Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Zene a repülőtér szárnyain

Zene a repülőtér szárnyain

Tudták, hogy a Ferihegyi Repülőtér 1-es fogadóépületének tervezője, Dávid Károly az ismert brácsaversenyt író Dávid Gyula testvére volt? A terminál és a komolyzene közti kapcsolat a CAFe Budapest fesztivál keretében tovább erősödik: a Kodály Filharmónia és Kórus a Talamba Ütőegyüttessel és szólistákkal kiegészülve ad itt különleges koncertet.

Ismerje meg a Kodály Filharmóniát!

- hirdetés -

Somogyi-Tóth Dániel

- hirdetés -

A magyar modernista építészet egyik meghatározó személyisége Dávid Károly (1903–1973) volt. Stílusára mély hatást gyakorolt a francia Le Corbusier esztétikája. Egyik legérdekesebb és sokak által ismert munkája a Ferihegyi Repülőtér (ma Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) 1. fogadóépülete, melynek legfontosabb jellegzetessége „a repülőgépet formázó alaprajz, amihez hasonlót nemigen ismerünk” – írta a kiváló építészettörténész, Vargha Mihály. –  A szárnyak a kiszolgáló épületek, törzse a nagy váróterem. Vezérsíkja a bejárat felőli két rövidebb irodai oldalszárny, a légcsavarok pedig a két toronyból jönnek ki.” Ezt az épületet Somogyi-Tóth Dániel kívül-belül nagyon jól ismeri: a Kodály Filharmónia Debrecen fő-zeneigazgatója szinte itt nőtt fel, hiszen édesapja hosszú évekig a repülőtér igazgatóhelyettese volt. Ennek is köszönhető, hogy három évvel ezelőtt a régi Malév-gépeket kiállító múzeum, az Aeropark új életre kelt, az évtizedek óta működő repülőtér-látogatás pedig háromórás, valódi élményt adó programmá vált: „Szomorú volt látni olyan állapotban látni azokat a repülőket, amelyek gyerekkorom óta meghatározzák az életemet, ráadásul tudva, hogy az emberek szeretik a repülést, érdekli őket, az azzal kapcsolatos programok a családoknak, hazai és külföldi látogatóknak különleges élményt nyújthatnak. Ezért egy kiváló csapattal új életre keltettük a gépeket.”

Kodály Filharmónia Debrecen

Az október 22-i koncert azonban a véletlennek köszönhetően, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának felkérésére és támogatásával valósul meg. „A XVIII. kerület polgármestere, Ughy Attila keresett meg azzal, hogy a terminálnak milyen kiváló az akusztikája, és ezt tapasztalatból mondta, mivel a kerület karácsonyi ünnepségén ez kiderült” – idézi fel Somogyi-Tóth Dániel az együttgondolkodás kezdő pillanatát. A karmester egyébként nem először lép fel repülőtéren; a Békés Megyei Szimfonikus Zenekart dirigálta már a békéscsabai reptér hangárjában. Az akkori, alkalmankénti ezerfős hallgatóságnak filmzenekoncertet adtak, illetve Orff Carmina Buranáját játszották. Azt a darabot, amely a mostani, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében megvalósuló koncerten is felhangzik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A hangversenyen felcsendülnek a fő-zeneigazgató által nagyra tartott Vajda János művei is, a Változatok egy képzeletbeli Weöres-versre és a Quodlibet. A programválasztásban Vajda kortárs zenében betöltött szerepe miatt azt is figyelembe vettük, hogy a Debrecen számára írt nyitány és a Carmina Burana között zeneileg sok a kapcsolat.

Talamba Ütőegyüttes

A Kodály Filharmonikusok mellett a Kodály Kórust (karigazgató: Szabó Sipos Máté) hallhatja a közönség, akiket a Talamba Ütőegyüttes és a Vörösmarty Gyermekkar (karigazgató: Zsákainé Papp Anita) egészít ki, a hangverseny szólistái Rácz Rita, Szerekován János és Haja Zsolt lesznek.

Ikarus 55 “Faros”

Az Aeroparkba és a reptéri túrára általában különleges járművel, nosztalgiabusszal érkeznek a résztvevők, éppen úgy, mint a koncert résztvevői, akik a Deák téren szintén Malév-nosztalgiabuszra szállhatnak, és azzal juthatnak ki a terminálra. Akik saját autóval közelítenék meg Ferihegyet, azoknak sem kell aggódni, ingyenes parkoló áll rendelkezésükre. A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának támogatásával létrejövő koncert szünetében a repülőtér kilátóterasza és kantinja nyitva tart, valamint pódiumbeszélgetésre is sor kerül Vajda János zeneszerzővel és az előadókkal.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva lehetséges

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.