Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Bemutatkozik a fiatal német zongorista generáció

Bemutatkozik a fiatal német zongorista generáció

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Tündérkirály, Puck, Titania, a lelkét varázstojásban őrző Gonosz varázsló, a hős Iván herceg és a zenetörténet többi jól ismert mesealakja – velük találkozhatunk november 28-án a Müpában a Nemzeti Filharmonikusok varázslatos estéjén.

Hamar Zsolt dirigálásával elhangzik Weber Oberon-nyitánya, Schumann csodálatos a-moll zongoraversenye, a romantikus zongorairodalom kiemelkedő tolmácsolója, Severin von Eckardstein előadásában. Az estet Stravinsky Tűzmadár – teljes balettzenéje zárja, Cakó Ferenc homok animációjának látványos képsorainak kíséretében.

- hirdetés -

A koncertet nyitó alkotás, Weber Oberon – nyitánya egy tündéropera karaktereit vonultatja fel bámulatos színességgel és nem kevés humorral. Az Oberon, or the Elf King’s Oath a szerző utolsó operája. Charles Kemble londoni színész-impresszárió kérte fel a zeneszerzőt egy új mű komponálására, amelyet a Bűvös vadász és a Precios amellett tervezett színpadra állítani Londonban. Az orvosok óva intették Webert előrehaladott tuberkulózisa miatt, de a zeneszerző elsősorban családja financiális helyzetét tekintetbe véve elvállalta az utazással és megterhelő próbafolyamattal járó felkérést.

Az Oberon ősbemutatójára 1826. április 12-én került sor Londonban, a mű rendkívül nagy sikert aratott. Weber ugyanakkor nem volt elégedett az operával, már ekkor tervezte az átdolgozását, de erre végül betegsége miatt már nem kerülhetett sor: a bemutató után szűk két hónappal Londonban hunyt el, egy nappal tervezett hazaindulása előtt.

Robert Schumann csodaszép a-moll zongoraversenyét a fiatal német zongorista, Severin von Eckardstein előadásában hallhatják. Az 1978-ban, Düsseldorfban született ifjú zongorista nemzedéke egyik első számú zongoristájává nőtte ki magát. A világ jelentős koncerttermeiben adott szólóesteket és lépett fel vezető karmesterek pálcája alatt, illetve nemzetközi versenyeken nyert díjakat. A világ egyik legjelentősebb versenyén, a brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen elért győzelem indította el a pályáján. Azóta is a romantikus zongorairodalom kiemelkedő tolmácsolójaként tartanak számon.

Kiterjedt repertoárja a barokktól a 21. századig terjed. Játéka számos CD-felvételen hallható.

„…Ami lenyűgöző ebben a zongoristában, hogy  amikor játszik, minden olyan könnyűnek tűnik. Messze meghaladja az akadémiai mestertudást: Severin von Eckardstein valami olyasmi birtokában van, amit nem lehet megtanulni. A zene az ő természete, és a zongora az az eszköz, amellyel azt közvetíti nekünk.”

(Crescendo, Brüssel 2014)

 „…rendkívüli művészetének  kiemelkedő bizonyossága […] ezzel a játékával Severin von Eckardsteinnak igazán nagyszerű teljesítmény nyújtott…”

(Schumann CD-rőlPeter Ernst, Warburg, März 2017- Media/Diskographie) 

A saját fantáziavilágot teremtő, a zene álmokkal teli éjszakai oldalát is megannyi remekműben megjelenítő Robert Schumann csodaszép a-moll zongoraversenye a romantika, mint életérzés par excellence kifejeződése, és ha kimondatlanul is, de bizonyára ebben is szerepet kaptak képzeletének kitalált alakjai.

Felébreszt a Tűzmadár

A Tűzmadár Stravinsky első, Gyagilev balettegyüttese számára komponált táncjátéka, melyet a társulat 1910-ben, Párizsban mutatott be. A balett sikere egy csapásra ismertté tette Stravinsky nevét. A balett forgatókönyvét és koreográfiáját Mihail Fokin készítette.

Cakó Ferenc – homokanimációk

Cakó Ferenc animációs filmjei közt a homokanimációs filmekhozták a legtöbb nemzetközi sikert. Ebből a műfajból fejlesztetteki a művész a homokfestmény előadástípust, ami zenére homokkal történő figurális rajzolás-festés, amit egy kivetítő segítségévelmozivászon nagyságban lehet élvezni. Ez a világonegyedülálló produkció, különleges performance, amit Cakó Ferencnagy társadalmi rendezvényeken, fesztiválok megnyitóján,világkiállításokon, színházi és operaelőadásokon szimfonikuszenekarokkal és CD-ről is adott elő Berlintől Lisszabonig, TelAvivtólStrassburgig szerte a világban, mindig óriási sikerrel.

A mű csodálatos zenekari színgazdagságát Cakó Ferenc világszerte ismert homokanimátor video projektorral kivetített látványos képsorai kísérik.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X