Papageno Radio
- hirdetés -

Papageno Rádió - Korábbi adások

Székely Mihály_Portré

Március 29. (hétfő) – 20 óra

Portré – Válogatás Székely Mihály felvételeiből

Emlékezetesek Mozart-, Verdi-, Wagner-alakításai, az orosz klasszikusokban, például a Borisz Godunovban alakított szerepei, vagy A rózsalovag Ochs bárója. Mindezeket meg is mutatjuk a Portré következő adásában. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Március 23. (kedd) – 20 óra 
Lemezújdonság – Farkas Róbert Rubinstein-felvétele
Két ritkaságszámba menő zongoraverseny, Anton Rubinstein 2. és 4. concertója, egy tehetséges fiatal magyar karmester, Farkas Róbert, és egy Schiff-asszisztens szólista, Schaghajeg Nosrati találkozása a Lemezújdonságok műsorán. (ism: csütörtök 22 óra, szombat 14 óra)

Jevgenyij Kiszin - Portré

Március 22. (hétfő) – 20 óra

Portré – Válogatás Jevgenyij Kiszin felvételeiből

Jevgenyij Kiszin koncertjeit mindig nagy várakozás előzi meg, játékát egyszerre jellemzi az orosz szenvedély és virtuozitás és ennek szinte szöges ellentettjeként az elmélyülés és visszafogottság. Sokan megfoghatatlannak és leírhatatlannak tartják művészetét. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Március 15. (hétfő) – 20 óra

Portré – Válogatás Erkel Ferenc műveiből 

Az 1848-49-es forradalom  és szabadságharc évfordulója alkalmából hazánk egyik legmeghatározóbb zeneszerzőjének műveiből válogatunk. A Portré műsorán nyitányok, kórusok, áriák és egyéb zenekari művek hallhatók. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Március 9. (kedd) – 20 óra 

Lemezújdonság – Haydn és Mozart fuvolanégyesei  

Győri Noémi, Kokas Dóra, Kokas Katalin és Bársony Péter hamarosan megjelenő Flute Quartet című lemezének anyagából válogatunk. A felvételen található átiratokat Győri Noémi fuvolaművész készítette. (ism: csütörtök 22 óra, szombat 14 óra)

Március 8. (hétfő) – 20 óra 

Portré – Patricia Petibon legjobb felvételei

A francia kiválóság, Patrica Petibon napjaink egyik legjobb szopránja, hangja rendkívül tiszta, még a felső tartományokban is, és mindenféle színt, árnyalatot és virtuozitást meg tud mutatni. Színpadi megjelenése parádés, a hangja mellett színészi játéka is magával ragadó. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Március 1. (hétfő) – 20 óra 

Portré – Cziffra György legjobb felvételei

Cziffra György világhíresség volt, akárcsak Horowitz vagy Richter – nevét mindenhol ismerték. Pályája csodagyerekként indult, befutott zongoraművészként pedig komoly hangsúlyt fektetett a fiatal, pályakezdő muzsikusok támogatására, felkarolására. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Február 23. (kedd) – 20 óra 

Lemezújdonság – Cimbiózis Trió: Zene az időtlen percek magányából 

A hazai sikerek után a New York City Jazz Record a 2020-as év lemezei közé választotta a Cimbiózis Trió Zene az időtlen percek magányából című felvételét, a BMC Records pedig felkerült az év kidóinak rangos listájára. (ism: csütörtök 22 óra, szombat 14 óra)

Február 22. (hétfő) – 20 óra 
Portré – Chick Corea legjobb felvételeiből válogatunk

Chick Corea, korunk jazzmuzsikájának egyik meghatározó egyénisége 79 éves volt.  Virtuóz zongorista, kiváló komponista, remek zenekarvezető, haladó szellemű művész, aki mindig nyitott volt az újításra, miközben a jazz gyökereihez való ragaszkodása átsüt a zenéjén. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Február 15. (hétfő) – 20 óra 

Portré – Mirella Freni legjobb felvételeiből válogatunk

Mirella Freni repertoárján főképp Verdi, Puccini, Mozart és Csajkovszkij művei voltak. Egyik leghíresebb szerepe Mimi a Bohéméletből, ebben Luciano Pavarotti volt a partnere. Hangját számtalan lemezfelvétel őrzi, a kilencvenes évek közepéig több mint ötven teljes operafelvételt készítettek vele. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Február 8. (hétfő) – 20 óra 

Portré – Jandó Jenő Beethoven felvételeiből válogatunk

Azon kevesek egyike, akinek koncertjeit és lemezfelvételeit egyaránt dicsérik. A sztenderd klasszikus zeneirodalom egyik legkiválóbb előadója – Beethoven, Mozart és Schubert összes zongoraszonátája, Mozart 27 zongoraversenye van repertoárján. Emellett Liszt és Bartók műveinek avatott tolmácsolójaként is elismert. Ezúttal Beethoven-felvételeiből válogatunk. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Február 2. (kedd) – 20 óra

Lemezújdonság – Giuoco Piano

2020 novemberében került forgalomba az Ifjú Szivek Táncszínház vonósnégyesének első lemeze, a Giuoco Piano, melyen a nyugati zene formáiban megjelenő hagyományos dallamok a falusi zene eredeti kifejező erejét, jelenben élő lelkületét közvetítik. A műfajában ritkaságnak számító felvétel a Lemezújdonságokban debütál. (ism: csütörtök 22 óra, szombat 14 óra)

Február 1. (hétfő) – 20 óra

Portré – Az idén 30 éves Orfeo Zenekar és Purcell Kórus felvételeiből válogatunk

A Portréban ezúttal egy sajátos „best of” gyűjteményt hallhattok a barokk zenei slágereiből. Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Lully, Rameau és Gluck operáinak legnépszerűbb áriáit és kórustételeit hozza el hétfőn este 20 órától. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

Január 25. (hétfő) – 20 óra

Portré – A 70 éves Fischer Iván legjobb felvételeiből válogatunk

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapítójának és zeneigazgatójának keze alatt felcsendülnek többek között Beethoven, Mozart, Mahler és Richard Strauss művei is a Fesztiválzenekar és az amszterdami Concertgebouw Zenekarának előadásaiban. (ism: szerda 22 óra, péntek 14 óra)

 

Január 18. (hétfő) – 15 óra

PORTRÉ – Sir Simon Rattle felvételeiből válogatunk

A napokban vált hivatalossá, hogy a brit karmester a 2023/24-es évadtól a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának vezetői karmesteri pozíciójában folytatja munkáját. A Papageno Rádió Portré című műsorának következő adásában az ő felvételeiből válogatunk. (ism: szerda 22 óra, vasárnap 14 óra

 
 
Január 12. (hétfő) – 15 óra
 
LEMEZÚJDONSÁGOK – Illés Szabolcs lemezéről válogatunk
 
Illés Szabolcs decemberben megjelent legújabb szólólemezén Georg Philipp Telemann 12 hegedű- szólófantáziáját rögzítette korhű hangszeres előadásban. A felvétel a Papageno Rádió Lemezújdonságok című műsorában debütál. (ism: csütörtök 22 óra)
 
 
Január 11. (hétfő) – 15 óra
 
PORTRÉ – Janine Jansen felvételeiből lemezéről válogatunk
 
A Portré következő adásában a nemrég születésnapját ünneplő Janine Jansen pályafutására vetünk egy pillantást. A válogatásban Csajkovszkij, Bartók és Brahms műveinek részletei is felcsendülnek. (ism: szerda 22 óra, vasárnap 14 óra)