Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Nyáresti koncertek az árnyas fák alatt – #Papagenda

Nyáresti koncertek az árnyas fák alatt – #Papagenda

Liszt, Brahms, Beethoven, Csajkovszkij, örökzöld jazzmuzsika is felcsendül a hét koncertjein. De már jócskán benne vagyunk a zenei fesztiválok nyári szezonjában, érdemes itt is böngészni!

Ingyenes programok július 8. és 14. között

Az egész nyáron zajló Zenélő Budapest programjait ide kattintva lehet végigböngészni.

július 9.
20.00 Szimpla kert – Babel Sound Kedd: De Cobre

július 10.
19.00 Belvárosi Szent Mihály-templom Bluefield College – Chamber Singers
20.00 Szimpla kert – Babel Sound est
22.30 BJC – Wednesday Open Jam: Baris Gábor Trio

július 12.
19.30 Pesti Vigadó – Óbudai Danubia Zenekar, Érdi Tamás
20.00 Dürer Kert – Bajdázó
22.30 BJC  – Free BJC Jam Session: Balázs József Trio

július 13.
22.30 BJC  – Free BJC Jam Session: ifj. Tóth István Trio

Budapesti Vonósok és Harcsa Veronika

- hirdetés -

Harcsa Veronikát július 8-án láthatjuk a Társaskörben – forrás: Óbudai Társaskör

- hirdetés -

A Budapesti Vonósok július 8-án az Óbudai Társaskörben igazán színes műsort kínálva várják az újdonságokra is nyitott közönséget. Harcsa Veronikát, a kísérletező kedvű énekesnőt, dalszerzőt hívták szólistának, akivel nem először lépnek fel, együtt indították ezt az évet egy nagy sikerű koncerttel. Most a gesztenyefák alatt csendülnek fel a népszerű késő romantikus, impresszionista és modern klasszikus dallamok jazz örökzöldek társaságában.

Nyáresti koncert a MÁNE zenekarával

A Magyar Állami Népi Együttes zenekarának koncertjén a Várkert Bazárban július 11-én Liszt Ferenc műveiből válogat. A Magyar Állami Népi Együttes zenekara egymásra válaszként szólaltatja meg a zeneszerző muzsikáját és az őket ihlető, hol népi, hol városi cigányzenekari hangulatokat.

A Lisztográfia blogunk fő célja, hogy népszerűsítse a hazai zenei élet Liszt Ferenccel kapcsolatos eseményeit, illetve hogy beszámoljon a nemzetközi Liszt-kutatás legújabb érdekességeiről, eredményeiről.

EUROPUS: Hans Lüdemann Transeuropeexpress Featuring Majid Bekkas 

A TransEuropeExpress tovább dübörög: a kölni zongorista mester, Hans Lüdemann vezette, s a német és francia jazz színtér kiemelkedően kreatív alkotóiból álló oktett turnéjának ihletadója a kölni író, Navid Kermani nagy sikerű, Entlang den Gräben, angolul Along the Trenches címmel megjelent könyve. A projekt egy hoszzú, több állomásos zenei utazást tervez és valósít meg Európa határai mentén, sőt azokon is túl. A most bemutatásra kerülő első rész, az „on the edges 1” központi figurája és vendégszólistája a világhírű marokkói lantos, Majid Bekkas. A koncert július 11-én a BMC-ben.

A MÁV Szimfonikus Zenekar romantikus estje

Szabadi Vilmos – forrás: Klassz a parton/Szabadi Vilmos

A 28. Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál keretében július 11-én Liszt: Les Préludes című műve, Csajkovszkij: D-dúr hegedűversenye és Brahms: II. (D-dúr) szimfóniája csendül fel. A zenekart Kollár Imre vezényli, a szólista Szabadi Vilmos lesz.

Beethovennel és a Nemzeti Filharmonikusokkal a szabadban

Az idei Beethoven-estek nyitókoncertje július 13-án csupa kontraszt és meglepetés. Az Ah! perfido kezdetű koncertária magas opusszáma máris félrevezető: Beethoven huszonhat évesen komponálta a több szakaszból álló, helyenként bravúros művet, amelyet Szakács Ildikó, a Magyar Állami Operaház szopránénekese szólaltat meg. A IV. szimfónia – Schumann két északi óriás között álló görögös, karcsú leányzónak hívta – erőtől duzzadó, felhőtlen boldogságot sugárzó örömzenéje mögött ott húzódik a megözvegyült Brunszvik Josephin iránt fellángolt szerelem. Az egyes tételek a fény és az árnyék, a dallam és a ritmus, illetve a kemény akkordok küzdelmének kettősségére épülnek. A koncert második felében Beethoven formabontó műve csendül fel Ránki Fülöp és a Nemzeti Énekkar közreműködésével, Somos Csaba karigazgató vezényletével. Beethoven 1808-as szerzői estje bravúros zárószámának szánta. A rögtönzés hatását keltő zongoraszólót – a bemutatón a szerző valóban improvizált – a zongora és a zenekar párbeszéde követi, majd belép az énekkar is. A darab utolsó szakaszának zenei anyagát az 1794–95-ben komponált Viszontszerelemnek (Gegenliebe, WoO 118) az Örömóda dallamával rokonítható témája uralja. Ezért és a formai hasonlóság miatt a Karfantáziát szokás Kis Kilencediknek is hívni.

Ide kapcsolódik:
Rost Andrea lesz a Nemzeti Filharmonikusok rezidens művésze

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.