Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Bartók örülne - interjú Nagy Jánossal és Szokolay Dongó Balázzsal

Bartók örülne – interjú Nagy Jánossal és Szokolay Dongó Balázzsal

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Bethlen Téri Színház Párbeszéd koncertjeinek második évadában is a meglepő párosokat hallhat a közönség. Márciusban a jazz és a népzene, zongora és furulya, duda lép dialógusba Bartók okán, Nagy János és Szokolay Dongó Balázs által.

– Mióta ismeritek egymást?

Nagy János: Ismerni régóta ismerjük egymást, de csak pár évvel ezelőtt játszottunk együtt Kapolcson egy dalt. A Monamóval léptünk fel, és ott volt vendég egy számban Balázs. Érdekes, hogy sokszor játszottam együtt olyan muzsikusokkal, Palya Beával vagy Mogyoró Kornéllal, akik akkor éppen Balázzsal is játszottak, de a mi zenei találkozásunk valahogy elmaradt. Nagyon szeretem a játékát hallgatni.

Szokolay Dongó Balázs: Közeli ismeretség nincs köztünk, de több koncerten hallottam Jánost. Játékát hallgatva lenyűgöz, hogy a nagy technikai tudás mellett kifinomult esztétikai élmény éri az embert. A kapolcsi estén, amikor furulyázni hívtak a színpadra, ő ott zongorázott egy moldvai népdalra. A népies előadásmód mellé bejöttek modern akkordok. Izgalmas volt. Sokszor eszembe jut.

Szokolay Dongó Balázs – fotó: Domonyi Éva

– Mi a különbség egy duó- és egy párbeszéd-koncert között?

NJ: Számomra a zenélés mindig egyfajta párbeszéd. Duóban talán intimebb, mint nagyobb formációban. Elég határozott elképzeléseim vannak általában egy trióban vagy nagyobb együttesben, ezeket duóban el szoktam engedni. Ott sokkal jobban érdekel a másik gondolata, világa. Nem az érdekel, hogy a saját elképzelésemet, hogyan tudjuk megvalósítani együtt, hanem mit tudok hozzátenni a másik gondolataihoz, hogy abból egy szép zene szülessen.

SzDB: Egy duókoncerten előre kitalált számok, előre megbeszélt ívek, szerkezetekkel készülnek a művészek. Ez itt is így lesz, de talán nem törekszünk a teljességre. A spontán dolgokra vagyok kíváncsi. Nem hiszek a műfajok találkoztatásában, de inspirál a zenészek találkozása. Az én tudományom sok népdal ismerete, és a mai világban egzotikusnak számító paraszthangszerek megszólaltatása, valamint a modális, nem jazzes improvizáció. Ez fog találkozni a legmagasabb szinten előállított modern harmóniaözönnel. Meggyőződésem, hogy Bartók örülne.

– Hogyan készültök, próbáltok erre a koncertre?

SzDB: Ajánlani fogok népdalokat és népzenei ihletésű saját dallamokat, hogy ezekre improvizáljunk, és várom, hogy Jánosnak mi jut eszébe a furulyáimat és a dudát hallva.

A Párbeszéd koncertek sorozatról további információ itt olvasható

Bízom benne, hogy nagy hangorkánnal válaszol a duda rusztikus osztinátóira. Félek is, mert én népzenész vagyok. Igaz írok zenét, improvizálok, de nem vagyok felkeszült annyira, mint az, aki végig csinált sok-sok év zeneiskolát. Inspirálnak a modern zenei formák és a mezőillat találkozása, a furulya sikítása bartókos akkordokkal.

– Mi a legmeglepőbb és a leginspiratívabb a partneredben?

NJ: Így előre a kíváncsiság van bennem, várakozás. Tisztelem Balázs munkásságát, szeretem a zenéit. Aki eljön, remélem már koncert közben fogja tudni a választ

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X