Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Lemezbemutatótól születésnapig – #Papagenda

Lemezbemutatótól születésnapig – #Papagenda

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A hét eseményei közül két hangverseny emelkedik ki: Farkas Gábor Chopin-lemezének bemutatója, illetve a Madarász Iván 70. születésnapja tiszteletére rendezendő koncert. A Pannon Filharmonikusokért és Baráti Kristófért ezúttal Pécsre érdemes utazni, abba a városba, ahol június 7-én kezdődik a minden évben nagy érdeklődéssel kísért színházi fesztivál, a POSZT.

Ingyenes koncertek június 2. és 9. között

június

18.00 Göd – Klukon Edit és Ránki Dezső Liszt-estje 

június 3.
18.00 Kobuci – az Aelia Sabina Művészeti Iskola növendékeinek koncertje

június 4.
17.00 Gozsdu udvar – Pocsai Krisztina Quartet
18.30 Gozsdu udvar – Malek Andi Soulistic
19.00 Magyar Rádió Márványterem – Drahos Béla (fuvola), Homor Zsuzsa (zongora)
19.00 BJC – LFZE (BA)-diplomakoncert
20.00 Szimpla kert – Babel Sound Kedd: Boga
20.00 Gozsdu udvar – Gyárfás István Trió

június 5.
16.00 Dürer Kert – Nyárköszöntő Jazz Fesztivál
17.00 Gozsdu udvar – Swing à la Django
18.30 Gozsdu udvar – Szőke Nikoletta Quartet
19.00 BJC – LFZE (BA)-diplomakoncert
17.00 Gozsdu udvar – Hajdu Klára
22.00 BJC – Wednesday Open Jam: Kollmann Gábor Quartet

június 6.
16.00 Dürer Kert – Nyárköszöntő Jazz Fesztivál
16.00 Gárdonyi tér – Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duó
19.00 BJC – LFZE (BA)-diplomakoncert

június 7.
10.00 Pesti Vigadó – A Magyar Hegedű Ünnepe
19.00 Óbudai Társaskör – A Vásárhelyi Zoltán Férfikar és az aszódi Stellaria Media Nőikar
19.30 Zeneakadémia, Nagyterem – Agárdi Eszter (cselló) diplomakoncertje
20.30 BJC – Harmónia Jazzműhely: Vörös Niki Quartet
22.30 BJC  – Free BJC Jam Session: Balázs József Trio

június 8.
10.00 Pesti Vigadó – A Magyar Hegedű Ünnepe
16.00 Magyar Rádió Márványterem – Családi koncertek: évadzáró Nagykovácsi ifjú hangszereseivel
17.00 Rózsavölgyi Szalon Arts & Café – Fülep Márk (fuvola), Csáki András (gitár), Line Ildikó (hegedű), Nagy Enikő (mélyhegedű), Kiss-Domonkos Judit (gordonka), Mocsári Emma (zongora)
19.00 Zeneakadémia, Solti terem – Bácsi Tamás (zongora) diplomakoncertje
19.00 Régi Zeneakadémia, Kamaraterem – Kende Mátyás (zongora) diplomakoncertje
20.30 BJC  – Bágyi Balázs New Quartet Feat. Pocsai Kriszta
22.30 BJC  – Free BJC Jam Session: Egri János Jr. Trio

A Zenélő Budapest programjait ide kattintva lehet végigböngészni.

Kritikusdíj 40 – Pogány Judit

Ide kapcsolódik:
Pogány Judit kapja 2019-ben a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját

- hirdetés -

A Színházi Kritikusok Céhe a 2005/2006-os évadban, kivételes jelleggel posztumusz életműdíjat adományozott a tragikus hirtelenséggel elhunyt Bertók Lajos színművésznek. 2011 óta a tagság évente egyszer titkos szavazással életművéért kritikusdíjat adományozhat olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, lezárt pályával vagy pályaszakasszal rendelkező 65 év feletti művésznek (színész, rendező, tervező, dramaturg stb.), aki dokumentálhatóan sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és közvetve vagy közvetlenül hozzájárult, illetve hozzájárul a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához. Az eddigi életműdíjasok: Törőcsik Mari (2011), Senkálszky Endre (2012), Zsámbéki Gábor (2013), Fodor Tamás (2014), Molnár Piroska (2015), Székely Gábor (2016), Radnóti Zsuzsa (2017), Lázár Kati (2018). 2019-ben titkos szavazás alapján a céh tagjai Pogány Judit színművésznek, az Örkény Színház tagjának szavazták meg az életműdíjat, akivel június 4-én a Három Hollóban beszélget Csáki Judit. A program ingyenes.

