Papageno Rádió - Zene éjjel-nappal

A legizgalmasabb klasszikusok, korlátok nélkül. A Papageno Rádió műsora egyszerre nyújtja az ismerős dallamok élményét és a felfedezés izgalmát.

Műsor

Szeptember 27. (hétfő) – 20 óra

Portré – Isaac Stern

Isaac Stern játékát több mint száz felvétel őrzi: 63 zeneszerző több mint 200 művét rögzítette. A klasszikus versenyműrepertoár mellett kortárs szerzők műveit is játszotta, köztük számos kompozíció bemutatója fűződik a nevéhez. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

 

 

Leonard Bernstein - Papageno RádióSzeptember 20. (hétfő) – 20 óra

Portré – Leonard Bernstein saját műveit vezényli 

“Leonard Bernstein karmesterként 1943-­ban robbant be a zenei köztudatba, amikor a New York­-i Filharmonikusok élén a Carnegie Hallban a betegeskedő Bruno Waltert helyettesítette. A rádióban is közvetített koncert óriási siker volt, Bernstein pedig világszerte keresett karmesterré vált. Ő teremtette meg a társadalmilag felelős, befogadó, nagylelkű maestro modelljét.” (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Solti GyörgySzeptember 13. (hétfő) – 20 óra

Portré – Solti György

Egyike a 20. század legnagyobb karmestereinek. Ahhoz a nagy generációhoz tartozott, amelynek zenei felkészültsége és szakmai tekintélye megkérdőjelezhetetlen volt. Hozzá kötődik Wagner Ring-ciklusának első stúdió-lemezfelvétele és más legendás operalemezek is. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

 Szeptember 6. (hétfő) – 20 óra

Portré – Itzhak Perlman

Tel-Avivban született Lengyelországból kivándorolt zsidó szülők gyermekeként. Zenei érdeklődését korán észrevették: háromévesen már jelentkezett a konzervatóriumba, de hiába volt tehetséges, elutasították, mert keze még túl kicsi volt ahhoz, hogy helyesen tartsa a hegedűt. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Trio Energico - Korszakok gyöngyszermei

Augusztus 31. (kedd) – 20 óra

Lemezújdonság – Trio Energico – Korszakok gyöngyszermei

A trió 2015-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három hallgatójából. Több nemzetközi, valamint hazai versenygyőzelmet tudhatnak magukénak. Magyarország mellett számos külföldi koncerttermet is meghódítottak már. (ism: csütörtök 22 óra, szombat 14 óra)

King's Singers Augusztus 30. (hétfő) – 20 óra

Portré – King’s Singers

A King’s Singers 1968-ban alakult brit cappella énekegyüttes, amely változó tagokkal mai napig működik. Az együttes évente mintegy 125 hangversenyt adnak Európában, Amerikában, Távol-Keleten és a világ más részein. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Augusztus 23. (hétfő) – 20 óra

Portré – Anna Netrebko

Anna Netrebko 22 évesen debütált Mozart Figaro házassága című operájában. Azóta többek közt a Metropolitan, a Carnegie Hall, és La Scala rendszeres vendége. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Augusztus 16. (hétfő) – 20 óra

Portré – Vásáry Tamás 

„… a születés meg a földi lét csak egy kis része életünknek. Ezért nem félek a haláltól, mert az egy másik kaput nyit ki, amely nagyon érdekel, s meggyőződésem, hogy jobb világba kerülünk. Elvem, hogy minden úgy jó, ahogy van.” – Vásáry Tamás (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Augusztus 9. (hétfő) – 20 óra

Portré – Rost Andrea  

Rost Andrea egyike a legkiválóbb magyar szopránoknak, akit műfaji sokszínűség jellemez és otthonosan érzi magát mind az olasz, mind a német repertoárban. Különösen közel áll hozzá Mozart, akinek nőalakjait igazi odaadással formálja meg. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Lawrence Brownlee - fotó: Shervin Lainez

Augusztus 2. (hétfő) – 20 óra

Portré – Lawrence Brownlee

Lawrence Brownlee 2002-ben a Virginiai Operában debütált A sevillai borbély Almaviva grófjaként. Az elmúlt évtizedben elsősorban a bel canto, ezen belül is Rossini és Donizetti művei váltak a lírai tenor védjegyévé. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Sass Sylvia

Július 19. (hétfő) – 20 óra

Portré – Sass Sylvia

Sass Sylvia negyedszázados operaénekesi pályafutása alatt nemcsak elénekelte a rábízott feladatot, hanem erős színészi eszközökkel életre is keltette az általa megformált hősnőket. A kritika második Callasként ünnepelte, amire azt mondta, hogy ő az első Sass Sylvia. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Fischer Annie Július 12. (hétfő) – 20 óra

Portré – Fischer Annie

„Mert amikor ő játszik, akkor a mű maga szólal meg és ez megszokhatatlan reveláció. E nagy művész egyénisége meghatározhatatlan, éppen mivel végtelenül érzékeny és változékony… Új és új vonásokat fedezhetünk fel benne, és ilyenkor derül ki, hogy ez az egyéniség szinte végtelen.” (Pernye András) (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Július 5. (hétfő) – 20 óra

Portré – Boris Christoff

Kevés nagyobb basszista volt, mint Boris Christoff. Míg például Saljapinnak gramofonfelvételein kívül csak a legendáját ismerjük, a bolgár énekesről már számtalan film és hangfelvétel áll rendelkezésünkre, hogy mai szemmel is kontrollálhassuk nagyságát. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Ennio Morricone

Június 28. (hétfő) – 20 óra

Portré – Ennio Morricone

A többszörös Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas olasz zeneszerző, a filmzene egyik legismertebb és egyik legnagyobb hatású alakja volt. A Portréba ezúttal az ö felvételeit hallhatjuk. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Anda Géza

Június 21. (hétfő) – 20 óra

Portré – Anda Géza

Egy budapesti koncertje után így fogalmazott Anda Gézáról Kroó György: „Ehhez hasonlóan szép zongorahang csak nagyon-nagyon kevés van a világon.” És ezt nem csupán a rendkívüli technikai tudással, kimagasló billentéskultúrájával érte el. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Papageno Rádió

Június 14. (hétfő) – 20 óra

Portré – Martha Argerich zenekari felvételei

1941. június 5-én született az egyik legnagyobb hatású zongoraművész, Martha Argerich. A zenész ötévesen kezdett ismerkedni a hangszerrel. A nemzetközi elismertséget az 1965-ös varsói Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen aratott győzelem hozta meg számára. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Június 8. (kedd) – 20 óra

Lemezújdonság – ifj. Balázs Elemér Chopin-lemeze

„Chopin és improvizáció. Nincs olyan két fogalom, amely közelebb állna egymáshoz. Debütáló lemezemmel szeretném mindenkihez eljuttatni az üzenetet, hogy igenis él és virul az improvizáció és a Chopin-prelűdöknél tökéletesebb zenei kiindulópontot nehéz találni!” – mondja ifj. Balázs Elemér. (ism: csütörtök 22 óra, szombat 14 óra) 

Plácido Domingo Június 7. (hétfő) – 20 óra

Portré – Plácido Domingo  

„Elégedett vagyok minden döntésemmel. Ezzel nem azt mondom, hogy ne lennének olyan dolgok, amiket bár ne tettem volna meg, de összességében nem bánok semmit sem. Körültekintően építettem a repertoáromat, figyeltem arra, hogy milyen operaházakban lépek fel, és mikor milyen szerepet fogadok el egy új produkcióban.” (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)