Papageno Radio
Promóció Macedón zongoraművészt lát vendégül a Nemzeti Filharmonikusok

Macedón zongoraművészt lát vendégül a Nemzeti Filharmonikusok

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Nemzeti Filharmonikusok romantikus műsorát Fabrice Bollon francia karmester vezényli október 11-én, a Zeneakadémián, a szólista pedig Simon Trpčeski  macedón zongoraművész lesz. Mindketten a nemzetközi koncertélet ismert és kedvelt szereplői, jelentős lemezkiadók foglalkoztatott művészei. A programban elhangzik Brahms d-moll zongoraversenye, valamint Alexander von Zemlinsky A sellő szimfonikus költeménye.

Brahms első zongoraversenyét egészen fiatalon, húsz és huszonhat éves kora között komponálta. A közel egyórás mű fizikai és intellektuális szempontból is nagy megterhelés minden zongoraművész számára: Brahms robusztus zongorastílusa, zenéjének rendkívüli intenzitása különleges állóképességet követel. Az impozáns nyitótétel szimfonikus méretű zenekari expozíciójával és nagy karakterbeli kontrasztjaival tűnik ki; a hosszan kitartott pedálhang fölött megszólaló főtémájának szaggatott ritmikája Beethoven IX. szimfóniájának kezdetét juttatja eszünkbe.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Az est szólistája Simon Trpčeski macedón zongoraművész, aki a világ legnagyobb zenekaraival és a hangversenytermeiben koncertezik. Sokan, az utóbbi évek egyik legígéretesebb tehetségének tartják, akinek a játéka sziporkázó és – amint a The New York Times fogalmazott – „könnyed, mégis erőteljes (és) kedélyes.” A művész emellett Macedónia kultúrájáról alkotott képet is igyekszik gazdagítani.

Trpčeski művészete abban testesül meg, hogy felkutatja a hangjegyek mögötti mélységeket, és a partitúra »lelkét« igyekszik a felszínre hozni. […] Profizmus és szenvedély: ennek köszönhető, hogy előadása, amelyet üdeség és a zenemű lényegének tökéletes átlátása jellemez, mély nyomot hagy a hallgatóban

–  írja a The Telegraph egyik kritikájában.

A koncert második felében a bécsi zeneszerző, Alexander von Zemlinsky (1871–1942) A sellő (Die Seejungfrau)című szimfonikus költeménye hangzik el, amely a dán meseíró, Hans Christian Andersen A kis hableány című elbeszélése alapján keletkezett. Zemlinsky A sellőt eredetileg átkomponált kétrészes műnek szánta, a következő címekkel: A tenger mélyén, A sellő az emberek világában, A vihar, A herceg megmentése, valamint A sellő vágyakozása, A vízi boszorkány birodalmában, A herceg menyegzője, A sellő halála.

A Nemzeti Filharmonikusok Brahms d-moll zongoraversenyét másnap, október 12-én a Pesti Vigadóban is előadják, a szólista akkor is Simon Trpčeski  lesz.
Ezt követi Beeethoven IV. szimfóniája. Az estet Hamar Zsolt dirigálja.

A szerző életútját nem kísérte sikerszéria. Hiába írt későromantikus muzsikát csodaszép dallamokkal, már életében a zenetörténet margójára került. Nem segített neki (vagy talán éppen rontott?), amit egykori tanítványa, Arnold Schönberg mondott róla: „Mindig is hittem benne, hogy nagy zeneszerző”. Nem származott előnye abból sem, hogy a Gustav Mahler körül csoportosult bécsi muzsikusok közé tartozott, de még az sem, hogy jelentős operakarmester volt: pedig ő irányította 1900-ban a Salome és a Tosca sikeres bécsi bemutatóját.

Fabrice Bollon – fotó: M. Korbel

Az est karmestere, az 1965-ben, Párizsban született Fabrice Bollon a nemzetközi koncertvilág egyik legszínesebb egyénisége, aki mind az operák, mind a szimfonikus zeneművek vezénylésével nagy elismertségre tett szert,

az egyik legsokoldalúbb francia karmesternek tartják.

Három alkalommal is Az év karmestere címre jelölte az Opernwelt évkönyv nemzetközi zsűrije.

Az NFZ-koncertek részletes műsora

október 11., csütörtök, 19.30 – Zeneakadémia (Ferencsik-bérlet 1. )

Brahms: d-moll zongoraverseny, op. 15
Zemlinsky: A sellő – szimfonikus költemény
Km.: Simon Trpčeski – zongora, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar; vezényel: Fabrice Bollon

október 12., péntek, 19.30 – Pesti Vigadó (Lukács Ervin-bérlet 1.)

Híres „B” betűsök

Brahms d-moll zongoraverseny, op. 15 – szólista: Simon Trpčeski – zongora
Beethoven IV. szimfónia B-dúr, op. 60
Vezényel: Hamar Zsolt

Promóció

Stream és színház

X
X