Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Parádés Planéták – Látványos koncert a Zene világnapja alkalmából

Parádés Planéták – Látványos koncert a Zene világnapja alkalmából

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A bolygók közé repítik a Miskolci Szimfonikusok mindazokat, akik 2017-ben is velük ünneplik a Zene világnapját. A különleges alkalomra, izgalmas és látványos koncerttel készül az együttes, ahol a Csillagok háborúja zenéjét ihlető alkotás is felhangzik majd.

- hirdetés -

Mint ismert, október elseje a zene világnapja, ebből az alkalomból országszerte több koncertet, hangversenyt és más zenei programot is rendeznek. A Miskolci Szimfonikus Zenekar már negyedik alkalommal szervez zene világnapi hangversenyt. A Carmina Burana, a Djabe Együttes Forward lemeze, majd a tavalyi Verdi: Requiem után, az idei koncertük műsora is igen izgalmas és összetett lesz, igazi kalandokat kínálva a közönségnek!

Gustav Holst: Planéták című zenekari szvitjének különlegessége, hogy hét tételét a naprendszer addig ismert bolygóiról nevezte el (leszámítva a Földet), s azok karakterét elevenítette meg a muzsikában. A huszadik századi mű hangzásélménye vetekszik egy szuperkoncertével, a nagy zenekari apparátusnak és a kórusnak köszönhetően. A darab egyébként a híres hollywoodi zeneszerző, John Williams életművét is megihlette, a Csillagok háborúja zenéje ugyanis kísérteties hasonlóságot mutat a Planéták című zenekari szvittel. A muzsikát látványos vetítés egészíti majd ki, amelyek a világűrbe repítik el a hallgatóságot. A műsoron szereplő Verbey: Fraktál szimfóniájának első tétele sem lesz kevésbé izgalmas.

Ezzel az alkotással kapcsolódnak a Kutatók éjszakája programhoz, a tudományos élethez, hiszen ez a mű matematikai magyarázat is egyben, amelyet szintén vetítés színesít. Emellett Szentpáli Roland szaxofonkvartettre írt versenyműve is felhangzik majd, a ClaXoTon Quartet közreműködésével. Az izgalmas zenei kompozícióhoz tehát, csodás helyszín, nagyszerű közreműködők és vizuális élmények is társulnak. A koncertnek a Miskolci Egyetem Díszaulája ad majd otthont. Az est dirigense a brit származású David Curtis lesz, aki ebben az évadban első vendégkarmesterként vesz részt a zenekar munkájában. A koncert a Bartók Plusz Operafesztivállal közös szervezésben valósul meg.

Látványos koncert a Zene világnapja alkalmából

2017. szeptember 30. 19.00 – Miskolci Egyetem, Díszaula

Műsoron:

Theo Verbey: Fractal Symphony – I. tétel

Szentpáli Roland: Concerto for ClaXoTon and Orchestra

Holst: Planéták

Közreműködik: a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a ClaXoTon Quartet (Menyhárt Ferenc, Bárány Zoltán, Czimer Sándor, Czakó Péter), a Forrás Kamarakórus (kórusvezető: Balásné Molnár Ildikó) és Piller Imre (a Miskolci Egyetem Matematikai Intézetének munkatársa); vezényel: David Curtis

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X