Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Megemlékezés, tiszteletadás és örömünnep

Megemlékezés, tiszteletadás és örömünnep

A május 28-án induló és június 10-ig tartó Zsidó Művészeti Napok keretében kéttucatnyi esemény, köztük klasszikus zenei és jazzkoncertek, színházi és táncelőadások, kiállítások, felolvasások, beszélgetések várják az érdeklődőket. 

- hirdetés -

Különleges koncertdrámát láthatnak a nézők a május 28-i nyitónapon, mely a theresienstadti koncentrációs tábor rabjainak állít emléket. A rabok, embertelen körülményeik közt, méltóságuktól megfosztva is elhatározták: előadják a táborban Giuseppe Verdi nagyszabású Rekviemjét. Amit nem mondhatunk el szóban, elmondjuk zenében. Ez volt a célja a náciknak 16 alkalommal bemutatott előadásnak 1944-ben, az Ellenálló Requiemnek. A Defiant Requiem – Verdi Terezínben című nagyszabású előadásnak a Vígszínház ad otthont. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Murry Sidlin vezényli, az énekes szólisták Ádám Zsuzsanna, Szántó Andrea, Boncsér Gergely, Kovács István, a narrátorok Béres Ilona és Bálint András lesznek.

- hirdetés -

Korcsolán Orsolya

Május 29-én a MOMkult kupolatermében Emilio Aversano olasz zongoraművész és Korcsolán Orsolya hegedűművész ad koncertet. A műsor Ernest Bloch zsidó liturgikus dallamokat feldolgozó Baal Shem-szvitje köré épül, elhangzik Scarlatti F-dúr szonettje, Beethoven Vihar szonátája, felcsendülnek Schubert, Chopin, Mendelssohn, Alberto Fano és Leonard Bernsteinkompozíciói.

Május 31-én a Budapest Music Centerben, Hegedűs D. Géza közreműködésével hallható az Auer Trió estje, amelyen felcsendülnek Schumann és Mendelssohn művei.

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli május 29-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Sabbathsong Klezmer Band. Az est sztárvendége Jávori Ferenc, közreműködik a Kinneret kórus.

Május 29-én Gátos Iván és Sárik Péter adnak koncertet a Budapest Jazz Clubban. Május 31-én Dés András, a hazai jazzélet egyik legkísérletezőbb zenésze, Grzegorz Karnas lengyel jazzénekes és Alan Wykpisz, a lengyel jazzélet fiatal bőgős titánja mutatkoznak be a Colombus Hajón.

,,Ha többen hallgatnának kortárs improvizatív zenét, jobb hely lenne a világ”

Június 2-án Kováts Kriszta: Álomfejtés című zenés freudizmusát láthatják a nézők a Hatszín Teátrumban. A színész-énekesnő vendége Farkas Gábor Gábriel lesz. A zenét Szirtes Edina Mókus szerezte, a verseket Fábri Péter írta.

Június 3-án a Cotton Club Singers négy év kihagyás után ismét együtt zenél a MOMkultban. Egy délutáni és egy esti koncerten is hallható a Páratlan! előadáson Szűcs Gabi, Kozma Orsi, Fehér Gábor és László Boldizsár mellett Zsédenyi Adrienn is.

Műfajokon átívelő amerikai utazásra hívja közönségét a Hot Jazz Band, az est vendégei Ónodi Eszter, Szűcs Gabi és Behumi Dóri lesznek. A húszas-harmincas évek nagy jazzforradalma annak idején Magyarországot is elérte – és ebben hatalmas részt vállaltak a zsidó szerzők: Eisemann Mihály, Horváth Jenő, Ábrahám Pál, Polgár Tibor, Zerkovitz Béla és a többiek. Ebből kapunk ízelítőt a Tiszta Amerika című koncerten június 4-én a MOMKultban.

Május 27-én az Izraeli Kulturális Központ ad otthont az Ofra Hazáról szóló, GALBI című kiállításnak – amely az énekesnő egyik legnagyobb slágere után kapta a címét. A tárlat megkísérli teljes egészében bemutatni Ofra Haza karrierjét, és azt a folyamatot, ahogy dalain keresztül az izraeli kulturális örökség részévé vált. Június 2-án látható a Hatszín Teátrum színpadán az Ofra Haza – a Kelet Madonnája című produkció, amelyben Náray Erika és Klem Viktor által megismerhetjük az énekesnő életét és hallhatjuk slágereit is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.