Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Kortárs zenét a gyerekeknek!

Kortárs zenét a gyerekeknek!

A gyerekek mindenből a legjobbat érdemlik – miért ne lenne ez így a zenével is? A BonBon Matiné nemrégiben kiírt zeneszerzői pályázatára kifejezetten gyerekközönség számára írt zeneműveket, zenés mesejátékokat, darabokat, interaktív koncert-ötleteket várnak. 

- hirdetés -

A BonBon Matiné ötlete Lukácsházi Győző zenész, rádiós szerkesztő, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója fejéből pattant ki éppen húsz évvel ezelőtt. Teret és terepet kívánt adni az olyan előadásoknak, gyerekeknek szóló műsoroknak, melyek a zenét állítják a középpontba, és amelyek a legkisebbekkel is megismertetik és megkedveltetik a koncertlátogatás élményét, játékosan hozzászoktatják a figyelemhez, az értő zenehallgatáshoz, a zene kaland-számba menő, érzékenybefogadásához.

- hirdetés -

A BonBon elsősorban saját előadásokat hoz létre, de meghívott művészekkel vagy produkciókkal is dolgozik – a közös kiindulópont mindig a (klasszikus vagy kortárs, könnyű vagy komoly, de mindenképp magas színvonalat képviselő) zene, a zene és a gyerekek kapcsolata, illetve a lehetséges kapcsolódási pontok megkeresése. Lukácsházi Győzőt a zenei ismeretterjesztés terén végzett munkájáért azóta Bánffy Miklós-díjjal tüntették ki, a BonBon Matiné pedig 1998 óta működik, mint az egyik legsikeresebb független, kulturális műsorsorozat az országban: évadonként átlagosan 120 előadást jegyez, így nézőszáma meghaladja a 30 ezer főt, amelynek többsége óvodás-kisiskolás gyermek – ráadásul mindezt úgy, hogy semmiféle normatív támogatásban nem részesül.

A BonBon Matiné előadásaival rendszeresen találkozhatunk a MOM Kulturális Központ, a Müpa, a Marczibányi Téri Művelődési Központ programjai között, a Magyar Rádió műsorán, de elutaznak az előadások Szegedre, Szentendrére, Veszprémbe, és még számos más hazai és határon túli helyszínre is. Az évek során a klasszikus zenének olyan kiváló képviselői léptek már fel BonBon-produkcióban, mint az MR Szimfonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar művészei, az Operaház énekesei vagy példáuléppen Eckhardt Gábor és Szilvágyi Sándor Liszt-díjas előadók,a világ- és népzene mesterei közül pedig Palya Bea, Szalóki Ági, Herczku Ági, Agócs Gergely, a Ghymes együttes, a Budapest Klezmer Band vagy a Kaláka Zenekar.

 

A BonBon azonban folyamatosan kísérletezik, és nyitott az újdonságokra is. Tarr Ferenc, a BonBon jelenlegi ügyvezetője, aki mint fiatal rendező, öt éve csatlakozott a BonBon vezetéséhez, fontosnak tartja például, hogy az előadások, koncertek kivételes (tehát a gyerekek által máshol nem látható, nem rajzfilm-jellegű) vizuális élményt is nyújtsanak, az újabb produkciókban ezért gyakran használják az ún. élő illusztráció eszközét (amikor egy jelenlévő művész digitális rajztáblára rajzol, és ezt kivetítik). Illetve példaként említhetnénk az általa rendezett Koldus és Királyfi, Lúdanyó meséi, vagy legutóbbi, Betlehem című zenés előadásokat, amelyek Magyarországon egyedülálló árnyjáték-technikával készültek.

A BonBon arra próbál biztatni minden felnőttet, hogy tegyük meg a lehető legtöbbet gyerekeink zenei neveléséért, mert ízlésük, igényességük alakulásáért mi is felelősek vagyunk. Teszi mindezt úgy, hogy közben a kortárs zenét is támogatni, a kortárs zeneszerzőket is ösztönözni szeretné.

A BonBon Matiné nemrégiben kiírt zeneszerzői pályázatára bárki jelentkezhet (első forduló határideje: 2018. január 14.), a pályamű műfaja pedig lehet klasszikus zene, jazz, világzene, népzene – egyetlen megkötés, hogy maximum 5 fős kamaraegyüttesekre íródjon, hiszen a győztes művet a BonBon a következő, 2018-2019-es évadban műsorára fogja tűzni (és, miután ennyi helyen megfordulnak, szempont a létszám, az utaztathatóság).

A pályáztatás kétfordulós, az első körben egy részletet kell küldeni a készülő műből, amelyet egy öttagú zsűri bírál el – a továbbjutók a második fordulóban pedig már a teljes zeneművel versenyeznek.

Az első három helyezettnek pénzjutalom is jár – ám az igazi lehetőség a megvalósulásban rejlik.

Hogy a friss, izgalmas, minőségi kortárs zenét író alkotók egy előadásban, egy matinén valóban találkozzanak a legfrissebb, legelfogulatlanabb, legérzékenyebb közönséggel: a gyerekekkel.

A pályázatról bővebb leírás a BonBon Matiné honlapján található. 

Előző cikkItt halt meg Schubert
Következő cikkA méltóság hangja

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!