Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció A művészet templomai: Caravaggio – Vérről és lélekről - Játék

A művészet templomai: Caravaggio – Vérről és lélekről – Játék

A művészet templomai ismeretterjesztő mozifilmsorozat keretében a nagy nézői és kritikai sikert aratott Vatikáni múzeum, a Firenze és az Uffizi képtár, illetve Raffaello: A festőfejedelem alkotóitól ismét egy kimagasló itáliai mester életét és művészetét bemutató film következik.

1969 egy viharos éjszakáján betörtek a Palermo romos városnegyedében található kis San Lorenzo-kápolnába. A tolvajok magukkal vitték a város egyik művészi remekét, Caravaggio Jézus születése című oltárképét. Kitartó belföldi és nemzetközi nyomozás folyt az elveszett festmény után. Az eset még mindig a második helyezett az FBI műtárgyakkal kapcsolatos tíz legkomolyabb bűncselekményének listáján. Az eddigi nyomok mind zsákutcába vezettek, azonban a nemrégiben előkerült bizonyítékok új reményt adtak a festmény megtalálására.
Kíváncsi a történet folytatására? Olvassa tovább!

- hirdetés -

A Caravaggio – Vérről és lélekről című látványos dokumentumfilm Michelangelo Merisi da Caravaggio pályáját mutatja be munkásságán és személyes küzdelmein keresztül, akinek nem csupán a művészetét, de az egész létét is a fény és az árnyék, a kontrasztok és az ellentmondások, az ihletett zsenialitás és a józanság váltakozása jellemezte. Roberto Longhi, a legelismertebb Caravaggio-szakértő véleménye szerint a művész munkásságát csak az életrajzával párhuzamosan lehet értelmezni, mivel minden mesterművében személyes tapasztalatai tükröződnek.

- hirdetés -

A filmet szeptember 20-tól mutatják be a hazai filmszínházak, a Pannonia Entertainment forgalmazásában, eredeti nyelven, magyar felirattal. Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos helyszínen látható. A helyszínek listája itt böngészhető végig.
A film premier előtti díszelőadása szeptember 19-én lesz az Urániában, ahol a vetítés előtt Sinkó István festőművész, művészeti író és művészetpedagógus tart felvezető előadást.

A film két irányból közelíti meg forradalmi mestert, aki korának művészeti elvárásai ellen lázadva vált a manierizmus, valamint a 17. század eleji naturalisztikus ábrázolás iskolateremtő képviselőjévé. A művészettörténeti szempontokat elénk táró neves szakértők narrációja a korai festményektől (mint a Beteg Bacchus gyermek és a Gyümölcskosarat tartó fiú) kezdve egészen a római korszakának művein át (Hamiskártyások, Szent Katalin, Judit lefejezi Holofernészt, valamint a Dávid Góliát fejével) mutatja be az alkotót. A szakértői interjúkat a remekművel csodálatosan részletgazdag közeli felvételei színesítik. A másik megközelítésben a már-már fotószerűen realisztikus csendéletei kerülnek elemzésre,  amelyek tökéletesen szimbolizálják életét és munkásságát, legyen alkotásai témája akár egy gyümölcskosár, egy hangszer, egy kard vagy épp egy börtönrács. Ezek az érzelmekkel teli pillanatok – valamint két különleges filmes képalkotási megoldások segítik a nézőt abban, hogy betekintést nyerjenek Caravaggio elméjébe és lelkébe, szembesülve félelmeivel és az őt ért hatásokkal is.

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán, és legyen ott partnerével a Caravaggio – Vérről és lélekről premier előtti vetítését szeptember 19-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban! (Három szerencsés megfejtőnk partnerével tekintheti meg a 19 órakor kezdődő filmet.)

Kérdésünk: Melyik híres Caravaggio-festmény látható a mozifilm plakátján?

a) Medúza

b) Keresztelő Szent János lefejezése

c) Kígyós Madonna

 A válaszokat szeptember 17. 16 óráig, a Facebook-poszt alatti kommentben várjuk.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!