Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda A hét koncertjei európai zenei gyökereinket kutatják – #Papagenda

A hét koncertjei európai zenei gyökereinket kutatják – #Papagenda

A hét két nagy zenei fesztiválja, az Ars Sacra és az Európai Hidak is arra helyezi a hangsúlyt, mi a közös bennünk.

Ingyenes koncertek Budapesten szeptember 16. és 22. között

szeptember 16.
20.00 Fonó – Fonó session
21.00 Szimpla Kert – Szimpla táncház
22.30 BJC – LFZE Monday Open Jam

szeptember 17.
21.00 Fonó – Fonó session

szeptember 18.
17.00 MOMkult – Aradi Állami Filharmónia
18.00 MTA Zenetudományi Intézet – Thurzó Zoltán (zongora)
20.00 Szimpla Kert – Ábrahám Judit & Gipsy Fusion Band
22.00 BJC – Wednesday Open Jam

szeptember 19.
19.00 Óbudai Társaskör – Karosi Júlia Quartet
20.00 BJC – Cafe Jam

szeptember 20.
19.00 BMC – Billentyűs történetek (Tóth-Vajna Zsombor sorozata)
19.00 Nádor Terem – Fehér Miklós György zeneszerzői estje
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

szeptember 21.
16.00 Wesselényi17 – Erkel Vegyeskar, KVV Kamarakórus, Espiro kórus
17.00 Kelenföldi református templom – Alföldy-Borus Eszter (fuvola)
18.00 Wesselényi17 – Kórushangverseny
18.00 Óbudai Társaskör – Quartetto Speranza
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

szeptember 22.
11.00 Óbudai Társaskör – Bolla Milán és a Solti György Ifjúsági Kamarazenekar
18.00 Müpa – Canzoniere Grecanico Salentino
19.00 Budai kapucinus templom – Lendvai István Gábor (orgona)
19.30 Müpa – Ilaria Graziano e Francesco Forni
21.00 Müpa – Cluster

Bizonyos programok regisztrációhoz kötöttek. Kérjük, minden esetben érdeklődjön a koncert szervezőjénél.

Európai Hidak

- hirdetés -

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar immár hetedik alkalommal szervez olyan tematikus összművészeti sorozatot, amely egy európai ország vagy régió művészetét mutatja be a közönségnek. Tavaly a Baltikum és Lengyelország volt soron: a magyar közönség előtt valóban eddig szinte ismeretlen programot sikerült felvonultatni. De mi a helyzet az idei vendéggel, a klasszikus zene, de legalábbis az opera hazájával, Olaszországgal, amelyre szeptember 18. és 27. között esik hangsúly?

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Nyaralási tippek zenerajongóknak – Olaszország

Nos, a fesztivál eddigi ismereteink bővítése mellett éppen arra vállalkozik, hogy némileg árnyalja azt a képet, amelyre hajlamosak vagyunk a megszokás erejével tekinteni. Tegyük fel azonban a kérdést, hogy tudjuk-e valójában, milyen hagyományokból táplálkozik a pizzica nevű dél-olasz tánc, vagy hallottunk-e róla, hogy melyik előadó érdemelte ki az olasz Barry White becenevet? Eljön Mario Biondni, a mandolinos Mimmo Epifani, de lesznek irodalmi programok is, melynek keretében hazánkba látogat a népszerű író, Daniele Benati. Két alkalommal csendül fel a Fischer Iván által rekonstruált Monteverdi-opera, a Fesztiválzenekar pedig Schubert és Bach alkotásai mellé helyezi koncertjén Berio és Respighi műveit. A fesztivál programjai közül nem maradhat ki a filmművészet, s ha esetleg nem is jut hirtelen olasz filmalkotás az eszünkbe, Ennio Morricone és Nino Rota neve egészen biztosan beugrik. Filmzenéiket az Itália neves jazzmuzsikusaiból alakult együttes adja majd elő. Ami pedig a tényleges filmeket illeti, nem is egyet vetítenek majd az Európai Hidakon, amiket, bizton állíthatjuk, hogy nem csak zenei világukért lesz érdemes végignézni.

Monteverdi: La favola d’Orfeo

Fischer Iván – fotó: Stiller Ákos

Ismét operát rendez Fischer Iván, aki a Müpában szeptember 18-án és 20-án a több mint 400 éve debütált mű eredeti változatát viszi színre, aminek érdekében a zenei anyag hiányzó részeit is maga rekonstruálta. A mű a tavalyi Falstaff alkotói csapatának keze alatt elevenedik meg Baráth Emőkével a főszerepben.

Ars Sacra Fesztivál

Szűcs Máté

A fővárosból induló, ma pedig már a határokon is átívelő, szeptember 14. és 22. között megrendezésre kerülő fesztivál célja, hogy találkozhassunk a hagyományos európai kultúra közös gyökereivel. A fesztiválon koncertet ad Ránki Dezső és Klukon Edit, ott lesz a Papagenón rendszeresen publikáló Lackfi János és Thurzó Zoltán zongoraművész, aki szeptember 18-án  Liszt-, Chopin- és Rachmaninov-műveket játszik, kiállítás mutatja be Szabó Magda életművét, és hallhatjuk a Genfből érkező Szűcs Máté brácsaművészt is.

Ide kapcsolódik:
Ars Sacra Fesztivál 2019 – különszám

Ars Sacra Fesztivál keretében a genfi egyetem professzora csatlakozik G. Horváth László együtteséhez. Szűcs Máté szeptember 20-án Mozart híres A-dúr klarinétversenyének brácsaátiratát játssza, de HoffmeisterD-dúr koncertje sem maradhat ki a klasszikus programból. A szeptember 20-i MOMkultban tartandó koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tóth-Vajna Zsombor szólóestje

Tóth-Vajna Zsombor – fotó: Pandzarisz Tamás

Tóth-Vajna Zsombor sorozat keretében mutatja be a reneszánsz, a barokk, és a bécsi klasszika egy-egy meghatározó billentyűs hangszerét és a vonatkozó repertoárt. Ez alkalommal Bach és Händel zenéjét halljuk egy 17. századi német klavikord pontos másolatán. A szeptember 20-i BMC-beli koncert ingyenes.

Komlósi Ildikó és az Óbudai Danubia Zenekar

Komlósi Ildikó

A zenekar új sorozatában koncertenként járhatjuk be a zenetörténet egészét, a népszerű művektől a kortárs darabokig. Az első alkalommal szeptember 22-én a Zeneakadémián Ligeti határtalan kozmoszának terheit Mozart g-moll szimfóniája oldja majd fel, míg a hangverseny második felében Mahler a Dal a Földről című művén keresztül szembesíti a hallgatót az emberi lét szűkösségével. A koncerthez kapcsolódóan 17.45 órakor a Zeneakadémia Nagytermében beavató előadást tart Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!