Papageno Radio
Promóció Pavarottira emlékezik Kertesi Ingrid

Pavarottira emlékezik Kertesi Ingrid

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2017. szeptember 20-án a Zeneakadémia ad otthont a nagyszerű szoprán, Kertesi Ingrid Bel Canto estjének, melyet minden idők egyik legkiemelkedőbb énekesének, Luciano Pavarotti emlékének szentelnek a nagy művész halálának 10. évfordulóján. Az est dirigense Ács János, Pavarotti hajdani állandó karmestere. Ez alkalomból készült beszélgetésünk Kertesi Ingrid művésznővel.

Kertesi Ingrid fotó: Németh András Péter / Gramofon

– A legelőkelőbb helyre láthatóan Donizetti került a programban, akitől öt zeneszámot hallhat majd a közönség. Mi ennek az oka? Puszta véletlen, vagy esetleg különleges vonzalmat táplál a bergamói mester művei iránt?

– Sok szép hazai és nemzetközi fellépésem és sikerem volt Donizetti, Bellini, Rossini és Verdi műveiben. A Don Pasqualéban a felejthetetlen Melis György, Gregor József partnereként énekelhettem, a Lammermoori Lucia pedig egyik legmeghatározóbb és legsikeresebb szerepem volt Verdi-, Erkel-szerepeim mellett.

– Romantikus olasz operák hősnői gyakran különleges lelkiállapotban énekelnek a színpadon: Bellini Aminája, akiről a falusiak azt hiszik, hogy hűtlen lett a vőlegényéhez, alvajáró; Donizetti Luciája, akit fivére nem sokkal édesanyjuk halálát követően érdekházasságra kényszerít, megöli újdonsült hitvesét és megőrül. Jelent-e valamiféle speciális kihívást ezeknek a hétköznapi pszichikai állapotukból kibillent nőalakoknak az életre keltése?

– Mint minden előadóművészt, minket énekeseket is nagyon sok minden befolyásolhat az aznapi előadásunkban. A hétköznapi életünk sikere, kudarca, bánatunk, fájdalmunk, örömünk talán kis mértékben érzékelhető az előadásban. De a próbák folyamatában megérlelődik bennünk a megjeleníteni kívánt karakter, így csak arra kell és szabad törekednünk, hogy az általunk megformált alak estéről estére hiteles és elfogadható legyen. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy valamilyen módon mindig „mesefigurák” vagyunk, akik nagyon sokszor hűen képezik le a valós élet történéseit.

– A zenekari kíséret különleges lesz: nem teljes szimfonikus zenekar, hanem kamaraegyüttes, az Inventum Dei Vonóskvintett kíséri majd, akiket Pavarotti egykori karmester partnere, Ács János fog vezényelni. Énekelt már valaha ehhez fogható kísérettel?

– Természetesen nem ez az első eset, hogy kamarazenekar kíséretével énekelek. Hosszú pályafutásom után is még mindig izgulok egy újabb kihívás előtt. Megnyugtató számomra, hogy a zongora mellett ott lesz Ács János, akivel immár tíz éve rendszeresen együtt dolgozhatok és akit a „bel canto” igazi értő mestereként tisztelek.

A koncertről további információk és jegyvásárlás ide kattintva

Promóció

X
X