Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Hamlet és Társai Gyulán

Hamlet és Társai Gyulán

Az idén 55. évadában járó Gyulai Várszínház az elmúlt évek hagyományainak megfelelően összművészeti programsorozatot kínál. A Nemzetközi Shakespeare Fesztivált idén Hamlet és Társai címmel rendezik meg: nemcsak a shakespeare-i remekmű, hanem különböző átiratai, parafrázisai kerülnek a középpontba. A színházi előadások mellett filmvetítésekkel, zenei és irodalmi programokkal, valamint tudományos konferenciával várják a közönséget.

A nap, amikor a világ egyik leghíresebb színháza leégett

- hirdetés -

- hirdetés -

A július 9-én induló fesztiválon magyar, olasz, orosz, román előadásokban láthatjuk Shakespeare talán legismertebb drámáját. Az eredeti mellett azonban lesznek Hamlet-parafrázisok is: Tom Stoppard darabja, a Rosencrantz és Guildenstern halott, illetve Háy János műve, a Rák Jóska, dán királyfi. A történetből számtalan filmfeldolgozás is készült, ezeket ingyenes vetítéseken láthatják az érdeklődők.

A Gyulai Kamarazenekar reneszánsz és barokk estjét július 12-én hallhatjuk 18 órától a Kamarateremben. Szólisták: Czirok Ildikó (gitár), Czeglédi Katalin (ének), Pete Lilla Viktória (flöte).

Másnap, július 13-án 21 órától a Várszínpadon a londoniak egyik kedvence, a Tiger Lillies, egy brit kultzenekar hallható-látható. Valódi show-ra lehet számítani egy olyan formációtól, akik az underground státuszból indulva, közel harminc év alatt meggyőzték a közönséget: az a mód és tehetség, amellyel a zenei és előadásmódbeli rétegeket vegyítik, tulajdonképpen utánozhatatlanná és megkerülhetetlenné teszi őket. A háromfős, provokatív banda zenéjében ott találjuk a kabaré, varieté, punk és opera elemeit, de ugyanilyen természetességgel a cigány- vagy cirkuszi zenét és a francia sanzonokat, a Koldusopera motívumait.

Bágyi Balázs New Quartet: Homage to Shakespeare

Martyn Jacques, az együttes frontembere a kasztrált énekesek stílusát tanulta meg, és hangszerhasználatuk is teljesen eltér a megszokottól. A koppenhágai Hamlet-előadásukban nemcsak zenei, de egyúttal mélyreható színházi élményt is nyújtottak, kortárs cirkuszi jelenetekkel és óriásbábokkal. A dán rendező, Martin Tulinius értelmezésében a csábítás, szerelem, bosszú, árulás és halál egyvelege sötét humorral itatódik át. Az előadással a csapat végigturnézta Európát, Ázsiát, Ausztráliát és Amerikát, és mindenhol népszerűségre és remek kritikai visszhangra talált. A gyulai koncerten a Hamlet-előadásuk zenei anyagát hallhatjuk majd.

Shakespeare operái

Hamlet-burleszk, 19. és 21. századi Hamletek, Hamlet a köbön, Kazinczy Hamletje és még sok más érdekesség lesz július 14-én a 11 órakor kezdődő tudományos konferencián. Az évről évre megrendezésre kerülő szakmai nap a Shakespeare Bizottság szervezésében jön létre.

Az angolok újra megépítik Shakespeare színházait

A Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiválján már hagyománnyá vált, hogy egy Shakespeare-hez köthető kortárs magyar írót, költőt is vendégül látunk. Most korunk egyik legizgalmasabb magyar alkotójával, Térey Jánossal ismerkedhetnek meg a fesztivál utolsó napján az érdeklődők. Jóllehet a beszélgetés apropójául, Téreynek az Ünnepi Könyvhétre megjelent nagyregénye, a Káli holtak szolgál, ami egy olyan különlegesen érdekes kortársi színházi regény, amelyben nemcsak a csodálatos Káli-medencét ellepő zombi apokalipszisről készülő film, hanem a Trianoni Hamlet előadása is fontos szerepet kap.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.