Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda A zene világnapjának hete – #Papagenda

A zene világnapjának hete – #Papagenda

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ha elfogadnak tőlünk egy tanácsot: a zene világnapjának hetében menjenek el minél több koncertre. Ismerjék meg Dél-Amerikát, a szerb dallamokat, találjanak közös nevezőt Bartók és Beethoven között, vagy kerüljenek közelebbi ismeretségbe a hárfával!

Ingyenes koncertek szeptember 30. és október 6. között

szeptember 30.

19.00 BMC Könyvtár – Rondo Quartet
20.00 Fonó – Fonó Session
21.00 Szimpla Kert – Szimpla táncház
22.30 BJC – LFZE Monday Open Jam

október 1.
18.30 Nádor Terem – Hangverseny a Zene Világnapján, Bárdos Lajos születésének 120 éves jubileumán
19.00 Barabás Villa – Miranda Liu (hegedű), Stefán Zsófia (fagott), Bábel Klára (hárfa)
20.00 Fonó – Fonó Session

október 2.
20.00 Szimpla Kert – Divan dalok
22.00 BJC – Wednesday Open Jam

október 3.
16.30 Szimpla Kert – Kazan
17.30 Szimpla Kert – ¡Nosnach
18.30 Szimpla Kert – Naked
19.30 Szimpla Kert – Babra
20.30 Szimpla Kert – She’Koyoh
21.30 Szimpla Kert – Le Rom
22.00 BJC – Cafe Jam

október 4.
18.00 Zeneakadémia – Bárdos 120
19.00 Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ– Hegedűs Endre és a Somogyi Vonósnégyes
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

október 5.
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

október 6.
18.00 Budavári evangélkus templom – Csorba Gergely (orgona)

Terézváros és a zene

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Az Operaház újjászületését bemutató dokumentumsorozat készült Zoboki Gáborral

Az Andrássy úti Operaház építése csaknem 9 évig tartott. Ybl Miklós gyönyörű, neoreneszánsz stílusú épületet tervezett. A kocsifelhajtó két oldalán az egyik fülkében Liszt Ferenc, a másikban Erkel Ferenc szobra is helyet kapott, mert nemcsak zeneszerzőként, hanem a Nemzeti Színház vezető karmestereként is a magyarországi operajátszás megteremtője volt, aki 1884-től haláláig betöltötte az Operaház főzeneigazgatói pozícióját is. A Benczúr Házban szeptember 30-án Zelinka Tamás mesél, és az előadás keretében részletek láthatók az Erkel című magyar filmen kívül a Hunyadi László, a Bánk bán, a Névtelen hősök és az István király című történelmi operákból.

Rolando Villazón dalestje

Ide kapcsolódik:
A fürdőszobából indult Rolando Villazón karrierje

OKtóber 1-jén spanyol és dél-amerikai dalokat hoz a Müpába a mexikói tenor, aki visszatérő vendég Budapesten. A barokktól Pucciniig terjedő repertoárja épp annyira színes, mint egyéb művészi megnyilatkozásai, hiszen a Párizsban élő művész rendezőként és képregények megalkotójaként is jegyzett.

Szerb zeneszerzők estje

Ide kapcsolódik:
A csillogó tekintetű, krúdysan bohém, csupaszív zenemágus – Vujicsics Tihamérra emlékezünk

A jubileumi Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozat részeként megrendezésre kerülő, Szerb zeneszerzők nyomában címmel jelzett október 3-i koncerten a Zeneakadémián magyarországi szerb zeneszerzők műveiből hallhatnak egy rövid válogatást, amely a klasszikus zenétől kezdve, a népzenei elemeken át, a nemzeti töltetű szerb dalokon keresztül egészen a mai kor hangzásvilágáig számos stílust felölel. Felhangzanak többek között Sztojánovits Péter és Vujicsics Tihamér művei.

Bartók és Beethoven 

Várjon Dénes – fotó: Kondella Misi

A Bartók-emlékházban október 4-én Várjon Dénes lép fel. Műsoron: Bartók: Két elégia, op. 8b; Beethoven: Esz-dúr szonáta, op. 7; Bartók: Szvit, op. 14; és Beethoven: c-moll szonáta, op. 111.

Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Vigh Andrea – forrás: Posztós János

Immár hagyomány, hogy minden év októberében világhírű hárfások látogatnak el a Gödöllői Királyi Kastélyba. Idén október 3. és 6. között mások mellett Vigh Andrea, Farkas Mira Joel von Lerber és Maria Graf adnak koncertet.

Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus

Ide kapcsolódik:
Eric Whitacre: „Zenét szerezni olyan, mint autót vezetni”

Éjszaka – a romantika kedvelt témája, legyen szó festészetről, költészetről vagy zenéről. A kórusirodalmat is megihlette mélyértelműségével: Schumann egészen rendkívüli hangzásvilágú kétkórusos ciklusa álomszerűen tárja fel a csillagfényes éjszaka misztériumát. Mert ahol éjszaka van, ott fény is van. S e kettős szimbólum a míves szövésű reneszánsz motetták szövegét és zenéjét is meghatározza, ahogyan ezek 20. századi visszhangjai – így a japán Ko Matsushita kompozíciói – is izgalmasan kapcsolódnak az ősi toposzhoz. A Debussy-kortárs Delius, Kodály és Poulenc mellett a nemrég elhunyt finn Rautavaara és a hetvenes években született generáció – a lett Ešenvalds, az amerikai Whitacre, illetve három magyar kortárs zeneszerző – alkotásai szólalnak meg a lélekemelő műsorban október 5-én a Zeneakadémián.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X