről. Koncertjére eljutni kicsit olyan áhítattal és várakozással teli, mint amit a hívők tapasztalhatnak meg egy zarándokút során. A szaxofonos most öt év után ismét visszatér kvartettjével Budapestre, hogy március 5-én két órába sűrítse életművét a Müpa közönsége előtt.

Ide kapcsolódik:
Csajkovszkij a népszerűségi lista élén

Langer Ágnes és a Rádiózenekar

Stravinsky szerint Csajkovszkij zenéje éppen annyira orosz, mint Puskin versei. A komponista hegedűre írt egyetlen versenyművét március 5-én, a Zeneakadémián Langer Ágnes adja elő, aki a Kovács János vezette együttessel, nem is olyan régen, a Bartók Világverseny döntőjében már játszhatott együtt.

Frankl Péter, Perényi Miklós és Ittzés Gergely

Aligha visszatérő alkalomnak lehetünk tanúi március 6-án a Zeneakadémia hangversenytermében. A két idős mester, Frankl és Perényi a Juilliard kínai campusának frissen kinevezett tanárát, Ittzés Gergely fuvolaművészt fogadja maga mellé. Műsorukból többek között a zenei partnerség érzékeny élményszerűsége, valamint Haydn trióinak fejlődési íve is kirajzolódik.

A Nemzeti Filharmonikusok Haydn-sorozat

Folytatódik a Nemzeti Filharmonikusok Haydn-sorozata a Festetics Palotában. Március 7-én a szerző Il Ritorno di Tobia (Tóbiás hazatérése) nyitánya csendül fel, ezt követi C-dúr csellóversenye, amelyet az együttes szólamvezető csellóművésze, Kántor Balázs szólaltat meg, végül az F-moll szimfónia („La passione”) zárja az estét.

Grecsanyinov: Vesperás, op. 59

Alexander Grecsanyinov (1864–1956) nevét alig ismerik. Kortársa volt a legnagyobb orosz zeneszerzőknek, Rimszkij-Korszakovtól tanult, de nem csatlakozott sem az Ötökhöz, sem Csajkovszkij követőihez. Zeneszerzőként az eredeti orosz és a francia impresszionista zene összehangolására törekedett. Öt szimfóniát és sok más műfajú művet komponált, zenei stílusát konzervatívnak tartják. Már idős ember volt, amikor 1925-ben Párizsba költözött, de innen is tovább ment, 1940-ben New Yorkba. A 20. század első évtizedeiben vezető szerepet játszott az orosz ortodox egyház zenéjének megújítását célzó törekvésekben. 1911-ben, ebben a szellemben komponálta Nagyhét című, a cappella kórusművét, 1912-ben pedig a Vesperások sorozatát, Éjszakai virrasztás címmel. A mintegy háromnegyed órás mű tonális zene, de szabadon kezeli a harmóniákat, a kórus alkalmazása helyenként valósággal szimfonikus. Méltatói rámutatnak, hogy a „kórus-hangszerelés” során Wagner iránti csodálata is megnyilvánul. Március 9-én, a Mátyás-templomban, a Nemzeti Énekkar tolmácsolásában hallhatjuk a művet, vezényel Horváth József, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje

A Liszt Ferenc Kamarazenekar következő zeneakadémiai koncertjén, március 9-én Stravinsky Concerto in D (Bázeli concerto), Saint-Saëns Rondo capriccioso, Waxman Carmen-fantázia és Weiner 1. divertimento (átdolgozás) című műveit tűzi műsorára.

Az est szólistája, a Liszt-díjas és a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével kitüntetett Lendvay József különleges hegedűjátékával már a Vatikánt is elbűvölte: művészi tevékenységét pápai bronz medállal ismerték el. Karrierje korán indult: négyévesen kezdett hegedülni, a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályában tanult, majd neves nemzetközi hegedűversenyeket nyert Budapesten, Csehországban, Amszterdamban, ezt követően 1997-ben a Varga Tibor Verseny abszolút győztese lett Svájcban. Számos országban koncertezett: játszott többek között a Rotterdami Filharmonikusok, a Holland Rádiózenekar, a Birminghami Szimfonikus Zenekar, a Suisse Romande és a Justus Franz és Leonard Bernstein által alapított Nemzetek Zenekarának szólistájaként – utóbbi együttesben koncertmesterként is. Giovanni Testore által 1777-ben készített hangszeren játszik, amelynek finom hangját a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közös esten a Zeneakadémia közönsége három virtuóz darabban is hallhatja.

Lisa Batiashvili – fotó: wrti.org

Lisa Batiashvili és a Camerata Salzburg

A magyar zenei gyökereire méltán büszke együttes ezúttal François Leleux-t és Lisa Batiashvilit hívta segítségül. Március 11-én, a Zeneakadémián tartandó hangversenyükön Mendelssohn, Mozart és Lebrun képezi majd ellenpontját a grúz kortárs, Giya Kancheli Fény-árnyhatás című 2011-es kompozíciójának.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.