Farkas Gábor lemezbemutató koncertje

Ide kapcsolódik:
Farkas Gábor: „El kellett jutnom a legérettebb Chopinekhez”

A Hungaroton gondozásában jelenik meg a Tokió és Budapest között ingázó zongoraművész legújabb lemeze, amelyre Chopin legkomplexebb, technikailag is komoly igényeket támasztó impromptui és balladái kerültek. A koncerten a lemez anyagát az f-moll fantázia egészíti ki június 5-én a Pesti Vigadóban.

Madarász Iván 70

Ide kapcsolódik:
Madarász Iván 70

Zeneszerzőként és a Zeneakadémia tanáraként az emberi hang és a hangszeres technika újabb módozatait kutatja, műveit a drámaiság és a bonyolult ritmusarányok megvalósítása jellemzi. A művész a különösen gazdag zeneszerzői pályát a Budafoki Dohnányi Zenekarral közösen ünnepeli június 5-én a Zeneakadémián.

Baráti Kristóf és a Pannon Filharmonikusok

Ide kapcsolódik:
Gilbert Varga: „A PFZ hangzása homogén, mégis ezer színben pompázik"

Gilbert Varga által vezényelt együttes programja korántsem szokványos: Haydn C-dúr menüettjét egy Lehár-keringő egészíti ki, míg a Rózsalovag-szvittel Stravinsky Hegedűversenye áll párban. Utóbbit Baráti Kristóf vezeti elő, ami pedig a szólót illeti, a fúvós szekció sem fog unatkozni június 6-án, a pécsi Kodály Központban.

A Magyar Hegedű Ünnepe

Szecsődi Ferenc 11 évvel ezelőtt hozta létre a kortárs magyar hegedűkészítők szemléjét, amely azóta mozgalommá vált, és számos egyéb szakmai előadással, programmal, különböző műfajok képviseletével egészült ki. A június 7-8-i, kétnapos rendezvényen a Pesti Vigadóban a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Szabó Balázs Bandája/Táncház

Szabó Balázs és zenekarának koncertjét mindig örömmel ajánljuk, hiszen a dalszerző-gitáros-énekes-bábos egy olyan zenei hullámot indított el 2009-től a pop-, a népzene és a költészet mentén, amelynek élén még 2019-ben is ő fémjelzi a legegyedibb produkciókat. A jubileumi parkos koncert után pedig a táncé a főszerep, ugyanis beindul az ország egyik legnagyobb szabadtéri táncházestje, ahol a hírek szerint június 7-én a Budapest Parkban maga Szabó Balázs is hangszert ragad fellépése után, hogy elhúzza a táncos lábú közönség nótáját – egészen hajnalig.

David Grimal és az Anima Musicae

Anima Musicae Kamarazenekar – fotó: Orbán Gellért

Fékezhetetlen energiákkal rendelkező, ugyanakkor kifinomult játékú szólista érkezik június 8-án a BMC-be első ízben a zenekarhoz, aki a 2004-ben megalapított Les Dissonances formációjával új irányt adott, hiszen a kamara- és szimfonikus repertoár karmester nélküli előadására specializálódtak. A műfaj nem is annyira követők nélküli, gondoljunk csak Borisz Berezovszkij legutóbbi budapesti szereplésére.

Besh o drom 20

A Besh o drom június 8-i koncertjén a Kobuciban rekordkísérlet várható, hiszen az elmúlt húsz év muzsikusait mind meghívták, hogy felidézzék a múltat, visszahozzák a jelenbe, hogyan és mit játszottak ezek a nyugat-balkáni srácok/csajok a világ öt kontinensén, uszkve másfél millió embernek.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X