Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Mozart és Ibert versenyművei egy koncerten a Savaria Szimfonikusokkal

Mozart és Ibert versenyművei egy koncerten a Savaria Szimfonikusokkal

Szeptember 30-án szokatlan koncertnek lehetnek szem,- és fültanúi a Müpa vendégei, hiszen ritkán hangzik el egy koncerten két különböző hangszerre írt versenymű. A hónap utolsó napján ugyanis a Savaria Szimfonikus Zenekaré, illetve a zongoráé és a fuvoláé a főszerep a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

- hirdetés -

Az est első részében a tavalyi grazi Bartók Béla Zongoraverseny győztese, Balog Alexandra játssza Mozart lendületes C-dúr zongoraversenyét.

Alexandra, aki az elmúlt években több jelentős versenyeredményt, illetve számos színvonalas fellépést tudhat maga mögött, idén kezdi meg mesterszakos tanulmányait a londoni Royal Academy of Music intézményében Ian Fountain diákjaként.

- hirdetés -

Az általa játszott 503-es Köchel-jegyzékszámú Mozart-zongoraverseny az osztrák zeneszerző egyik nagyszabású versenyműve, és a zongoristák kedvelt darabja, hiszen a katonás felütés lendületes kezdést ad a darabnak, melyen végig érződik a gazdag harmóniavilág. Mozart ezt a zongoraversenyét gyakran koncertjei előtt játszotta – jellemző rá a szimfonikus hangvétel.

Balog Alexandra nyerte a Bartók Nemzetközi Zongoraversenyt

Győri Noémit a magyar közönség már jól ismeri, hiszen a magyar zenei élet állandó alakja férjével, a Liège-i Királyi Filharmonikusok élére frissen kinevezett Madaras Gergellyel, aki 2014 óta a Savaria Szimfonikus Zenekarának vezetője, és a szeptemberi est karmestere.

Madaras Gergely veszi át a Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar vezetését

A programban szereplő Jacques Ibert 1932-ben szerezte Fuvolaversenyét, melyet a kor kiváló fuvolistájának, Marcel Moysenak dedikált. A versenyművet 1934-ben mutatták be a párizsi Conservatoire-on, és mivel viszonylag ritkán játszott darab, a hallgatók igazi zenei csemegének lehetnek részesei.

Győri Noémi és Madaras Gergely

A hangverseny programja:

Mozart: C-dúr zongoraverseny, K. 503

Ibert: Fuvolaverseny

Dvořák: VIII. (G-dúr) szimfónia, op. 88

További információkért kattintson ide!

Az est második részében a cseh zenéé a főszerep: Antonín Dvořák ünnepélyes VIII. szimfóniája hangzik el. Dvořák e darabját tátrai tartózkodása során komponálta, s a műben érezhető, hogy a cseh zeneszerző lassan eltávolodik a német romantikától, és mindinkább a 19. század romantikusaihoz, főleg Csajkovszkijhoz kapcsolódik.

Érdekesség, hogy az est mindhárom főszereplője kapcsolódik a Bozsoki Zenei Fesztiválhoz, hiszen Balog Alexandra a fesztivál megalapítója és zenei vezetője, míg Győri Noémi és Madaras Gergely visszatérő vendégek és oktatók a rendezvényen, mely épp idén ünnepelte 5. születésnapját.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X