Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció A Ragyogj! című film hőse Budapesten

A Ragyogj! című film hőse Budapesten

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

David Helfgott ausztrál zongoraművész, akinek élettörténete alapján készült a Ragyogj! című film, európai turnéja keretében hamarosan ismét Budapestre látogat. 

David Helfgott gyerekkora nagy részét Perthben töltötte, és különleges zenei tehetsége már egész korán megmutatkozott. 17 éves korában kezdett el tanulni Alice Carrardnál, Bartók korábbi tanítványával és Thomán Istvánnál, Liszt Ferenc tanítványánál. Két évvel később felvették a londoni Royal College of Music zongora szakára. Ottani tanára, Cyril Smith úgy jellemezte Helfgottot, mint 25 éves pályafutásának legzseniálisabb tanítványát, és Horowitzhoz hasonlította mind technikájában, mind temperamentumában.

- hirdetés -

Londonban több díjat is elnyert, azonban több olyan változás, tragédia is történt életében, ami idegösszeroppanáshoz vezetett. Kórházba került, majd egy rehabilitációs intézetbe, a legnagyobb krízisbe akkor került, amikor elveszítette belső zenéjét. De volt egy pillanat, amikor visszatért hozzá a zene. Erre így emlékszik vissza:

A köd felszállt, és újra hallottam… Meg vagyok mentve.

Egy perthi bárban játszott szombat esténként. Itt ismerkedett meg a későbbi feleségével, az ő és egy menedzser támogatásával fokozatosan visszatért zenei karrierjéhez. Helyi koncertek, ausztrál turné, fellépések az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, a már említett Ragyogj! című életrajzi film Geoffrey Rush Oscar-díjas alakításával, afrikai, ázsiai koncertek, több CD, díszdoktori cím – David Helfgott a hetvenes évekbeli kényszerszünetet követően tért vissza a pódiumra, ahol komoly sikereket arat.

A zongoraművész Budapesten augusztus 15-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában Rachmaninov III. zongoraversenyével, az Art Anzix Symphonic Orchestra kíséretében.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X