Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Emlékkoncertek és ősbemutatók a hét koncertkínálatában – #Papagenda

Emlékkoncertek és ősbemutatók a hét koncertkínálatában – #Papagenda

A Bartók Világverseny mellett ezen a héten egy olyan mű bemutatója tarthatja izgalomban a komolyzene-rajongókat, amelyet a 18. század óta teljes egészében nem játszottak.

Ingyenes koncertek szeptember 9. és 15. között

szeptember 9.
22.30 BJC – LFZE Monday Open Jam

szeptember 11.
22.00 BJC – Wednesday Open Jam

szeptember 12.
20.00 BJC – Cafe Jam

szeptember 13.
18.00 BMC Könyvtár – Mezei Szilárd-Márkos Albert duó
19.00 Budafoki evangélikus templom – Duo con spirito
19.30 Nyitott Műhely – Fábri Flóra (csembaló)
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

szeptember 14.
16.00 Kultea – Tavasz Női Kar
19.00 Óbudai evangélikus templom – Gryllus Dániel
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

szeptember 15.
18.00 Deák téri evangélikus templom – Mekis Péter
18.00 Budafoki református templom – Kamarahangverseny
18.00 Wesselényi17 – Artissimo trió

Bartók Világverseny és Fesztivál

Kövesse napról napra az eseményeket blogunkban!

- hirdetés -

A zongoristáké a főszerep az idei rangos megmérettetésen, amelyhez szeptember 8. és 15. között számos program, Liszt-kukacok akadémiája, ingyenes Bartók-séták és szabadtéri koncert is kapcsolódik. Az igen nehéz kötelező repertoár Bartók, Liszt, Dohnányi és Brahms darabjait tartalmazza, de a 2018-as zeneszerzői forduló győztes művét is elő kell tudni vezetni. Izlandtól Tajvanig érkeznek Budapestre a versenyzők, akik között számos magyar fiatalnak szurkolhatunk.

OrgonaExpedíció

- hirdetés -

Fassang László – fotó: Csibi Szilvia

A Müpa egyik nevezetességét, az orgonát mindenki megcsodálja, aki ellátogat a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Szeptember 9-én azonban nemcsak a hangszer impozáns felépítésében és gazdag hangzásában gyönyörködhetnek, hanem havonta egy alkalommal az érdeklődők Fassang László vezetésével betekintést is nyerhetnek a hangszer „titkaiba”. Az orgonaművész avatott szakemberként beszél az orgonák sok évszázados történetéről, majd egy sok érdekességgel fűszerezett, vetítéssel kísért előadás során bemutatja a Müpa 6804 sípból álló, 92 regiszteres, 5 manuálos hangszerét. A program zárásaként a résztvevők rövid virtuóz hangszerbemutató játék során ízelítőt kaphatnak a hangszerben rejlő végtelen lehetőségekből is.

Fonó Session: padkaporos, gyimesi, ír, moldvai, ős jam session

A Fonó őszi évadát szeptember 9-én örömzene nyitja, ahova a szervezők szokás szerint egyaránt mindenkit szeretettel várnak, akik korábban részt vettek a jam sessionökön, és azokat, akik eddig nem tudtak vagy nem mertek bekapcsolódni. Terítéken az ír, gyimesi és moldvai örömzene, de eljön a Geröly Tamás vezette ritmusszekció, valamint Havasréti Pál és a padkaporos események zenészei.

Balog József, Szabó Péter

Ide kapcsolódik:
Ettől zseniális Richard Strauss zenéje

Richard Strauss halálának 70. évfordulóján Szabó Péter gordonkázik, Balog József zongorázik. Szeptember 10-én a Magyar Rádió Márványtermében felcsendül Kodály: Szonáta gordonkára és zongorára, Sosztakovics: Szonáta gordonkára és zongorára, Clara Schumann: Három románc gordonkára és zongorára, Richard Strauss: Szonáta gordonkára és zongorára című művei.

Lemoyne: Phèdre

Ide kapcsolódik:
A 18. század óta nem látott előadásokkal készül a következő évadra a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar

Vashegyi György számtalan 18. századi francia operabemutató után ez alkalommal együtteseivel, a Purcell Kórussal és az Orfeo Zenekarral Jean-Baptiste Lemoyne 1786-ban bemutatott, Phèdre című zenés tragédiáját tűzi műsorra szeptember 11-én a Müpában, élvonalbeli francia szólisták közreműködésével. Érdekesség, hogy ez lesz az első teljes előadás a 18. század óta.

Objectified

A Giusto kamaraegyüttes James Tenney és Nikolaus Gerszewski műveit adja elő szeptember 11-én a Három Hollóban.

Mezei Szilárd-Márkos Albert duó

Mezei Szilárd és Márkos Albert duója több mint 17 éve létezik, teljesen szabad, spontán improvizációra épülő zenét játszanak. Mindketten részt vettek és részt vesznek Márkos és Mezei különböző, nagyobb formációiban, mindketten aktív színházi zeneszerzők, régi, nagyon jó barátok. Eddig három duó CD-jük jelent meg. Koncertjük szeptember 13-án lesz a BMC Könyvtárában, a program ingyenes.

Fábri Flóra

Fábri Flóra

Szeptember 13-án a Nyitott Műhelyben Georg Friedrich Händel és Gottlieb Muffat művei lesznek műsoron, hogy miért ők és miért így együtt, arról majd a koncerten mesél a csembalóművész. A koncert ingyenes, adományokat elfogadnak.

UMZE Kamaraegyüttes

Eötvös Péter az UMZE Együttes tagjaival

Keleti filozófiák – nyugati zene témában, Sári László író, tibetológus és Tihanyi László karmester vezetésével, beszélgetős koncertet ad az UMZE Kamaraegyüttes szeptember 13-án a BMC-ben. Toru Takemitsu a japán kultúra és európai zene legismertebb ötvözőjének Rain Spell című darabja az esőt, mint az elaszticitás és időtlenség szimbólumát jeleníti meg. Futó Balázs Bardo tödol-jának tételei a Tibeti halottaskönyv ‘köztes tudatállapotai’-ról kapták címeiket, míg Tornyai Péter … lange de la plein lune-je színpadi szituációk inspirálta hangszeres- és az ‘abszolút’-zene koncepciójának ütköztetésén alapul. A fiatalon elhunyt Claude Vivier kanadai szerző és zenéje az elmúlt években a világ több fontos együttese és fesztiválja figyelmének köszönhetően reneszánszát éli. Et je reverrai cette ville étrange és Samarkand című művei magyarországi bemutatóként hangzanak fel.

Hommage

Kokas Dóra – fotó: Posztós János

Rendhagyóan emlékszik Pertis Jenőre a FUGA-ban szeptember 15-én Rajk Judit (ének), Kelemen Gáspár (hegedű), Kokas Dóra (gordonka), Csáki András (gitár), Pertis Szabolcs (népi furulya), Pertis  Fanni, Pertis Virág, Pertis Katica, Pertis Botond (zongora) és az Egri & Pertis Duó

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.