Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Müpa magazin Messiás, bérlet, lemezek Vashegyi Györggyel és együtteseivel

Messiás, bérlet, lemezek Vashegyi Györggyel és együtteseivel

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar ma esti Messiás-hangversenyének közönsége különös időutazáson vehet részt: a hangverseny előadó-apparátusa az 1742-es dublini bemutató körülményeit idézi. A jövő évadra az együttes hasonló csemegéket tartogat a koncertlátogatók és a lemezgyűjtők számára is.

Jegyvásárlás a koncertre itt lehetséges

Ma zárul a Müpában a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar idei Hangversenybérlete – Händel Messiásával. A Messiás Georg Friedrich Händel máig legnépszerűbb műve, egyben a világ egyik leggyakrabban játszott oratóriuma: első alkalommal 1742. április 13-án Dublinban szólalt meg, s a mű diadalmenete a következő évbeli londoni koncertekkel folytatódott. A mai előadás e remekmű dublini és korai londoni (azaz 1742-50 közötti) verzióját állítja színpadra, teljes terjedelmében. A mű eredetileg szerény apparátusra íródott: Händelnek Dublinban egyáltalán nem álltak rendelkezésére fafúvós hangszerek. Így a mai hangverseny előadó-apparátusának összeállításakor Vashegyi György igyekezett minél inkább az 1742-es dublini bemutató körülményeit felidézni.

- hirdetés -

Orfeo Zenekar és Purcell Kórus – fotó: Müpa / Posztós János

Ha Vashegyi Györgyről és együtteseiről írunk, nem hagyhatjuk említés nélkül a Versailles-i Barokk Zenei Központtal (Centre de Musique Baroque de Versailles) 2014 óta kialakult szoros együttműködésüket, amelyből az elmúlt évek alatt a következő francia barokk hangfelvételek jelentek meg a Glossa kiadó gondozásában: 2015 januárjában Rameau Les Fêtes de Polymnie című ballet héroique-jának rögzítése; 2016 tavaszán Mondonville Nagy Motetták című albuma, majd az Isbé című opera világbemutató-előadása; valamint 2017 őszén az Un opéra pour trois rois (Opera három királynak) című, Benoît Dratwicki által összeállított opéra-pastiche.

A sorozat idén áprilisban Rameau: Naïs című művének megjelenésével folytatódott: az elmúlt bő egy hónapban erről a (Müpa 2017-es Régizene Fesztiváljának keretében felvett) albumról máris számos kiváló nemzetközi kritika jelent meg, továbbá egy hete a lemez megnyerte a Párizsi Opera Magazin “Gyémánt Nagydíját” is. A 2018-as Régizene Fesztiválon a Müpában Rameau: A gáláns indiák című operáját rögzítették az együttesek (kiváló francia énekesek közreműködésével), 2018 őszén pedig Charles-Hubert Gervais 1716-ban írott, Hypermnestre című operájának újkori világbemutatóját veszik fel, szintén francia-magyar együttműködés keretében.

Újabb Rameau-felvétellel jelentkezik Vashegyi György

Ez utóbbi esemény már a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar három koncertből álló őszi Hangversenybérletének első előadása lesz, és a sorozat további érdekes műsorokat tartogat a régizenét kedvelő közönség számára. Bach egyházi kantátái és Mozart C-dúr „Jupiter” szimfóniája és c-moll miséje mellett Vashegyi György jóvoltából tehát ismét megismerkedhetünk a francia barokk egy, az egész világon feledésbe merült gyöngyszemével.

A sorozatra 2018. május 20-ig 15 % kedvezménnyel bérletek válthatók a Müpa jegypénztáraiban, május 21-től pedig már jegyek is vásárolhatók az ismert jegyirodákban, valamint online, továbbá a Müpa honlapján és pénztárában.

Részletes információ az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust érintő eseményekről ide kattintva

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X