Papageno Radio
Blogok Müpa magazin Angyalok Amerikában és oroszok Budapesten – #Papagenda

Angyalok Amerikában és oroszok Budapesten – #Papagenda

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy igazán unikális fesztivál, egy Budapestre örömmel visszatérő basszista, egy sokszínű életművel rendelkező zeneszerző, egy különleges hangszer, egy ma is égetően aktuális opera magyarországi bemutatója – s hogy kik, mik állnak a nevek mögött? Programajánlónkból kiderül!

Ingyenes programok október 7. és 13. között

október 7.
20.00 Fonó – Fonó Session
21.00 Szimpla Kert – Szimpla táncház
22.30 BJC – LFZE Monday Open Jam

október 8.
20.00 Szimpla Kert – GAB
21.00 Fonó – Fonó Session

október 9.
20.00 Szimpla Kert – Ibrahima Cissokho
22.00 BJC – Wednesday Open Jam

október 10.
20.00 Nádor Terem – A NobilArt Művészeti Egyesület zenekari hangversenye
20.30 Fonó – ¡Nosnach
22.00 BJC – Cafe Jam

október 11.
11.00 Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ – Hegedűs Endre gyermekkoncertje
18.00 Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye – Musica Nostra kórus
19.30 Zeneakadémia – a Rendkívüli Tehetségek Képzőjének növendékei és az Anima Musicae Kamarazenekar
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

október 12.
10.00 A38 – Zene Háza Hangműhely
18.00 BMC Könyvtár – Párhuzamos találkozások
19.30 Nádor Terem – Félegyházi Károly-emlékhangverseny
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

október 13.
19.30 Zeneakadémia – Jámbor Ági-emlékest

Bizonyos programok regisztrációhoz kötöttek. Kérjük, minden esetben érdeklődjön a koncert szervezőjénél.

II. Orosz Zenei Fesztivál

Szabó Marcell – forrás: ozf.hu

A Szabó Marcell zongoraművész által alapított fesztivál idén október 7. és 12. között két városban, Budapesten és Debrecenben hat orosz zeneszerző munkásságát öleli fel különleges, művészeti szempontból felépített tematikával. A második alkalommal megrendezendő fesztiválon fellép Fokanov Anatolij operaénekes, a Kruppa Vonósnégyes, a Kodály Kórus Debrecen, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, Pregun Tamás és Palojtay János. A koncertek mellett az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum kiállítása is látható a fesztivál keretében, a fináléban pedig a debreceni Kodály Kórus Csajkovszkij Vesperását adja elő a Szent István-bazilikában.

A fesztivál részletes programja megtalálható a Papageno különszámában, blogunkban pedig megismerhető a hat zeneszerző élete és munkássága, izgalmas történeteket olvashatnak az elhangzó művekről, és természetesen a fellépőkkel is beszélgetünk.

Ferruccio Furlanetto áriaestje

Ferruccio Furlanetto – fotó: Igor Saharov

Ferruccio Furlanetto október 7-én áriaesttel tér vissza Budapestre. Napjaink egyik vezető olasz basszistája 1979-es scalabeli debütálása óta a világ operaszínpadainak keresett művésze, Mozart, Verdi és Muszorgszkij műveinek avatott interpretátora. A New York-i Metropolitan, a Bécsi Staatsoper, a londoni Royal Opera House, a Párizsi Opera és a moszkvai Bolsoj Színház visszatérő vendége többször fellépett a magyar fővárosban is, a Magyar Állami Operaházban legutóbb 2014-ben a Szabadság Opera Gálán láthatta a közönség.

Kirill Truszov és az Anima Musicae

Kirill Truszov

Október 9-én Yehudi Menuhin egykori mentoráltja érkezik a jubileumi évadát kezdő kamarazenekarhoz a BMC-beli koncertre. A pétervári születésű német Tartini, Kleisler, Mozart és Schubert művein keresztül mutatja fel a bécsi klasszika és az itáliai virtuozitás találkozási pontjait.

Vajda János 70

Vajda János – forrás: Zeneakadémia

Univerzálisnak mondható életművet ünnepel a Dohnányi Zenekar október 9-én a Zeneakadémián, melynek műfaji sokszínűségéből egy hagyománytisztelő, a felhalmozódott kulturális tapasztalatra szervesen reflektáló koncertműsor bontakozik ki többek között Szabó Ildikó és a Cantemus Vegyeskar közreműködésével.

Eötvös Péter: Angels in America

Ide kapcsolódik:
„Meleg fantázia nemzeti témákra" - Újabb Eötvös Péter-opera debütál Budapesten

Október 10-én a párizsi Théâtre du Châtelet megrendelésére készült darab tizenöt év után kerül magyar színpadra a Müpában, a Wagner-napok kapcsán ismert Matthias Oldag rendezésében. Az osztrák-magyar koprodukcióban Eötvös akusztikus környezetünk totalitását kísérli meg integrálni. A koncertet 18.15 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők. (CAFe Budapest)

Snétberger, Stockhausen, Andersen

Snétberger Ferenc – fotó: Kleb Attila

Még 2004-ben jelent meg Snétberger Ferec mára legendássá vált Joyosa című albuma, amelyet a trombitás-szárnykürtös Markus Stockhausennel, a bőgős Arild Andersennel és az ütőhangszeres Paolo Vinacciával készített. Nemrég úgy döntöttek, hogy együtt ismét színpadra állítják a 21. századi európai jazz egyik legizgalmasabb lemezét. Sajnos Paolo Vinaccia már nem érhette meg a koncertet, a Zeneakadémián rendezendő október 13-i estet az ő emlékének ajánlják.

A klarinét arcai

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Hochschule für Musik Karlsruhe szeptember 13-i BMC-beli koncertje DLA-tanulmányokat végzett muzsikusok, illetve előadó- és alkotóművészi tevékenységük mellett oktatóként is aktív zenészek közreműködésével jön létre. A felhangzó művek mindegyikében fontos szerepet kap a klarinét, illetve a klarinétosok, azaz Szűcs Péter és Kirill Ribakov. Valamennyi kompozíció markáns, a hagyományos koncertgyakorlat és a műfaji tradíciók keretein belül nehezebben megválaszolható kérdéseket vet fel, némelyik pedig – mint például Gryllus Samu darabja – a társmédiumok (film, színház) irányába is ellép. (CAFe Budapest)

Promóció

X
X