Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Búcsúzzunk együtt Zubin Mehtától – #Papagenda

Búcsúzzunk együtt Zubin Mehtától – #Papagenda

A naptár szerint beköszönt az ősz, nyitnak a koncerttermek, hirtelen a bőség zavarával kell megküzdenünk. A Zeneakadémián ismerkedjünk a jövő nagy zongoraművészeivel, az Erzsébetváros közepén hallgassunk kamaramuzsikát, esetleg utazzunk Pécsre fesztiválozni? Komoly kérdések ezek, de soha nagyobb problémánk ne legyen!

Ingyenes koncertek szeptember 2. és 9. között

szeptember 2.
22.30 BJC – LFZE Open Jam: Tálas Áron Trio

szeptember 4.
20.00 BJC – Wednesday Open Jam: Egri János Trio

szeptember 5.
20.00 BJC – BJC Cafe Jam: Oláh Kálmán Jr. Trio

szeptember 6.
19.00 Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ – Borbély László (zongora)
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Gányi Miklós Trio

szeptember 7.
9.30 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház – Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara
18.00 BMC – Tritonus Guitar Trio
19.00 Budavári Mátyás-templom – Choruls Angelorum
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Pintér Péter Trio

szeptember 8.
18.00 óbudai Fő tér – M.É.Z.

Zenei szalon a Zsidó Kulturális Fesztiválon

- hirdetés -

Karasszon Eszter és Farkas Mira

- hirdetés -

Szeptember 1. és 9. között, számos, különböző szellemi hatásból táplálkozó programmal várja látogatóit az idei sorozat, amelyek közös kulturális alapon rendeződnek egységbe. A Budapest Klezmer Band koncertjeihez Jordán Adél és Fesztbaum Béla csatlakozik, Bródy János önálló estre készül, míg a Sárik Péter Trió Illényi Katicával egészül majd ki. Neves művészek közreműködésével emlékeznek a népszerű művészházaspárra, Sárosi Katalin táncdalénekesre és Zsoldos Imre trombitaművészre. Fellép Villányi Dániel és Almira Emiri zongoraművész. Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon először rendeznek komolyzenei szalont, amely a szokásos kamarakoncertnél sokkal közvetlenebb, amely lehetőséget biztosít a klasszikus zenével és a zenészekkel való kötetlen találkozásra. A zene mellett kulisszatitkokat is megtudhatunk, hiszen érdekes történetek hangzanak el a játszott darabokról, szerzőkről és a megszólaltatott hangszerekről. A Wesselényi17-ben az estek házigazdája Karasszon Eszter gordonkaművész, beszélgetőtársai, egyben kamarapartnerei Karasszon Dénes, Mali Emese és Farkas Mira lesznek.

Rálik Szilvia és Domán Katalin

A Magyar Rádió Márványtermében szeptember 3-án ismét Világjáró művészeink lépnek közönség elé. Ezúttal a kiváló szoprán tolmácsolásában lesznek hallhatók Schumann, Liszt, Wolf, Massenet, Grieg, Mahler, Kodály, Verdi, Dvořák dalai.

Ide kapcsolódik:
Rálik Szilvia: „Nincs két egyforma előadás"

Zeneszüret Fesztivál

Szeptember 5. és 7. között újra elárasztja Pécs minden szegletét a zene. A Zeneszüret Fesztivál legfontosabb hivatása idén is kimozdítani a koncerttermek falai közül a zenét. Fellép a Kéméndi Trió, de találkozhatunk Alpaslan Ertüngealp karmesterrel, aki a Budapesti Vonósokat vezényli. Koncertet ad Szalonna és Bandája valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Philharmonic Brass Quintet, a Pécs Percussion Project és a Harmónia Vonósnégyes.

Budapesti Vonósok

Budapesti Vonósok

Alpaslan Ertüngealp dirigálja a hangversenyt, amelyen a Budapesti Vonósok vendégei Kővári Eszter Sára énekes, Baráth Bálint zongora-, Forgách Péter mandolin-, Tóth Rita Zsófia orgonaművész lesznek. A Nádor Teremben szeptember 6-án megrendezendő koncert a műsor sokszínűsége miatt izgalmasnak ígérkezik. Elhangzanak Robert Schumann: Asszonyszerelem, Asszonysors című kompozíciói, sor kerül Szigeti István: Concertino baroccheggiante című darabjának ősbemutatójára, hallható lesz Sugár Miklós több dala, továbbá Nicola Bruhns egy műve.

Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikusok

Ide kapcsolódik:
50 év után hagyja ott az Izraeli Filharmonikusokat Zubin Mehta

Mahler Harmadikját legutóbb tavasszal hallhatta a Müpa közönsége a Vajda Gergely vezette Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában. Szeptember 8-án a Müpában, egyik utolsó koncertjeként az izraeli együttes élén a 83 éves Zubin Mehta keze alatt szólal meg a monumentális darab. Ami a kórusokat illeti, ez alkalommal is közreműködnek a Magyar Rádió Művészeti Együttesei.

Magyar Dal Napja

Lajkó Félix

A közhiedelemmel ellentétben a Magyar Dal Napja él és virul, legalábbis a Kobuci ápolja a hagyományt, szeptember 8-án három világzenei kulcsfigurát hívott színpadára: 17.30-tól indít Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, majd 19.20-tól Lajkó Félix következik, 21.10-tól pedig Palya Bea zárja az estét.

Bartók Világverseny és Fesztivál

Bartók Világverseny – forrás: facebook.com/pg/Bartokworldcompetition

A zongoristáké a főszerep az idei rangos megmérettetésen, amelyhez szeptember 8. és 15. között számos program, Liszt-kukacok akadémiája, ingyenes Bartók-séták és szabadtéri koncert is kapcsolódik. Az igen nehéz kötelező repertoár Bartók, Liszt, Dohnányi és Brahms darabjait tartalmazza, de a 2018-as zeneszerzői forduló győztes művét is elő kell tudni vezetni. Az Izlandtól Tajvanig érkeznek Budapestre a versenyzők, akik között számos magyar fiatalnak szurkolhatunk.

Ide kapcsolódik:
14 magyar versenyző a Bartók Világversenyen

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.