Papageno Radio
Folk Országjáró Muzsikás

Országjáró Muzsikás

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Vendégekkel, Fülei Balázzsal, Petráss Máriával, Farkas Zoltánnal és Tóth Ildikóval indul áprilisban 14 állomásos hangversenykörútra a Muzsikás együttes. A műsor különlegességét az adja, hogy a zene, az ének és a tánc egymást erősítve és kiegészítve ad mély betekintést abba, hogyan és milyen dalok, motívumok, hangszerek hagytak nyomot Bartókban, Kodályban.

Fülei Balázs

A Sipos Mihály, Éri Péter, Porteleki László, és Hamar Dániel alkotta Muzsikás együttes több mint négy évtizede állandó szereplője a hazai és a nemzetközi zenei életnek. Ennek az együttesnek sikerült az, ami korábban senki másnak: elsőként fogadtatták el a hagyományos magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. A kritikusok szerint Fülei Balázs Bartók műveinek egyik leghitelesebb tolmácsolója, de széles érdeklődésének köszönhetően minden korszakból merít. A Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2015 óta a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. A moldvai csángómagyarok lélegzetelállító balladái és gazdagon díszített népdalai hitelesen szólalnak meg a moldvai születésű, Prima Primissima-díjas Petrás Mária keramikus-énekes előadásában. A Harangozó-díjas táncospár, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó előadásában látható táncok a férfi-nő szavakkal kifejezhetetlen kapcsolatát tükrözik.

A műfajok színes palettája segítségével világossá válhat Bartók Béla gondolata arról, miként is befolyásolja a zeneszerzőt a népzene:

„Ez a befolyás akkor valósul meg a leghatékonyabban, ha a népzenét nem holt gyűjteményekből ismeri meg, hanem abban az alakjában, ahogyan fékezetlen él a nép körében.”

Farkas Zoltán és Tóth Ildikó

A műsorban Kalotaszegről, Szatmárból, a Dunántúlról és Moldvából származó népi dallamok szólalnak meg, elhangzik Bartók Gyermekeknek, Improvizációk magyar népdalokra című művei, továbbá a Szabadban ciklus részletei, az Allegro Barbaro, a Román népi táncok, valamint Kodály Marosszéki táncok című darabja. A műveket nem csupán autentikus tolmácsolásban hallhatja a közönség, de különleges pillanatokra is sor kerül, hiszen együtt és egyszerre szólalhatnak meg a színpadon Bartók darabjai és a népi hangszerek, vagy éppen Bartók zenéjére jelenik meg a tánc.

Mit hallhatott Bartók gyűjtőkörútjai során? Hogyan juthatunk el a Román népi táncok vagy az Allegro Barbaro ihlető forrásáig? Mely dallamok hathattak Kodályra? Hogyan kapcsolódnak össze darabjai, a klasszikus zene ritka gyöngyszemei a népzenével? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a június végéig tartó koncertsorozat.

Promóció

X
X