Papageno Radio
- hirdetés -
Kiállítás Új kortárs válogatással jelentkezik a KOGART

Új kortárs válogatással jelentkezik a KOGART

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) kortárs alkotásokból válogatott kiállítása látható KOGART Kortárs Gyűjtemény címmel augusztus 26-ig a Várkert Bazár Testőrpalotájában.

A KOGART 2015 őszétől rendez kiállításokat a Testőrpalotájában: a sort az azóta is látogatható, Csernus Tibor emléke előtt tisztelgő emlékműterem nyitotta, majd olyan kiállítások követték, mint a Szalay-Sokol-Picasso kiállítás, a Gésák a Duna-parton vagy a Vásárhelyi művészélet 1900-1990.

- hirdetés -

A mostani kiállítás témáját adó KOGART Kortárs Művészeti Gyűjtemény széles körű együttműködés keretében és hangsúlyozottan közcéllal jött létre – immár egy évtizede folyamatosan beteljesítve ezt a szerepét. Az Alapítvány által a kollekció kisebb-nagyobb egységeiből rendezett tárlatokon mellett a hazai és külföldi kiállítóhelyek, múzeumok is komolyan számolnak a gyűjtemény létével, az abban felhalmozott értékekkel, s egyre több intézmény kap kedvet ahhoz, hogy tárlatainak anyagát a KOGART Kortárs Művészeti Gyűjtemény alkotásaival bővítse.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2007 őszén hirdette meg gyűjteményépítési programját a kortárs magyar képzőművészet támogatására. A gyűjteményépítés legfontosabb alapelve a történeti szempont érvényesítése volt, vagyis az elmúlt több mint fél évszázad magyar képzőművészetének reprezentálása kiemelkedő jelentőségű, gyakran korszakjelző alkotók munkáival, s egyben határozott állásfoglalás a magyarországi/magyar dilemmában, ugyanis a kollekcióba harmonikusan illeszkednek a határon túli magyar alkotók munkái is. Ez a kettős törekvés kizárta a különböző stíluspreferenciákat.

Minden jellegzetes áramlat jelenléte egyaránt fontos, mivel csak így jöhet létre árnyalt, a valós történéseket, tendenciákat visszatükröző összkép.

A vásárlásokon, a gyűjteményszervezésen túl az Alapítvány minden esztendőben jelentős, külön keretből biztosított jótékonysági aukciókat szervezett különböző – elsősorban oktatással és egészségüggyel kapcsolatos – civil szervezetek munkájának segítésére, illetve a fiatal művészek pályakezdését vagy külföldi tanulmányútjait támogató ösztöndíjakat adott ki. A közcélú gyűjtemény éves gyarapodásáról minden tavasszal az Andrássy úti KOGART Házban reprezentatív katalógussal dokumentált kiállítással adott számot az Alapítvány a támogatókon és a magyar államon túl elsősorban a közönség felé.

További információ itt található

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X