Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció 164 éves fennállását ünnepli a Filharmóniai Társaság Zenekara

164 éves fennállását ünnepli a Filharmóniai Társaság Zenekara

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara minden év novemberében ünnepi koncerten emlékezik meg a zenekar 1853. november 20-i alapítására. Az idei koncert a Zeneakadémián, november 15-én kerül megrendezésre. A nagyszabású hangversenyen a déli tájak napsütötte hangulatát próbálják a koncertterembe varázsolni.

A koncert műsorán szerepelnek Dukas: A bűvészinas, Saint-Saëns: a-moll gordonkaverseny, Chabrier: España, de Falla: A háromszögletű kalap – 1. és 2. szvit, Ravel: Bolero című művei.

- hirdetés -

Az est karmestere Madaras Gergely, aki fiatal kora ellenére a világ legnagyobb hangversenytermeiben lép fel (többek közt a londoni Barbicanben és Royal Festival Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a bécsi Musikvereinban), emellett Magyarország valamennyi jelentős zenekarának rendszeres vendége. A francia Orchestre Dijon Bourgogne zeneigazgatója és a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. Saint-Saëns gordonkaversenyét szólistaként Pólus László, a Magyar Állami Operaház szólócsellistája, a Filharmóniai Társaság tagja szólaltatja madj meg.

Büszkék vagyunk arra, hogy sorainkban ilyen kiváló muzsikusok foglalnak helyet, akik zenekari munkájuk mellett számtalan koncerten mutatják meg tehetségüket szólóelőadásban, vagy akár kamaraegyüttesekbekon

- hirdetés -

– vallja a zenekar.

Erkel Ferenc számos kultúrtörténeti újítása, kezdeményezése alapozta meg a mai magyar zenei életet. Ezek között az egyik az első magyar szimfonikus zenekar, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának életre hívása volt Bécsi mintára. Az együttes az Operaház zenekarának aktív tagjaiból áll, a 90 fős tagság demokratikus keretek között, a kimagasló művészi teljesítmény alapján választ új tagokat.

Pólus László

Története páratlan a maga nemében: számos zenetörténeti jelentőségű esemény, az itt megforduló, és a kor szempontjából is meghatározó jelentőségű zeneszerzők és előadóművészek hosszú sora együttesen eredményezi azt a történésekben gazdag múltat, mely alapvetően határozta meg hazánk kulturális fejlődését.

Az együttes fektette le a magyarországi szimfonikus koncertélet alapjait, és Európában elsőként vezették be a bérleti rendszert. Hosszú évtizedekig az egyetlen hivatásos szimfonikus zenekarként feladatuk volt az európai zeneirodalom folyamatos követése, valamint a magyar zenekultúra integrálása a világ élvonalába. Számos alkalommal egész Európa figyelt budapesti koncertjeikre, és kritikusok hada vitte hírét a magyar közönség zeneszeretetének.

Megalapítása óta mindig is alapvető célkitűzéseik között szerepelt a múlt és jelen nagy zenei alkotásainak előadása. Ennek eredménye, hogy olyan személyiségek határozták meg a zenekar történetét, mint Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Goldmark Károly, Johannes Brahms, Antonín Dvořák, Gustav Mahler, Pietro Mascagni, Richard Strauss, Maurice Ravel, Dohnányi Ernő, Ottorino Respighi, Bartók Béla, Igor Stravinsky, Kodály Zoltán, Weiner Leó, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Szokolay Sándor, és végül, de nem utolsósorban Kurtág György.

A mai magyar koncertélet sokszínűsége még Európában is példátlan, számos világszínvonalú hazai zenekar elégíti ki a klasszikus zene iránti igényt. Az együttes nagyzenekari formációban, önálló koncerttel már ritkán hallható, ezért fontos számunkra, hogy ezekkel az ünnepi alkalmakkal felhívjuk a figyelmet a hazai klasszikus zenei élet kezdeteire, aminek egyik meghatározó eleme volt a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.