Papageno Radio
Promóció Hogyan folytassuk, mikor vége lesz?

Hogyan folytassuk, mikor vége lesz?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Bethlen Téri Színház Párbeszéd koncertsorozatán májusban igazi különlegességre számíthat a közönség. Egy világi népzenész lép pódiumra egy rock and roll muzsikussal, egyikőjük brácsával, másikójuk hegedűvel és herflivel a kezében. Csoóri Sándor Sündi és Ferenczi György nem mindennapi estét ígér.

– Mióta ismeritek egymást? 

Csoóri Sándor Sündi: Idestova 10 éve.

Ferenczi György: Igen, személyesen körülbelül 10 éve, de én régebb óta ismerem, régebb óta figyelgetem, hogy mit csinál. Mindig nagyon tetszett nekem, ahogy muzsikál meg ahogy gondolkodik a zenéről.

– Miért kapta Sanyi az egyébként sosem megalapított „éjszakai vándorbrácsa” díjadat?

FGY: Azért kapta ezt a díjat, mert ő volt az első brácsás, aki úgy volt brácsás, hogy színpadi frontember volt. És ez nekem annyira tetszett, hogy kísérő hangszeres ember, ő mint brácsás, szólistaként viselkedett a színpadon. Ezért kapta ezt a díjat.

– Ha fizikailag létezne ez az „éjszakai vándorbrácsa” díja, hova kerülne?

CSSS: A kezembe! Használnám, igazi vándorbrácsaként bejárná a világot is! Csak úgy mesélném az unokáimnak: a legendás vándorbrácsa, ami volt nálam is!

– Mit jelent számotokra a Párbeszéd koncert, miben más ez, mint egy hagyományos duókoncert?

CSSS: Először is minden duókoncert a törékenységétől izgalmas. Nem ehhez a műfajhoz szoktunk, de ez a legbensőségesebb beszélgetés zenészként. Sok felvételt szeretek pont azért, mert ketten játszanak rajta. A különlegessége, hogy ilyen még nem volt. Játszottunk már együtt, de ilyen helyzetben még nem. Jó lesz a közös munka.

FGY: Közös kultúránkat próbáljuk a saját megvilágításunkból egy olyan helyzetbe hozni, hogy az „együttmuzsikálható” legyen. A kultúránk közös, de az indíttatásunk az teljesen észak és dél. Én a rock and roll kultúrából jövök, ő pedig a magyar népi kultúrából. Mind a ketten abszolút ismerjük és el is ismerjük a másik fajta kultúrát, és ezen az úton mi félúton találkozunk. Ezért izgalmas ez a koncert. Ez nem is inkább koncert, hanem „workshop koncert” lesz. Ez azt jelenti, hogy sokat beszélgetünk, sok dolgot mutatunk zeneileg, de nem egy hagyományos értelemben vett műsor hangzik el, amikor az egyik szám a másik után csattan, hanem inkább ennek a lelki közösségnek a lényegét akarjuk megmutatni.

– Úgy fogalmazol, magyar világi népzenét játszol. Ez mit jelent?

CSSS: Szerintem brácsával minden olyan zenét lehet játszani vagy kísérni, ami természetközeli és emberek csinálják. Biztos mást is és mindent is, de az egy másik kor lesz. A magyar világi népzene egyszerűen olyan mai zene, ami akusztikus hangszereken szólal meg, hitelességét a népzene alapos ismerete és maga az ember adja. Egy kifejezőeszköz, megnyilvánulás, egy feldolgozási forma, mint a népzene alapvető lelkülete. Még nem egy műfaj, de már jelen van legalább tíz éve.

– A Párbeszéd koncerteket összeköti egy zenei motívum is, amely Halmos Béla széki gyűjtésében található. Ez az extra „kötelezettség” mennyiben könnyíti vagy nehezíti a koncertprogram felépítését?   

CSSS: Örülök, hogy Béla neve is fémjelzi ezt a programot. Sokat zenéltem én is vele, szerettem, ahogy előjött belőle a muzsikálás. Neki is játszunk, illetve Ádám István „Icsán” és bandájának, akiktől gyűjtött.

FGY: Mindketten muzsikáltunk Halmos Bélával – külön-külön nagyon sokat –, és a széki zenét én egyébként is nagyon szeretem, úgyhogy készülünk is dallammal.

– Hogyan készültök, hogyan próbáltok?

CSSS: Valószínűleg elmegyek Gyurihoz párszor. A többi majd ott jön.

FGY: Nem úgy gyakorolok, hogy új dallamokat tanulok meg speciálisan erre a koncertre, hanem a régieket nézem át, hogy azt egész pontosan tudjam úgy muzsikálni, hogy Sündi tudja rendesen kísérni őket. Mert én sosem muzsikálok semmit eredetiben. Én vagyok az a népzenerajongó, aki még életében eredetiben semmit nem játszott el. Én mindig hozzányúlok mindenhez. Nem bírom ki, hogy ne nyúljak hozzá. Mert akkor az enyém, ha a saját képemre formáltam. De ez ugyanígy van egy Jimi Hendrix-balladával is.

– Mi adja ennek a koncertnek a legnagyobb kihívását? 

FGY: Az, hogy még soha nem játszottam brácsa-szájharmonika felállásban.

CSSS: Hogy hogyan folytassuk mikor vége lesz!  Meg persze az, hogy ki legyen a bőgős!

Információ a koncertről és jegyvásárlás itt

Promóció

X
X