Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Hangversenyek vasárnap délidőben egészen karácsonyig

Hangversenyek vasárnap délidőben egészen karácsonyig

A Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonájának felújításának javára indított koncertsorozat folytatódik az őszi-téli hónapokban: továbbra is neves orgonaművészek, kórusok és kamaraegyüttesek működnek közre a délelőtt 11 órai nagymisén, illetve közvetlenül a szertartást követően.

A koncertciklus 2017. júliusi nyitó hangversenyét Horváth Márton Levente adta. Azóta a sorozat keretében fellépett Gesztesi-Tóth László orgonaművész, a Budapesti Vonósok Kvartettje Rónaszéki Tamás hegedűművész vezetésével, Bednarik Anasztázia és Gedai Ágoston orgonaművészek, a külső-józsefvárosi református gyülekezet Cantores Ecclesiae rézfúvós együttese, a Kalmanovits Zoltán vezette Corvina Consort énekegyüttes, Szabó Balázs orgonaművész és orgonaszakértő, Karasszon Eszter gordonkaművész, az Erkel Ferenc Vegyeskar és a templom Musica Sacra kórusa.

- hirdetés -

A július elején indított Hangversenyek délidőben a Jézus Szíve Jezsuita Templomban sorozat keretében a következő hetek folyamán a Mária utca templom vendége lesz Zétényi Tamás csellóművész Johann Sebastian Bach különböző vonós hangszerekre írott szólóműveit szólaltatja meg, majd október 22-én a Venti Chiavi Gitártrió működik közre a szentmisén, illetve azt követően. Novemberben rendhagyó módon csak két koncertre kerül sor: a hónap első vasárnapján Palestrina Missa Papae Marcelli című remekművét adja elő a Gemma Énekegyüttes, majd egy hétre rá a Fehérváry Péter vezette Albanburg Ensemble szólaltatja meg a Reformáció éve előtt tisztelegve J. S. Bach és F. Mendelssohn Aus Tiefer Not Schrei Ich Zu Dir című korálra komponált kantátáit.

A bécsi Stephansdom legendás orgonistája koncertezik Budapest új álomorgonáján

- hirdetés -

A december 3-i alkalom zenei főszereplője a templomhoz számos szállal kötődő Dinyés Soma lesz, aki ezúttal portatív orgonáját, énekművésznek készülő fiát és legkedvesebb tanítványait is magával hozza. December 10-én Burik Gábor és kamarazenész vendégei játszanak majd, végül december 17-én a Hold Kórus ad karácsonyváró műsort. A legfeljebb 30 perces hangversenyek részletes műsora, a sorozat teljes őszi-téli menetrendje, illetve a koncerteken készült fotók megtalálhatók a Jézus Szíve Jezsuita Templom honlapján, illetve Facebook-oldalán.

A Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonája – fotó: Emmer László

November második felében a vasárnap délideji hangversenyek szünetelnek, ugyanis 2017. november 22-én nagyszabású jótékonysági gálakoncertet szervez a templom az orgona felújításának javára. A zene védőszentje, Szent Cecília napján este hétkor kezdődő hangversenyen a jezsuita templommal közelebbi-távolabbi kapcsolatban álló művészek vállalták a közreműködést. Az orgonát Szabó Balázs szólaltatja meg, Kokas Katalin és nagyfia, Kelemen Gáspár egy-egy hegedű szólóművel készülnek. A Jezsuita Roma Szakkollégium muzsikus alumnusai közül Sárközi Xénia (szoprán) és Farkas András (tenor) lépnek fel, hozzájuk társul Vámosi Katalin (szoprán) és Alszászy Gábor (orgona). A koncert lezárásaként a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium kórusa énekel Herpainé Velkey Klára vezényletével, a gálakoncert műsorvezetője pedig Bősze Ádám lesz. A hangszerrel kapcsolatos tervekről, illetve az orgona javára szervezett adománygyűjtő kampányról minden részlet kiderül a templom október 21-én megjelenő őszi-téli kiadványából, mely a templom jezusszive.jezsuita.hu címen elérhető honlapjáról is letölthető lesz.

Jótékonysági koncert a Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonájának javára

2017. november 22. 19.00

Közreműködik: Vámosi Katalin, Sárközi Xénia, Farkas András (ének); Kokas Katalin, Kelemen Gáspár (hegedű); Szabó Balázs, Alszászy Gábor (orgona); a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium kórusa (vezényel: Herpainé Velkey Klára); műsorvezető: Bősze Ádám

A hangverseny ingyenes, a szervezők adományokat elfogadnak az orgona felújításának javára

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.