Papageno Radio
Papagenda Beethoventől a kortársakig – #Papagenda

Beethoventől a kortársakig – #Papagenda

Sokszínű a hét zenei kínálata. Bár Beethoven művei egyáltalán nem ritkán csendülnek fel a koncerttermekben, az idei évfordulós évben még többször hallhatjuk kompozícióit. Az örökzöldek mellett egy gálahangversenynek köszönhetően egészen friss darabokat is hallhatunk, ráadásul igazán fiatalok tolmácsolásában, bizonyítva azt, hogy a kortárs zene is mindenkié.

Ingyenes budapesti koncertek és zenei programok január 20. és 26. között

 

január 20.

21.00 Szimpla Kert – Szimpla táncház
22.00 BJC – LFZE Monday Open Jam: Bejan Norbert Trio

 

január 21.

20.00 Szimpla Kert – Gadó Gábor Trio
21.00 Fonó – Vonós örömzene

 

január 22.

22.00 BJC – Wednesday Open Jam

 

január 23.

18.00 Aranytíz  – Magyar vonóstrió
20.30 Fonó – Kamaracsütörtök: Kovács Dóra-Korsós Kinga duó

 

január 24.

22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Egri János Jr. Trio

 

január 25.

16.00 Magyar Rádió Márványterme – Demeniv Mihály harmonikaművész és tanítványai
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Balázs József Trio

 

január 26.

15.00 Klebelsberg Kultúrkúria – Az operairodalom gyöngyszemei (Bizet: Carmen)
17.00 Nádor Terem – Hegyesi-Hudik Margit (ének), Magda Dávid (orgona, zongora)
18.00 Deák téri evangélikus templom – Kováts Péter (orgona)

 

Bizonyos programok regisztrációhoz kötöttek. Kérjük, minden esetben érdeklődjön az esemény szervezőjénél.

Operavizsga Fesztivál

A Zeneakadémia épülete

Az 1856-ban alapított, Carl Maria von Weber nevét viselő drezdai zeneművészeti főiskola egy egyfelvonásos slágeroperával és egy három felvonásos, mégis igen rövid és igazán delikát különlegességgel készül a Zeneakadémia immár hagyományos Operavizsga Fesztiváljára. Puccini Gianni Schicchije nem szorul bemutatásra és ajánlásra, ellenben Darius Milhaud 1927-es operája, a Le pauvre matelot, vagyis A szegény tengerész annál inkább. Panasz három felvonásban – ez a műfaji meghatározása a darabnak, amelynek librettóját Jean Cocteau egy bűnügyi sajtóhír nyomán készítette el. A négyszereplős opera, akárcsak Darius Milhaud többi zenés színpadi alkotása, jószerint ismeretlen hazánkban, így a drezdaiak produkciója a hazai koncertrepertoáron amúgy is mindössze alig néhány szerzeménnyel képviselt francia komponista életművének valóságos felfedezését ígéri január 20-án a Zeneakadémián.

Kovács János és a Danubia Zenekar

Kovács János – forrás: MTVA

Hámori Máté együttese dedikáltan állítja egymás mellé az agyonjátszott darabokat, és a ritkán hallható remekműveket. Január 20-án a Zeneakadémián is ennek tesznek eleget Kovács János vezényletével, hiszen Liszt Les Préludes-jétől Britten Szerenádján keresztül jutunk majd el Saint-Saëns Orgonaszimfóniájáig, amit Tóka Ágoston tolmácsol.

Magyar nyelvű népdalkör

Ide kapcsolódik:
Mariëlle van Luijk: „Hiszek a Kodály-módszerben”

Bozzay Zinával január 20-án tanulhatnak népdalokat a Háló Közösségi Központban azok az itt élő külföldiek, akik szeretnének elmélyedni a magyar kultúrában. A népdalkörben a közvetítő nyelv az angol.

A barátunk lenne-e Beethoven?

Ide kapcsolódik:
Beethoven a gyógyító külvárosban

Hozzuk le a nagy zeneszerzőket az emberek közé! A zenészek bibliájaként számon tartott Grove lexikon szócikkei is gyakran tartalmaznak a komponisták kapcsán egy Személyes jellemvonások című fejezetet, és sokszor beszélünk arról, vajon mennyire befolyásolták az életesemények a művek keletkezését, azok nyílt vagy rejtett mondanivalóját. A zeneszerzők is ettek, ittak, szerettek, gyűlöltek, szórakoztak. Viszont leggyakrabban megrendelésre komponáltak, azt se felejtsük el! Tóth Endre zenetörténész sorozatából nem elsősorban a műveket ismerheti meg a hallgatóság, hanem magát az embert, azokat a tulajdonságokat, amelyeket lehet szeretni vagy utálni, de mindenképp emberiek, és ezek megismerése után (talán) a zenét is másképp hallgatjuk majd. Miközben belehallgatunk egy-egy műbe, kirajzolódik a zeneszerző személyisége is. A sorozat első alkalma január 20-án lesz a Kelet kávézóban.

Frankl Péter és a MÁV Szimfonikusok

Ide kapcsolódik:
„Imádok fiatalokkal koncertezni" - Frankl Péter 85 éves

A 250 éve született Beethoven tiszteletére az együttes a szimfóniák mellett a szerző összes zongoraversenyét is műsorra tűzi. A január 23-i, Müpa-beli koncerten a III., c-moll concerto szólistája a nyolcvan év felett is aktív Frankl Péter lesz, akinek játéka igazi örömünnep.

I. Kortárs Kamarazenei Fesztivál Gálahangversenye

Ide kapcsolódik:
Érdemes-e már a legfiatalabb korban kortárs zenét oktatni?

A zeneiskolák életét átszövő versenyek és fesztiválok sorából kiemelkedik egy új kezdeményezés, amelyet a Tóth Aladár Zeneiskola indított útjára: az I. Kortárs Kamarazenei Fesztivál. „Pedagógiai céljai közt a leghangsúlyosabb az, hogy a kortárs magyar zenével való töredékes kapcsolatot kívánja teljesebbé tenni, bemutatva napjainkban alkotó zeneszerzők műveit. Emellett az együttmuzsikálás örömének kíván teret adni, amely a hangszeres zenetanulás egyik legnagyobb adománya: életre szóló élményt jelent azoknak is, akik nem lépnek zenei pályára. Ezek a célok a Tóth Aladár Zeneiskola régi hagyományai közé tartoznak” – hangsúlyozza Magyar Margit a zeneiskola igazgatója. Az I. Kortárs Kamarafesztiválon 12 zeneiskola növendékei állítottak ki 24 kamaracsoportot. A január 25-i BMC-beli koncert ingyenes, részletek a regisztrációról itt taalálhatók.

Fejérvári Zoltán szólóestje

Fejérvári Zoltán

Bach Francia szvitjeit játssza a zongoraművész az alsógödi Búzaszem Általános Iskolában. A január 25-én 6 órakor kezdődő koncertre a belépés ingyenes.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!