Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Távoli és mégis összeillő világok: Bach, Bartók, Vidovszky

Távoli és mégis összeillő világok: Bach, Bartók, Vidovszky

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Concerto Budapest május 19-én a Zeneakadémián két koncerten négy művet játszik: Bach III. Brandenburgi versenyét Bartók Zenéje követi, majd A kékszakállú herceg várát hallhatjuk Rost Andrea és Sebestyén Miklós közreműködésével. A késő esti Premier sorozatban pedig Vidovszky László nagyzenekarra szerzett, Break című alkotását ismerheti meg a közönség.

- hirdetés -

Keller Andrásék Bach III. Brandenburgi versenyével indítják a programot: a kultikus tiszteletnek örvendő sorozat e darabja körül megoldandó probléma is akad, hiszen a csembaló mellett csupán vonósokat foglalkoztató concerto második tétele mindössze két akkordot tartalmaz.

Concerto Budapest fotó: Benkő Sándor

Bartók Béla 1936-os, Paul Sacher felkérésére megkomponált Zenéje korántsem csak a hangszerelés terén jelentett újdonságot a maga korában, míg ma már jó ideje úgy hallgatjuk, mint a XX. század egyik legfontosabb kompozícióját. Bartók egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára még 1911 szeptemberében elkészült, ám a bemutatójára mégis csupán hét évvel később, 1918. május 24-én kerülhetett sor a Magyar Királyi Operaházban. A művészi tehetségekkel és komoly szervezőkészséggel megáldott intendáns, gróf Bánffy Miklós jóvoltából bemutatott egyfelvonásos elsőre nem aratott igazi közönségsikert, de a férfilélek magányát körülölelő és a témát magasba emelő mű idővel nemcsak a legismertebb magyar operává, de igazi slágerdarabbá is vált. Ezen a két estén a világhírű magyar szoprán, a Kossuth- és Liszt-díjas Rost Andrea és a New York-i Metropolitan színpadán már szintén ismerős basszbariton, Sebestyén Miklós énekli majd Judit, illetve a Kékszakállú szólamát.

Vidovszky László

A Concerto Budapest PREMIER sorozata, egy-egy koncert után 22:00 órai kezdéssel mutat be eddig soha nem hallott műveket. A kötetlen társasági eseménysorozat keretén belül kortárs zeneszerzők műveinek ősbemutatói szólalnak meg. A PREMIER koncertek után egy kellemes beszélgetésen ismerheti meg a közönség alaposabban a művet és az alkotóját.

Keller András vezényletével és egy egészen friss, 2017-ben elkészült kompozíció bemutatójával zárul a Concerto Budapest késő esti Premier sorozata. Vidovszky László nagyzenekarra szerzett, Break című alkotása szólal majd meg ezúttal, a magyarországi experimentális zene első számú alkotói műhelyében, a budapesti Új Zenei Stúdióban annak idején meghatározó szerepet játszott alkotó zeneszerzői világának legújabb darabját feltárva a fölfedezésre kész hallgatóság előtt.

További információ a Concerto Budapest koncertjeiről és bérleteiről itt található

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X