Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Rost Andrea: "Semmit nem éneklek véletlenül"

Rost Andrea: “Semmit nem éneklek véletlenül”

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnőt Kobjasi Kenicsiró kérte fel az október 25-én kezdődött négyhetes japán turnéra, amint az Operaház szólista művészei, valamint a zenekar és az énekkar egy része is részt vesz. Rost Andrea előadásainak helyszínei között szerepel Mito, Tokyo ès Fukuoka, ahol Lammermoori Lucia fájdalmas történetén kívül A denevér kacagtatóan szövevényes kalandjában, Rosalinda szerepében is köszönti a japán közönséget.

- hirdetés -

Rost Andrea több, mint tíz évvel ezelőtt énekelte utoljára Lammermoori Lucia szerepét. És csaknem 20 éves az a felvétel, amely a modern lemezek sorában példaértékű album. Hét éve nincs már az élők sorában a legendás ausztrál karmester, Sir Charles Mackerras, de művészetét számtalan lemez őrzi. Például az a Donizetti-felvétel, amelyen mesteri irányításával, korhű hangszereken szólal meg a Lammermoori Lucia. A kiváló dirigens nem „csak” vezényelte a darabot, hanem tanulmányozta Donizetti kéziratait, így ez a felvétel minden korábbinál közelebb áll a szerző eredeti elképzeléseihez.

“Felelős operajátszásra van szükség”

- hirdetés -

A címszerepben Rost Andreát ünnepelte a felvételnek alapot adó, edinburghi előadás közönsége. A szerepek élethelyzetei gyakran rímelnek saját élete eseményeire, örömeire, fájdalmaira:

Ezért vagyunk mi voltaképpen szerencsések, még akkor is, ha néha nem tudjuk eldönteni, áldás, vagy teher a tehetség, amelyet kaptunk. Menni kell az úton, tenni kell a dolgunkat. Néha úgy érzem, olyan szívesen csinálnék valami mást. De nem tehetem, nekem ez a feladatom. Nem véletlenül mondom, hogy gyakran olyanok vagyunk, mint az űzött vadak, amikor magunkban kutatjuk a szerepet. Ilyenkor nem találjuk a helyünket az életünkben sem. Mégis mindig rádöbbenek, hogy én erre teremtettem. Én itt kaptam a Jóistentől valami olyan többletet, amit máshol nem adott meg.

A szerepek fejlődnek, egyben új kihívásokat is tartogatnak. A megformáláson túl technikai, állóképességi nehézségeket.

Lucia nehéz szerep, de mégiscsak egy tragikus sorsú, fiatal lány. De azt hiszem, a mai Luciámban talán van már egy érett, női érintés, hiszen közben elénekeltem Desdemonát és Pillangókisasszonyt is.

De nem „csak” a tragikus hősnők adnak nehéz feladatot a művésznek. Talán még hitelesebb előadást kíván egy technikailag meglehetősen nehéz, de a hallgató számára féktelen örömöt sugárzó, könnyed zenéjű operett. Önfejű férjek, csapodár asszonyok, és pezsgő, pezsgő, pezsgő! Továbbá véget nem érő, vidám bál várja Bécs könnyed szórakozásra és titkos kalandokra váró társaságát.

A denevér és a felkelő nap

Csipetnyi hűtlenség, egy hóbortos házaspár, no, meg a bolondos jó barát, aki mindenképp előnyt kovácsol a zavaros helyzetből. Mindehhez kapunk egy vérforraló tenort, egy ügyefogyott ügyvédet, egy züllött börtönőrt, egy valóságos, és nagyon gazdag herceget, és egy szobalányt, aki feltétlen Sarah Bernhardt szeretne lenni, és hódolóra vágyik. Ha a hozzávalókat összeforgatjuk, és megszemélyesítjük néhány lenyűgözően kiváló énekessel, a végeredmény a világ legnépszerűbb operettje varázslatos zenével. A denevér!

A színpadon eltűnik a gravitáció – mondja Rost Andrea. Nincs test, csak a zene. A színpadon éteri dolgokkal vagyok elfoglalva, és ez az én lelkemnek nagyon fontos. Másképp nem tudnék élni. Amíg kifestem magam az öltözőben, hátrahagyom a saját problémáimat, hiszen a lelkem nem sírhat a színpadon. A kinti világ eltűnik, a fájdalmaim bennem vannak ugyan, de beépülnek a szerepbe, mert a zene megszabadít. És ezek az előadások adnak legtöbbet a közönségnek, ma már tudom. Az igazi művész ad, számolatlanul, bármikor. Ma már érzem, amikor mindent átadok a közönségnek, amit csak akartam. A színpadon úgy érzem magam, mintha gyémántok, drágakövek, gyönyörű gyöngyök között markolásznék, és szórnám magamra. Ez az igazi gazdagság, amikor ezekben a zenékben tobzódhatok. És kíváncsi is vagyok, én semmit sem énekelek véletlenül. Kihívások, felfedezések, a gyermeki kíváncsiság – talán ez jellemez engem leginkább.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.