Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Különleges előadással zárul a Nemzeti Filharmonikusok évada

Különleges előadással zárul a Nemzeti Filharmonikusok évada

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Óriási apparátussal és speciális, csak erre az alkalomra épített színpadtechnikával és exkluzív látványvilággal készülnek évadzáró hangversenyükre a Nemzeti Filharmonikusok június 21-én este 8 órakor a Dohány utcai zsinagógában. Hamar Zsolt vezényletével elhangzik a 100 éve született Leonard Bernstein III. szimfóniája, amelyet J. F. Kennedy meggyilkolt amerikai elnök emlékének ajánlott, és Magyarországon először hallható Darius Milhaud Ani Maamin műve.

Bernstein, bár karmesterként vált világhírűvé, örök becsű zeneművek alkotójaként is ismert. „Azon kevés zeneszerzők egyike, aki képes volt szakmailag tökéletes, művészileg mindenféle megalkuvás nélküli, jövőbe tekintő irányt mutató, új, modern zenét írni. Azzal együtt, hogy ezek érthetőek, élményt adóak a hallhatók számára, teljesen egyedülálló, alig van hozzá hasonló” – mondja Hamar Zsolt az est karmestere.

- hirdetés -

A III. szimfónia alcíme „Kaddish”, egy zsidó imádság, amit általában halotti imaként ismernek, holott szövegében nem történik utalás a halálra. Valójában tehát nem is gyászdal, sokkal inkább Isten magasztalása, s mint ilyen, alapvető szerepet játszik a zsidó liturgiában. „Azt, hogy valaki eltávozott, azt nem tudjuk visszacsinálni. Egyetlen dolgot tudunk tenni: elismerni azt, hogy minden Isten kezében van, és alávetjük magunkat az ő akaratának. Erről szól a Kaddish” – fogalmaz dr. Frölich Róbert főrabbi.

Leonard Bernstein is az imádság e kettős jelentéskörére épít: arra, hogy a kaddis nemcsak a holtakért mondott ima, de egyszersmind az élet ünneplése is. 1961-ben állt neki a mű komponálásának, s 1963 novemberében, a hangszerelésen végzett utolsó simítások közben érte az általa nagyra becsült J. F. Kennedy elleni merénylet híre, így a szimfóniát a meggyilkolt elnök emlékének ajánlotta.

Bernstein szimfóniája mellett egy alig ismert, de rendkívül izgalmas másik darab is megszólal, Darius Milhaud Ani Maamin („Hiszek”) kantátája. Az Ani Maamin Maimonidész, a középkor legnagyobb zsidó filozófusa, 13 hitágazata. Ő foglalta össze 13 pontban a zsidó vallás alapvető hittételeit. Milhaud a kantátát a Union of American Hebrew Congregations megrendelésére, a szervezet fennállásának 100. évfordulójára komponálta, Elie Wiesel szövegére. A szövegkönyv állandóan, mintegy mániákusan visszatérő eleme a Maimonidész-hitvallás első két szava, amely a francia nyelvű szövegben gyakrabban hangzik el héberül, mint franciául: „Ani maamin”. A műben rövid kórus-, illetve vokális szólótételek váltakoznak prózában elmondott narrátorszövegekkel, melyeknek szereplői Ábrahám, Izsák és Jákob, akik körbejárnak a világban, és Isten elé viszik a zsidók szenvedéseit. Ennek a feladatnak a teljesítése a holokauszt idején nyomasztóvá, szinte elviselhetetlenné válik számukra; bűntudatot és tehetetlenséget éreznek a világban zajló szörnyűségek miatt.

2018. június 21. 20:00 óra – Dohány utcai Zsinagóga

Darius Milhaud:  Ani Maamin-kantáta – részletek
Közreműködik: Bódi Zsófia, Kristófi Ágnes, Széll Cecília szoprán, Lisztes László, Szaszák Zsolt, Tassonyi Balázs, Tóth Dominik próza

Bernstein: III. „Kaddish” szimfónia
Közreműködik: Dunai Tamás narrátor, valamint, Sümegi Eszter szoprán

valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara (karigazgató: Sapszon Borbála, Sapszon Ferenc)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X