Papageno Radio
- hirdetés -
Kiállítás Egyszeri, megismételhetetlen esték a ZsiMü programjában

Egyszeri, megismételhetetlen esték a ZsiMü programjában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az idén harmadik alkalommal megrendezendő Zsidó Művészeti Napokon a zene mellett a színház, a tánc, az irodalom és a képzőművészeti is kiemelt jelentőséget kap. Láthat a közönség kortárs táncprodukciót, lesz felolvasás Alföldi Róberttel, pódiumbeszélgetés Mácsai Pállal, és az Örkény Színház egy sikerprodukciója is szerepel a programban.

Nesama címmel emberi életerőnk, vágyaink, ösztönös igényeink körüli utazásra hív május 27-én a DART kortárs táncegyüttes, a Bethlen Téri Színházba.

- hirdetés -

Sokan megírták már a zsidóüldözés, a gettó, a csillagviselés, a Dunába lövés történetét. Ez foglalkoztatta Zoltán Gábort, aki 2011-től dolgozott a témán. Feltárta a Szálasi pártjába belépett Tizenkettedik kerületiek teljes listáját, s akiknél lehetett, végig kísérte életük alakulását. Nem szörnyetegek voltak, de gyűlölet fűtötte őket, és odaadóan hittek az eszmében, a hungarizmusban.

Még színesebb komolyzenei kínálattal érkezik a 28. Művészetek Völgye

Ezek az emberek az Orgia szereplői, az ő cselekedeteiket és gondolataikat ismerhetik meg május 30-án a MOMkultban, ahol Csáki Judit szerkesztésében Alföldi Róbert olvas fel a regényből. Amit pedig nem lehet szavakkal elmondani, azt Lukács Miklós cimbalomművész teszi hozzá.

Gryllus Dorka és Kálid Artúr játsszák a Gólem Színház legújabb bemutatóját. Anat Gov izraeli szerző Jaj Istenem című isteni komédiájában azonban nem az a legmeghökkentőbb, hogy a mindenható jön el látogatóba, hanem az, hogy egyáltalán nem szimpatikus. Vajon trükkök vagy csodák történnek a rendkívüli terápia alatt, ahol egy elégedetlen páciens (aki pont az Örökkévaló) és egy tanulási problémákra szakosodott pszichológus beszélget? Meg lehet-e oldani egy kezelés (felvonás) alatt, ami tönkrement az utóbbi párezer évben? Ebben az egyedi hangvételű, különös alapszituációt felhasználó színdarabban egyszerre nevethetjük ki magunkat és a (jó?)Istent is… már aki ki meri nevetni. A bemutató május 31-én lesz a Hatszín Teátrumban.

nőNYUGAT

Június 5-én szintén a Hatszín Teátrumban látható a nőNYUGAT című előadás Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabi, Kerekes Viktória, Lázár Kati szereplésével. A Nyugat indulásának éveiben, az irodalom megújulásával párhuzamosan, a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom. Polgári nők serege vágyott vagy kényszerült arra, hogy otthagyva a „privát mamuskaéletet”, egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjon ki magának – saját jogon. Ennek az átmeneti kornak emblematikus figurái a folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek sorsa és munkássága ma már elhomályosult része kulturális emlékezetünknek.

A nőNYUGAT róluk szól. Szerelmeikről, házasságukról, sikereikről, kudarcaikról.

Elhallgatott és kimondott, leírt és elfeledett szavaikról. Éleslátásukról, amellyel magukat és kortársaikat szenvedélyes elemzés alá veszik. A nőNYUGAT nem hangos irodalomtörténet, és nem kíván megkésett elégtételt nyújtani a nagy férfiak árnyékában élő és író nőknek. Legalábbis nem úgy. Ha van egy szóba sűríthető szándék, akkor az a beszéd: beszéljünk róluk, általuk magunkról, beszéljünk nőről és férfiról, beszéljünk arról, hogy miként éljünk teljes életet, és hogyan szembesüljünk ennek elborzasztó lehetetlenségével.

Az Örkény Színház biztosan szóba kerül egy másik programban, hiszen a teátrum igazgatója Mácsai Pál színművész, rendező, akivel Veiszer Alinda beszélget a Mazel Tovban június 4-én. Egy este Esterházy Péterrel című előadásán Dés László mesél az íróval való legendás baráti viszonyáról június 7-én az Óbudai Társaskörben.

Több tárlat is kapcsolódik a Zsidó Művészeti Napokhoz. Izrael 70 címmel Vajda Tamás fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők május 28-tól a Mazel Tovban, míg május 31-én nyílik kiállítás Rubint Ábrahám Péter Hullámvasút című önéletrajzi gyűjteményéből az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X