Papageno Radio
Papagenda Erős évkezdés a koncerttermekben – #Papagenda

Erős évkezdés a koncerttermekben – #Papagenda

Női előadókra fókuszál ebben az évadban, következésképp az előttük álló koncerten is a Szent Efrém Férfikar, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál hetedik kiadásának középpontjában a női alkotók éltműve áll, a Győri Filharmonikus Zenekar pedig egy Tallér Zsófia-mű ősbemutatóját abszolválja a héten.

Ingyenes budapesti koncertek január 6. és 12. között

 

január 6.
18.00 ciszterci Szent Imre-templom – 300 éve született Leopold Mozart
19.00 BJC – Bartók konzi félévi vizsgakoncertek
21.00 Szimpla Kert – Szimpla táncház
22.00 BJC – LFZE Monday Open Jam: Tálas Áron Trio

 

január 7.
20.00 Szimpla Kert – Deus Ex Quartet

 

január 8.
20.00 Szimpla Kert – Szimpla Classic
22.00 BJC – Wednesday Open Jam: Baris Gábor Trio

 

január 10.
19.00 BMC, Könyvtár – Zétényi Tamás szólóestje
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Egri János Jr. Trio

 

január 11.
15.30 BMC, Könyvtár – Basszista, kincstárnok és diplomata: Johannes Ockegem
20.00 BJC – Elek István Quartet, East Gipsy Band
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Gyárfás István Trio

 

Bizonyos programok regisztrációhoz kötöttek. Kérjük, minden esetben érdeklődjön az esemény szervezőjénél.

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Ide kapcsolódik:
A női életművekre fókuszál a VII. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Az újzene sokszínű és innovatív világát igyekszik érthetővé és szerethetővé tenni a hetedik alkalommal, januér 7. és 20. között több helyszínen megrendezendő fesztivál, ahol ezúttal a női alkotók kerülnek előtérbe. A koncerteket beavató foglalkozások, gyerekprogramok, kiállítások és filmvetítés teszik még interaktívabbá.

Sáry László 80

Sáry László – fotó: Felvégi_Andrea

A Fészek Művészklub magyar kortárs zenét középpontba helyező sorozatában január 8-án Sáry László műveit hallhatják az érdeklődők.

Magyar kortárs est a MÁV Zenekarral

Medveczky Ádám – forrás: MMA

Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester – akinek karrierje 1974-ben kezdődött, amikor Kobajasi mögött második díjat nyert a Magyar Televízió karmesterversenyén – január 9-én a Zeneakadémián négy magyar zeneszerző egy-egy művét mutatja be. A Balassa Sándor Erkel-, Bartók–Pásztory- és Kossuth-díjas zeneszerző 1935-ben született. Négy operát, kantátákat, zenekari műveket komponált, pályájának korai szakaszából való Magyar táncok című alkotása. A Viski János Kodály Zoltán tanítványa volt, Kodály maga ajánlotta őt utódjának a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakára. Hegedűversenyét 1947-ben Zathureczky Ede mutatta be. Hangversenyünk szólistája Ábrahám Márta, a Zeneakadémia professzora, aki doktori disszertációját az 1945 után született magyar hegedűversenyekről – többek között Viski János művéről – írta. A Dohnányi Ernő Szimfonikus percek című kompozíciója balettzenének készült, a Budapesti Filharmóniai Társaság alapításának 80. évfordulója alkalmából rendezett hangversenyen mutatták be 1933-ban. A Ránki György Pomádé király új ruhája című, Károlyi Amy szövegére írt meseoperáját 1951-ben vitték színre az Operaházban, nagy sikerrel. Az opera részleteiből készült két zenekari szvit mindmáig kedvelt hangversenydarab.

Jonas Kaufmann dalestje

Ide kapcsolódik:
Fischer Ádámmal készített közös lemezt Jonas Kaufmann

A sztártenor Fischer Ádámmal közösen készítette el a bécsi szalonok világát idéző legújabb, díjnyertes lemezét, amely a hazai közönség örömére, magyar szerzők műveit is tartalmazza. A lemezbemutató alkalmával Rachel Willis-Sørensen lesz a kiváló énekes partnere január 10-én a Müpában.

Hamar Zsolt és a Győri Filharmonikusok

Hamar Zsolt

Ősbemutatóként Tallér Zsófia legújabb alkotása áll a január 10-i, a győri Richter Teremben megrendezendő est középpontjában, amelyet francia program keretez, hiszen egy a barokk előtt tisztelgő Ravel-mű vezeti fel a koncertet, a fináléban pedig a Fantasztikus szimfónia hangzik el.

Abeer Nehme és a Szent Efrém Férfikar

Ide kapcsolódik:
A női előadók évadát hirdette meg a Szent Efrém Férfikar

A nők állnak a kilencedik Orientale lumen sorozat középpontjában. Ezúttal a közel-keleti egyházzene egyik legnagyobb sztárja, a bejrúti születésű Abeer Nehme csatlakozik a Férfikar karácsonyi programjához január 11-én a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!