Papageno Radio
Promóció A német kritikusok díjára jelölték Zádory Édua szólólemezét

A német kritikusok díjára jelölték Zádory Édua szólólemezét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2017 nyarán, a Genuin kiadó gondozásában jelentette meg Heavy című szólólemezét Zádory Édua hegedűművész, amely most esélyes a Preis der Deutschen Schalplattenkritik elismerésre.

A díjról német, osztrák és svájci lemezkritikusok 1963 óta szavaznak, jelenleg 156-an döntenek. A díjat 32 kategóriában adják át, minden kategóriának saját öttagú, a terület elismert kritikusaiból álló zsűrije van. A testület negyedévente adja ki a legjobbak listáját – ezt a kiadványokon matricával is jelölik -, és az év legjobb felvételeit is hasonlóképpen ismerhetik fel a vásárlók. A kritikusok évente átadnak külön- és életműdíjakat is, 2017 egyik életműdíjasa Wolfgang Rihm.

A hegedűművész csak olyan műveket választott albumára, amelyek először kerültek felvételre. A lemezen a hangszer széles szólórepertoárja jelenik meg Filip Sanders fagyosan komor hangvételű darabjaitól egészen Juan Manuel Abras üdítően pezsgő motívumaiig.

Zádory Édua 1974-ben született Kecskeméten. Hétévesen már kitűnik hegedűjátékával. Felvételt nyer a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szegedi, különleges tehetségeknek kiírt előkészítő tagozatára. Megnyeri az ottani hegedűversenyt és megkap egy elismert ösztöndíjat Svájcba. 1992-től Zádory Édua a híres hegedűművészek, Habib Kayaleh és Varga Tibor tanítványa. A 20. század egyik legnagyobb hegedűse, Yehudi Menuhin felismeri Zádory tehetségét, és meghívja mesterkurzusára, Gstaadba.

A bécsi Zeneművészeti Egyetemen Günter Pichler és Ernst Kovacic professzorok egyengetik útját. Mesterkurzusokon vesz részt Ruha Istvánnál, Komlós Péternél és a bécsi Altenberg Triónál. Zádory hegedűjátékát egyre intenzívebben átszövi a személyes kifejezőerő. 2001-ben Eszterházy-Triojával elbűvöli a grazi Styriarte közönségét. A Kleine Zeitung „Beethoven szellemi triójának“ nevezi „a három zenészt, akik egybeolvadnak egymással és a zenével“. A 2003-2005-ös Mondsee-Napokon Zádory Édua kamarazenész kollégáival, Christian Altenburgerrel és Benjamin Schmiddel lép fel.

A 2005-ben alakult „Hungaria Piano Trio“ – tagjai: Varga Tamás, Zádory Édua és Szokolay Balázs – sikert arat a bécsi Konzerthausban és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Zádory Édua Amarilla a 2009-ben 14. alkalommal megrendezett Gaetano Zinetti nemzetközi kamarazene-versenyen (Sanguinetto/Verona) Anastasia Bombrovska zongoristával 1. helyezést ér el.

Promóció

X
X