Papageno Radio
Papagenda Ősbemutatótól fesztiválig – #Papagenda

Ősbemutatótól fesztiválig – #Papagenda

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Bár erre a hétre esik a Valentin-nap, a szerelmesek napja, ajánlott koncertjeinket nem tematikusan válogattuk. Azt viszont garantáljuk, hogy mindegyik tartogat izgalmat és felfedezést!

Ingyenes programok február 11. és 17. között

február 11.
18.00 Zeneakadémia, Kamaraterem – Falvay Attila tanítványainak koncertje
22.00 BJC – LFZE Jazz Open

február 12.
17.00 Katona József Színház – Az a te szerencséd, hogy jó a társulatod (beszélgetés Kováts Adéllal, Göttinger Pállal és Molnár áronnal a Magyar Színházi Társaság szervezésében)

február 13.
22.00 BJC – Egri János Trio

február 14.
21.00 Lámpás – GAB

február 15.
19.00 Zeneakadémia, Solti terem – Doktoranduszkoncert
19.00 Zeneakadémia, X.terem – A vonós és zeneszerző tanszak hallgatóinak koncertje
22.00 BJC – Balázs József Trio, Tálas Áron Trio

február 16.
17.00 Kelenföldi református templom – Vadász Attila orgonakoncertje

február 17.
18.00 Régi Zeneakadémia, Kamaraterem – Nádor György tanszaki koncert
14.00 Fonó – Opera Quartet

Vajda Gergely: Szomorú vasárnap

A Papageno.hu olvasói már több mint száz feldolgozásban hallhatták Seress Rezső globális slágerét, amely ezúttal Vajda Gergely zeneszerzőt ihlette meg. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának február 11-i Zeneakadémia-beli koncertjén az ősbemutató egy bandoneónversennyel is kiegészül Demeniv Mihály előadásában.

A Szomorú vasárnap blog izgalmas, meglepő vagy épp vicces felvételeit ide kattintva böngészheti végig

Fejérvári Zoltán és a Budapesti Vonósok

Időben és térben távoli zeneszerzők találkoznak február 12-én a Zeneakadémia pódiumán. Szimmetrikus az est műsora, mindkét részben felcsendül egy-egy Sosztakovics- és Bach-mű: az első részben a Kamaraszimfónia és az f-moll zongoraverseny, a másodikban a C-dúr szvit és az I. zongoraverseny hallható. A zenetörténet szempontjából is emblematikus művek, amelyek alkalmat adnak arra, hogy a zenekar megmutathassa kivételes érzékenységét, a szólisták – a zongorán közreműködő Fejérvári Zoltán, valamint a trombitán játszó Devecsai Gábor – pedig virtuozitásukat bizonyíthatják.

Baráti Kristóf és a Nemzeti Filharmonikusok

Baráti Kristóf, a Kaposfest egyik művészeti vezetője – fotó: Marco Borggreve

A hónapban több alkalommal is hallhatjuk a Müpa színpadán Brahms D-dúr versenyművét, amit a február 14-i, Hartmut Haenchen vezényelte koncerten Sosztakovics VIII., 1943-ban keletkezett szimfóniája egészít ki. Utóbbi a hősiesség, a II. világháború fordulópontját jelentő győztes csata felett érzett eufória szimbóluma lett.

Thomas Adès és a Danubia Zenekar

Nemrég a Bartók Világverseny zsűrijében köszönthettük Thomas Adèst, akinek 1997-es Asyla című kompozícióját állítja középpontba február 14-én a Zenakadémián Hámori Máté együttese. Vajon, hogyan egészíti ki Beethoven Kilencedikje a mű legismertebb, a techno elemeit is felhasználó harmadik tételét?

Rost Andrea és a Concerto Budapest

Rost Andrea – fotó: Emmer László

Haydn Teremtése töretlenül része a hazai koncertéletnek. Az emlékezetes előadások sora február 16-án a Zeneakadémián a Purcell Kórus és a Keller András vezette együttes közös hangversenyével bővül olyan szólisták közreműködésével, mint a 30 éve debütált Rost Andrea, Sebestyén Miklós és Rab Gyula.

Cziffra Fesztivál 2019

Február 17. és 25. között, idén negyedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György zongoraművész emlékének ápolására létrehozott klasszikus zenei fesztivált. 2019-ben a MOM Kulturális Központ mellett a Zeneakadémia és a MÜPA, valamint új helyszínként az Óbudai Társaskör ad otthont a fesztiválnak, amelyen először szerepel az argentin sztártenor, José Cura. Eljön Isabelle Oehmichen zongoraművész, Massimo Mercelli fuvolaművész és fellép Miklósa Erika, valamint Lajkó Félix is. Koncertet ad Bogányi Gergely, Várdai István pedig első ízben áll színpadra Balázs János partnereként. A művészetet és a tudományt összekapcsoló események sorába illeszkedik a katarzisról szóló kerekasztal beszélgetés Dr.Freund Tamás agykutatóval, Lackfi János költővel, Nagy-Kálózy Eszter színművésszel valamint Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomművészekkel. Sor kerül a Cziffra György Fesztivál Mesterkurzusára a Kroó György Zeneiskolában, ahol a mesterek Falvai Sándor, Dráfi Kálmán, Balázs János és Muza Rubackyte lesznek, de elindul a cigányprímás mesterkurzus is, melyet Sárközi Lajos vezet majd.

A Cziffra Fesztiválnak dedikált blogunkat hírekkel, érdekességekkel, beszámolókkal itt találja

Promóció

X
X