Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció "Egy övezet, egy út"

“Egy övezet, egy út”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Len Daye karmester vezetésével érkezik a Zeneakadémiára szeptember 19-én Shenzhen Symphonic Orchestra, akik többek között Elgar e-moll csellóversenyét hozzák el a magyar közönségnek Li-Wei Qin gordonkaművész közreműködésével.

Az 1982-ben alakult, egyik legjelentősebb kínai zenekar, a Shenzhen Symphony Orchestra (Sencseni Szimfonikus Zenekar) először ad koncertet a budapesti Zeneakadémia Nagytermében. A zenekar rendszeres kínai turnéi mellet számos nemzetközi koncertteremben is bizonyította professzionizmusát. Nagy sikerrel szerepeltekpéldául Tajvan, Hong Kong, Makaó, Csehország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Franciaország, Törökország, a Dél-Afrikai Köztársaság, az Egyesült Államok, Szingapúr, Indonézia, Indiaés Thaiföld koncerttermeiben.

- hirdetés -

Shenzhen Symphony Orchestra

1994 óta nemzetközi zenei fesztiválok rendszeres résztvevői (Beijing Modern Music Festival, National Center for the Performing Arts Festival, Turkey Istanbul Music Festival, French Dinar Music Festival stb.). 1997-ben az első kínai zenekarként léptek fela Berlini Filharmónia koncerttermében, valamint a cseh Smetana Teremben. Azenekar számos kiváló szólistával és karmesterrel dolgozott együtt, s fellépett már velük olyan, nemzetközi hírű énekes is, mint Jose Carreras. Határozott céljuka kínai zeneszerzők, illetve a sencseni zenei műveltség támogatása. Jelenlegi karmesterük, Lin Daye, a Frankfurti Nemzetközi Solti György Karmesterversenyen győztese.

Li-Wei Qin

Li-Wei-Qin

Szóló- és kamarazenész. A XI. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny ezüst érme után 2001-ben elnyerte a New Yorki Naumburg Verseny első díját is. Játszott a Londoni Filharmonikusokkal, a Finn és a Bécsi Rádiózenekarral, a Malajziai, a Melbourni és a Kínai Szimfonikusokkal, továbbá a Los Angeles-i Filharmonikusokkal,  a Hamburgi, Berlini, Prágai, Bázeli, az Oszaka és a Sydney Szimfonikus Zenekarral, valamint számos kamarazenekarral. Li-Wei kiváló zenészekkel dolgozott már együtt, ilyen volt például Daniel Hope, Misha Maisky, David Finckel, Wu Han, Vladimir Mendelssohn, Peter Frankel. Li-Wei egy 1780-es Joseph Guadagnini csellón játszik.

A budapesti hangversenyen a 19. és 20. század fordulóján élt két orosz zeneszerző, Rimszkij-Korszakov és Rachmaninov, valamint a közkedvelt angol szerző, Elgar műveivel kínálnak változatos programot a közönségnek. Az 1887-ben komponált Spanyol capriccióban Rimszkij-Korszakov a spanyol folklór témáit dolgozza fel öt tételben. Elgar e-moll csellóversenyében (1919) az I. világháború viszontagságait átélt szerző a cselló hangját használja a háború borzalmainak bemutatására Li-Wei Qin, a Nemzetközi Csajkovszkij-verseny ezüstérmese közreműködésével, aki 18. századi Guadagnini csellójával drámai módon szólaltatja meg Elgar versenyművét. Az 1941-ben komponált Szimfonikus táncok a szerző, Szergej Rachmaninov szavaival „idealizált táncmotívumok összessége szimfonikus formába öntve”. Ez Rachmaninov utolsó műve, melyet az Egyesült Államokban töltött száműzetése alatt írt.

A koncertre ide kattintva válthatja meg jegyét!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X