Papageno Radio
Promóció Hangkoreográfia bekötött szemmel

Hangkoreográfia bekötött szemmel

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy flamand koreográfus, egy francia zeneszerző, egy magyar kórus. Tánc nélküli hangkoreográfia a Három Hollóban.

A koreográfus Benjamin Vandewalle és a zeneszerző Yoann Durant által létrehozott hangkulissza összefonódik a közönséggel és a koreográfia a “nézőkben” és azok között bontakozik ki. A hangkoreográfiában a két alkotó olyan zenei képet teremt, melyben feltárják a hangok fizikai erejét. Az előadás létrehozásán minden alkalommal helyi önkéntesekből álló kórussal dolgoznak együtt, így teremtik meg minden előadáson az egyedi hangzásvilágot. Budapestre második alkalommal térnek vissza, és ismét a Halas Dóra vezette Soharóza kórussal dolgoznak együtt, ezúttal új helyszínen kísérletezve a hangokkal.

Az előadásban a nézők végig bekötött szemmel ülnek!

Benjamint és Yoannt nemcsak a hangok érdeklik, hanem a hang kibocsátása, észlelése és esztétikája mögé merészkednek. A hangzás lényege a megszületése – a létezése és a hang, mint olyan, vizuális valóság. A Hear nem a hang fizikai alakját helyezi előtérbe, hanem áthelyezi és kiterjeszti azt a többi testre. A Hearben itt vagy. És ott is. Meg amott. A hang mindig mindenhol jelen van.

Az előadás külső helyszínen valósul meg – Három Holló, 1052 Budapest, Piarista köz 1.

A 2008-ban alakult, számos helyszín specifikus zenei előadást létrehozó Soharóza az emberi hang, a nyelv, a ritmus és komponált zeneművek felhasználásával kísérletezik új formákat és hangokat keresve. Közösségileg szerzik saját zenéjüket és hangszerelnek újra korábban megkomponált műveket. Felléptek már barlangban és erőműben, törökfürdőben és színházi előadásokon, bérház udvarán és nemzetközi kórusversenyen is. A Trafóban legutóbb a Bélaműhely 10 éves születésnapján léptek fel vendégként, illetve a Nagy Fruzsinával közösen létrehozott Tabu kollekcióban láthatta őket a közönség.

Koncepció, rendező: Benjamin Vandewalle & Yoann Durant

Előadók, a Soharóza kórus tagjai: Al-Farman Petra, Asbóth Szaffi, Biksz Judit, Birtalan Ilona Liliána, Bogdán Tamás, Botka Dóra, Eckhardt Fanni, Elek Judit Sára, Eörsi Sarolta, Halas Dóra, Justin Laura, Karosi Roland, Kégl Lóránt, Lokody Ákos, Lovász Ákos, Nagy Kata, Nagy Lilla, Perényi Luca, Rácz Dóra, Remes Zsófia, Simon Júlia, Somogyi László, Szilvay Máté, Tárnoki Tamás, Tossenberger Tamás, Tóvári Krisztina

Produkció: Caravan Production
Produkciós partnerek: Vooruit & Trafó (Budapest, HU) intheframe of the European Network [DNA] DEPARTURES AND ARRIVALS co-financed by the Creative Europe Program of the European Union, Kaaitheater (Brussel, BE), Provinciaal Domein Dommelhof, Lieux Publics

Támogató: Három Holló Kávéház

Miután lediplomázott a P.A.R.T.S.-on, Benjamin Vandewalle olyan izgalmas előadásokat hozott létre, melyek a megfigyeléssel játszanak, és arra ösztönzik a nézőt, hogy megkérdőjelezze azt, ahogy a valóságot szemléli. Kutatása a mozgás érzékelésére irányul, ennek a kutatásnak a következő állomása a Hear.

Promóció

X
X