Papageno Radio
Papagenda Orgona, opera, Völgy, Akadémia – #Papagenda

Orgona, opera, Völgy, Akadémia – #Papagenda

Fesztiválok Budapesten és vidéken, Orgonák Éjszakája, fiatal tehetségek versenye és operaközvetítés világsztárokkal – csak győzzenek válogatni! 

Ingyenes programok július 15. és 21. között

Az egész nyáron zajló Zenélő Budapest programjait ide kattintva lehet végigböngészni.

július 16.
19.30 Fasori református templom – Keth John orgonaestje
20.00 Szimpla kert – Babel Sound Kedd

július 17.
20.00 Szimpla kert – Babel Sound Est
22.30 BJC – Wednesday Open Jam: Tálas Áron Trio

július 18.
19.30 Eger, bazilika – Keth John orgonaestje
19.30 Pesti Vigadó – A hongkongi Egyházmegyei Fiúiskola Szimfonikus Zenekar koncertje
20.00 Szimpla kert – Babel Sound Est

július 19.
22.30 BJC  – Free BJC Jam Session: Szalay Gábor Trio

július 20.
22.30 BJC  – Free BJC Jam Session: Egri János Jr Trio

A barokk zene bölcsője

Anima Musicae Kamarazenekar

Az Anima Musicae Kamarazenekar július 18-i koncertjének a Kiscelli Múzeum ad helyet. A különleges helyszín különleges műsort kíván, a hangversenyen felcsendülnek Viadana, Castello, Cima, Fontana, Frescobaldi, Gabrieli és Vivaldi művei.

Zárul a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

A Szent Efrém Férfikar és Sebestyén Márta – montázs: Papageno

Július 18-án Szombathelyen végigjárhatjuk képzeletben Bartók Béla népzenegyűjtő körútjait és fültanúi lehetünk annak, hogy a Sebestyén Márta egyedülálló, autentikus előadásában felcsendülő népdalok hogyan öltenek formát a Szent Efrém Férfikar jóvoltából Bartók férfikari műveiben. A 35. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál karmesterkurzusán Hamar Zsolt vezetésével a növendékek együtt dolgoznak a Savaria Szimfonikus Zenekarral, illetve egyéni konzultációkon és előadásokon is részt vehetnek. A kurzusvezető által kiválasztott karmesterek lehetőséget kapnak arra, hogy a kurzus zárásaként július 19-én dirigálhatják a Savaria Szimfonikus Zenekart és bemutatkozhatnak a nagyérdemű előtt. 21-én pedig különlegesen ér véget az eseménysorozat: az Orgonák éjszakájával, a hangok és fények különleges játékával.

OrgonaPont

Az OrgonaPont-sorozat nyitányaként július 20-án először kerül sor az Orgonák Éjszakájára, amely egyben egy Guinness-rekord kísérlet is. A különleges alkalomra komponált dallamokat a lehető legtöbb orgonán egyszerre szólaltatják majd meg országszerte. A Filharmónia Magyarország sorozata ezt követően egészen augusztus 3-ig várja a hangszer szerelmeseit, 25 városban.

Ide kapcsolódik:
Szamosi Szabolcs: „Visszanyúltam az örökséghez”

XVIII. Regejáró Misztrál Fesztivál

Megzenésített versek, népzene, világzene kicsiknek és nagyoknak. A július 19-20-án Nagymaroson megrendezendő fesztivál célkitűzése az európai és ezen belül főként a Kárpát-medencében élő népek irodalmi, népzenei kultúrájának megőrzése és élővé tétele, illetve a különböző művészeti ágak autentikus forrásokon alapuló összekapcsolása. Néhány fellépő a sok közül: Szimbola, Makám, Pálinkás Gergely, Tolcsvay Béla, Ferenczi György és a Misztrál.

Művészetek Völgye

Ismerje meg a fellépőket, a közreműködőket, böngésszen a programok között, nézzen be a kulisszák
és a portaajtók mögé a Művészetek Völgye blogunkban!

Július 19. és 28. között tíz minden igényt, érdeklődést, korosztályt kielégítő nap – ez a Völgy. Koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal, kiállításokkal, hangversenyekkel, újcirkusszal, beszélgetésekkel, gyerekprogramokkal telnek meg a három település portái, pajtái, kertjei és közterei. A régi Völgy-járók tudják, hogy a Gástya-árokban Kőbánya, Taliándörögdön a Színház- és Filmművészeti Egyetem vendégeskedik, a Cirque du Tókert pedig az újcirkuszé. Barátait és kedvenc előadóit idén is meghívja magához a Momentán Társulat, Harcsa Veronika, a Kaláka és Hobo. A népzene és a néptánc, valamint a világzene kezdő és haladó művelői a Muharay Udvarban és a Világzenei nagyszínpadnál élhetik ki szenvedélyüket. Az elcsöndesülésre vágyók jógázhatnak, filmet nézhetnek, verselhetnek, társasjátékozhatnak, festhetnek vászontáskát, megismerkedhetnek gyógynövényekkel, de az aktív életmódot kedvelők is számos lehetőség közül választhatnak éjjel és nappal. Itt nem csupán a Zöld Udvarban veszik komolyan a természeti környezet megóvását, és idén újabb fejlesztések segítik a zöldülést. Az idén debütáló a MANK Artportán többek között beszélgetésekkel, workshopokkal, a Cziffra Központ programjaival várnak. A programkínálatában számunkra a legkedvesebb a Papageno Klasszik helyszín. Itt klasszikus zene csendül fel, bár kicsit másképp, mint a nagyvárosban. Leginkább úgy, ahogy azt egy forró nyári napon, az ebéd utáni fröccs mellett érdemes hallgatni. Minden nap egy-egy újabb zeneszerzőt mutatunk be nevetős-tanulságos sztorikkal és sok-sok zenével. Az előadások utáni koncerteken pedig a legjobb hazai és külföldi, fiatal előadók mutatják meg tudásukat – a szólózongorától a kamarazenekarig a vigántpetendi katolikus templomban.

Ide kapcsolódik:
Művészetek Völgye 2019 – különszám

Kezdődik a Fesztivál Akadémia

Hivatalosan július 20-án, az irodalom és zene legmagasabb rendű harmóniáját megmutató koncerttel kezdődik a programsorozat, amelyet koncertek, mesterkurzusok, előadások és fotókiállítás egyaránt színesítenek. Az események központi helyszíne a Zeneakadémia, a fiatal tehetségekre kíváncsiaknak azonban a már július 17-18-19-én érdemes ellátogatni a Hagyományok Házába, ahol a 19 év alattiaknak meghirdetett III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny zajlik.

Ide kapcsolódik:
Fesztivál Akadémia Budapest 2019 - különszám

Operagála a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Július 20-án a nemzetközi operaszínpadok kivételes tehetségével és virtuózával, Vittorio Grigolóval folytatódik a Budapesti Nyári Fesztivál egyik legnépszerűbb komolyzenei programja, a világsztár operaénekeseket felvonultató gálasorozat. A koncerten közreműködik Sáfár Orsolya és a Magyar Állami Operaház Zenekara Héja Domonkos vezényletével.

MET Nyár: A sevillai borbély

Juan Diego Flórez – forrás: juandiegoflorez.com

Rossini operájának főszerepeiben olyan sztárok láthatók, mint Joyce Di Donato a harcias Rosina szerepében, Juan Diego Flórez mint Rosina cselszövő szeretője, és Peter Mattei a végtelenül leleményes és bájos borbély. A Metropolitan Operában készült, Bartlett Sher rendezte előadást Maurizio Benini vezényli. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban július 21-én látható az operaközvetítés.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!