Papageno Radio
Promóció Haydn ritkaságaival folytatja az Nemzeti Filharmonikusok

Haydn ritkaságaival folytatja az Nemzeti Filharmonikusok

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Október 25-én a Festetics Palotában folytatódik a Nemzeti Filharmonikusok évada. A különleges Haydn-est szólistája a zenekar koncertmestere, Falvay Attila lesz.

Hihetetlen rekordot állított fel Haydn első egész estés komoly témájú operájával, az Armidával: négy év alatt nem kevesebb, mint ötvennégy alkalommal adták elő az Esterházy-udvarban. Haydn ekkor már több mint húsz éve dolgozott és élt a szűk Fertőd–Bécs–Eisenstadt háromszögben, mégis, lassan egész Európa ismerte a nevét.

Az 1784-ben bemutatott Armida zenei világát már nem a rokokó könnyed gondtalansága, hanem az érett bécsi klasszika kontrasztgazdagsága jellemzi, nyitánya is ilyen nagyszerű muzsika. A tíz évvel korábban keletkezett 60. szimfónia még a 104 szimfónia között is különleges helyet foglal el:

egy híres színtársulat látogatásának emlékét őrzi.

Az Esterházy-udvarban a Molière-követő Jean-François Regnard A szórakozott című színdarabját adták elő, amihez Haydn írta a kísérőzenét, ez alkotja a szimfónia tételeit is. A nyitányt négy felvonásközi zene követi, a finálé pedig a zenetörténet egyik legmókásabb jelenetével lepi meg a hallgatót: az életvidám gyors muzsika közben a vonósok egyszerre csak elkezdenek hangolni…

Falvay Attila

Falvay Attila

Falvay Attila 16 évesen nyert felvételt a Liszt Ferenc zeneművészeti Főiskolára, ahol Szemjon Sznyitkovszkij volt a tanára. Kamarazenét Kurtág György és Mihály András osztályában végzett. 1979-ben a II. Szigeti Nemzetközi Hegedűversenyen második helyezést, majd a következő évben a Hubay versenyen első díjat nyert.

1982-ben Miss Dorothy Delay meghívására Aspenben (USA) kurzuson és fesztiválon vett részt. prof. Josef Sívó tanítványaként a bécsi zeneakadémia osztályának tagja volt. 1980-ban csatlakozott a Kodály Quartetthez.

Az itt végzett munkájáért 1990-ben Érdemes Művész címet, 1996-ban Bartók Pásztory díjat kapott. A kvartett játék mellet számos alkalommal ad szóló vagy szóló koncerteket. Olyan neves karmesterekkel lépett fel, mint Kobajasi Ken-Icsiró, Vásáry Tamás vagy Kocsis Zoltán. Szólistaként többször turnézott Japánban és Európa több országában. 1989-2005 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető koncertmestere, 2005-től a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestere. 2008 és 2011 között a Nemzetközi Menuhin Zeneakadémia hegedű – és kamara zene professzora volt Blonay-ban és Bernben.

A két mű között felhangzó hegedűverseny azért érdekes, mert azon kevés kompozíciók egyike, amelyek Haydn Esterházy-szolgálata előttről maradtak fent – egy tehetséges pályakezdő fiatalember remek kompozíciója.

Pászti Miklós emlékének szenteli új sorozatát a Nemzeti Énekkar

Az est szólistája Falvay Attila hegedűművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestere. A szívet melengető, humorral és érzelemmel teli Haydn-muzsikát az Esterházy-kastély atmoszféráját idéző, gyönyörű historikus környezetben élvezhetjük.

Promóció

X
X