Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Tudja milyen hangszer a koboz?

Tudja milyen hangszer a koboz?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kobozreneszánsz – Egy hangszer újjászületése Magyarországon. Ezzel a címmel kerül a Zeneakadémia Solti termének színpadára, november 10-én, Szlama László, Junior Prima-díjas kobozművész koncertje.

A Junior Prima-díjas Szlama László hangszere, egyike a legkülönlegesebb pengetős hangszereknek. A koboz egy régi hangszercsalád tagjaként zenei utazásra csábít térben és időben egyaránt: a koncerten a hagyományos darabok mellett így rendkívül kreatív feldolgozások is megszólalnak majd.

- hirdetés -

A művész, aki népzenész családból származik, már nagyon fiatalon beleszeretett különleges hangszerébe. Komoly elhivatottságot érez, hogy a koboz minden oldalát bemutassa ezen az estén, a régi zenétől, a népzenei vonalon át a nagyon is mai zenéig, ezzel rávilágítson sokoldalúságára, szerepére napjainkban.

Szlama László (27)

2012-ben megkapta a Junior Prima Díjat a magyar népművelés és közművelődés kategóriában. Még ugyanebben az évben a LaFemme magazin 50 tehetséges magyar fiatal program egyik beválasztottja lett, Miklósa Erika mentoráltjaként, majd 2015-ben a program egyik diákmentorának is választották.

2013-ban a Magyar Állami Népi Együttessel 3 hónapos amerikai turnén vett részt citerán, kobzon, klarinéton és furulyán játszott. Szintén 2013-ban, az MKB bank kiválóságok klubjának tehetség programjába Miklósa Erika ajánlásával választották be. 2014-ben BA diplomát szerzetta Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi-pengetős szakirányán. Tanulmányai utolsó évében a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem hallgatójaként párhuzamosan óraadó tanár lett, ahol koboz és citera szakos növendékekkel foglalkozott.

2015 szeptemberétől a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola koboz és citera tanára, valamint az Óbudai Népzenei Iskola koboz tanára. 2016 tavaszán tanári master diplomát szerzett népi-pengetős szakirányon. 2016 júniusában megkapta az, I. Kobzos Kiss Tamás vándordíjat.

Ezen az estén tizenhárom formációban játszik majd zenészbarátaival és partnereként olyan együttesek lépnek majd színpadra, mint a fergeteges hangulatú koncertjeiről ismert Bordó Sárkány Régizene Rend, a régizenét az autentikus népzene irányából megközelítő Anno Musica, az ősi csángó zenei hagyományt a budapesti táncházas generáció fiatalos dinamizmusával ötvöző PásztorHóra, a nem mindennapi felállású Kobzart vagy a Szlama Band.

A baryton

De együtt zenél majd Szlama Lászlóval Bolya Mátyás, Dresch Mihály, Kerényi Róbert, Mihó Attila, Raffay Boróka és Török Tilla, sőt egy közös produkció erejéig közreműködnek az estén a Magyar Állami Népi Együttes táncosai is.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X