Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda A hét zenei központja: a Ferencváros – #Papagenda

A hét zenei központja: a Ferencváros – #Papagenda

A nyár utolsó hétvégéjén több szabadtéri fesztivál is vár bennünket a IX. kerületben, amelyeken a csillagos ég alatt töltekezhetünk fel semmihez nem hasonlító zenei élményekkel, és egy igazán különleges, nagyon magyar hangszerre fókuszáló versenyre is ellátogathatnak az érdeklődők.

Ingyenes koncertek augusztus 26. és szeptember 1. között

A BMC Nemzetközi Cimbalomversenyének részletes programja itt található

A Bakáts Feszt programja részletes programja itt található

augusztus 26.
19.00 Megbékélés Háza – Magda Dávid (orgona) és Dr. Kovalcsik András (kürt) hangversenye

augusztus 28.
22.30 BJC – Wednesday Open Jam: Juhász Gábor Trio

augusztus 30.
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Rieger Attila Trio

augusztus 31.
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Balázs József Trio

szeptember 1.
18.00 Deák téri evangélikus templom – Bán István barokk orgonaestje
19.30 Pesti Vigadó – Hangverseny Bozay Attila és Durkó Zsolt emlékére (regisztráció szükséges)

BMC Nemzetközi Cimbalomverseny

- hirdetés -

Balogh Kálmán – fotó: Raffay Zsófia

- hirdetés -

A BMC Nemzetközi Cimbalomverseny célja, hogy XXI. századi kontextusba helyezze az immár hivatalosan is hungarikumnak számító hangszert, inspirálja a fiatal cimbalmos generációt, lehetővé tegye új tehetségek bemutatkozását, és erősítse a nemzetközi cimbalmos közösséget. A BMC-ben 2019. augusztus 25-31. között zajló verseny megálmodója Lukács Miklós. A cimbalom stílusok és műfajok feletti univerzalitását hangsúlyozza a verseny két kategóriája: a klasszikus-kortárs kategória mellett a népzenét, jazzt és világzenét magába foglaló nyitott kategória. A versenyfordulók és több koncert is ingyenes.

Bakáts Feszt

Bakáts Feszt, nagyszínpad – fotó: Bakáts Feszt

Az augusztus 30. és szeptember 1. közötti Bakáts Feszt 2019-ben negyedik születésnapját ünnepli, ismét filmvetítések, koncertek, színházi előadások, gyerekprogramok, helytörténeti séták várják az érdeklődőket. Fellép többek között a Muzsikás, Sárik Péter és Szőke Nikoletta, a MÁV Szimfonikusok kamaraegyüttese pedig kedvenc zenéiből állította össze vidám, gyerekeknek szóló matiné-előadását. Ott lesz a Cimbora Együttes, bemutatják Tallián Mariann A Tűzmadár című mesekönyvét, koncertet ad Morvai Tamás, a Ferencvárosi Ádám Jenő Zenei Alapfokú Művészeti Iskola művésztanára, Csáki András gitárművész. Francia barokk művekből válogat a Savaria Barokk Együttes és a Belvárosi Kántorátus, Mendelssohn-estet az a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Szent Efrém Kórus zsoltárokból állította össze műsorát, és az Erdődy Kamarazenekart is hallhatja a közönség.

New Orleans Swingfesztivál

New Orleans Jazzfesztivál – fotó: Müpa / Pályi Zsófia

Augusztus 30. és szeptember 1. között rendezik meg a Müpa nyárzáró fesztiválját, ahol minden a swingről szól. Elsőként a multiinstrumentalista jazzmuzsikus Korb Attila által életre hívott nemzetközi zenekar idézi meg a jazz kezdeteinek egyik méltatlanul elfeledett alakját, Adrian Rollini basszusszaxofon-virtuózt, illetve a hot jazz krémjét és a ’30-as években indult nagy swingkirályokat. Hasonlóan izgalmasnak ígérkezik a grazi jazzfőiskola növendékeiből alakult Coquette Jazz Band koncertje. A Papp Mátyás és Bartha Mátyás alapította zenekar a swingkorszak örökzöldjei közül válogat, vendégként pedig az egyik legkeresettebb európai swingzenész, a holland szaxofonos Frank Roberscheuten teszi teljessé az élményt.  A fesztivál zárónapján a Budapest Jazz Club big bandje egy igazán lenyűgöző jelenség társaságában lép színpadra: az egyszemélyes zenekarként is értékelhető svéd Gunhild Carling énekesnő több hangszeren is kiválóan játszik a trombitától kezdve a harsonán át a furulyáig.

Hangverseny Bozay Attila és Durkó Zsolt emlékére

Durkó Zsolt és Bozay Attila

Durkó Zsolt (1934-1997) zeneszerző, a budapesti Zeneakadémia zeneszerzés tanára. 1971-ben Koussevitzy-díjat, 1978-ban Kossuth-díjat kapott, majd később kétszer is Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjjal ismerték el művészetét. A nyolcvanas évektől a Magyar Rádió zenei lektora, 1987-től a Magyar Zeneművészeti Társaság alapító elnöke, aki megteremtette a kortárs zene kimagasló rendezvényét, a Mini-fesztivált. A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján az átalakuló magyar zenei élet meghatározó személyisége, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Világszövetségének elnöke, röviddel megalakulása után tagja lett a Magyar Művészeti Akadémiának.

Ide kapcsolódik:
Durkó Zsolt: A Jelenések könyvének margójára

Bozay Attila (1939-1999) zeneszerző, zeneszerzés tanár. 1968-ban és 1979-ben Erkel Ferenc díjat kapott, 1988-ban Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki, 1990-ben Kossuth-díjjal, 1992-ben pedig a Magyar Művészetért díjjal ismerték el munkásságát. Alapító tagja és – 1991-ig – elnökségi tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesületének, 1991-től alelnöke, majd 1992-tól 1996-ig elnöke a Magyar Zenei Kamarának. 1990-tól 1993-ig a Nemzeti Filharmónia igazgatója volt. Az 1992-ben létrejött Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja.

Ide kapcsolódik:
Bozay Attila: 3. Vonósnégyes

A szeptember 1-ji ingyenes hangversenyen, a Pesti Vigadóban két Bozay- és két Durkó-mű hangzik el, az előadók Matuz István (fuvola), Körmendi Klára (zongora), valamint a Miskolci Szimfonikus Zenekar lesznek, az est karmestere Antal Mátyás.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.