Papageno Radio
Kiállítás Frida-finisszázs a Nemzeti Galériában

Frida-finisszázs a Nemzeti Galériában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A mexikói halottkultusz a felfedezések előtti időkre nyúlik vissza, az aztékok több olyan ünnepnapot is feltüntettek naptárukon, melyen halottaiknak hódoltak. A koponyák nem csak a halált, hanem az újjászületést is szimbolizálták – talán éppen innen ered az európai keresztény kultúrától radikálisan eltérő, sajátosan könnyed viszonyuk a halálhoz és az eköré épült színpompás népünnepély.

Program:

18.00 – 18.30 Ellas duó koncertje a Frida Kahlo-tárlatban

18.00 – 22.00 Kreatív kézműves workshopok

18.00 – 22.00 Halálfejes arcfestés a látogatók részére

18.00 – 23.30 Cranium Celebramus: pop-up tárlat magyar kortárs képzőművészek munkáiból

18.30 – 19.00 Lantos Adriána, a Frida Kahlo kiállítás kurátorának előadása: Házioltár és halottak napja Mexikóban

19.00 – 20.00 Michel Ayala duó koncertje

19.00 – 22.00 Tematikus, rendhagyó tárlatvezetések az állandó kiállításokban

20.00 – 20:30 A halál angyalai: Lakatos Márk – sziluettek ismert színésznők-énekesnők közreműködésével

21.00 – 22.00 PR-Evolution Dance Company előadása

22.00 – 23.30 Szirtes Edina “Mókus” koncertje

Ennek legtipikusabb eleme a halott számára állított ún. ofrenda, mely nem pusztán egy gyertya a halott képével, hanem egy szimbolikus elemekből álló építmény, mely a földi élet gazdagságát és az égi jóságot hivatott bemutatni. A Día de los Muertos ünnepén Mexikóvárosban hatalmas, színes parádét tartanak a La Calavera Catrina tiszteletére. Az elegáns dáma koponyája Diego Rivera festménye által vált a mexikóiak tiszteletreméltó alakjává, egyszerre jeleníti meg az eljövendő halált és az élet örömét is. Jelenléte arra biztatja az embereket, hogy a zenén, a táncon keresztül fedezzék fel a pillanatban való létezés örömét.

A mexikói halotti fiestáknak ezt az önfeledt és európai szemnek egyszerre borzongató világát idézi meg november 2-án a Magyar Nemzeti Galéria.


 Az egész estés program nem csupán átemeli a mexikói tradíció elemeit, de izgalmas dialógusba is hozza azokat a kortárs művészettel és designnal. A PR-Evolution Dance Company előadása és Lakatos Márk Frida Kahlo képi világából merítő, multimediális performansza mellett kortárs magyar képzőművészek reflexióit is láthatják a látogatók.

Már több mint százezren látták a Frida Kahlo-kiállítást

Fiatal magyar alkotók közreműködésével memento morik lepik el a Koponya Ünnepén az MNG Kupolacsarnokát, melyet az est záróakkordjaként Szirtes Edina “Mókus” tölt meg Chavela Vargas ranchera dalainak keserű-szép atmoszférájával.

Tárlatvezetések:

Az elmúlás a művészetben / Mertus Ágnes / MNG Állandó kiállítás -Gótika, 19. század, Modern idők

Ami megszületik az el is múlik egyszer. A születés és a halál az élet nagy misztériuma, közvetlen vagy közvetett módon a művészet állandó témája. A mai embernek az elmúlással közismerten nehéz szembenéznie. De hogy volt ez régen? Hogyan változott a téma ábrázolása a gótikától a 20. századig? Szomorú, szorongást keltő vagy felemelő a néző számára az ilyen alkotások szemlélése?

Történelem, emlékezet, gyász / Rébay Fatima / A Habsburg nádori kriptában

A múzeum földszinti kiállítóterei alatt található kripta felidézi számunkra a királyi palota 19. századi fénykorát, József nádor és családja életét, a reformkor szellemi, kulturális és művészeti törekvéseit, valamint egy uralkodóház temetkezési szokásait.

“Halál! hol a te fullánkod? Pokol! hol a te diadalmad?” / Cser Judit / MNG Állandó kiállítás – Templomok ékességei, Késő gótikus szárnyasoltárok

Menny és pokol ábrázolások a középkor művészetében.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva!

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X